Syskiev 21.02.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Przeprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania ogrzewanego za pomocą centralnego ogrzewania z pieca węglowego. Mam problem, a właściwie pytanie związane z poprawnością instalacji ogrzewania. Pompa znajduje się na rurze wychodzącej z góry pieca, tak jak i czujnik temperatury załączający pompę. Problemem jest to, że rura ta jest znacznie chłodniejsza niż ta znajdująca się u podstawy pieca (na logikę powrót chyba) co oznaczałoby to, ze pompa pompuje wodę do pieca, a nie z niego. Objawia się to tym, że dolna rura w kaloryferach (odpływ) jest zacznie cieplejsza niż górna z zaworem termostatycznym. Kaloryfery ciepłe są tylko na 20% swojej powierzchni. Układ odpowietrzony. Samo mieszkanie nagrzewa się bardzo długo, gdy w takiej samej instalacji u znajomego (nie ocieplona kamienica, podobna powierzchnia) bez problemu uzyskuje 25 stopni, gdy u mnie problemem jest 20. Wydaje mi się, że powinno być odwrotnie, czy instalacja jest prawidłowa, a jeżeli nie jak można to naprawić i wymusić prawidłowy kierunek przepływu wody i czy ma on jakieś znaczenie? --Z jakiegoś powodu nie mogę załączyć zdjęcia pompy więc daję link https://imgur.com/2BOTf2V . Strzałki na zaworze zwrotnym wskazują w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 21.02.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Odwróć pompę i tyle. Pewnie ktoś kiedyś ją wymieniał i założył byle jak. Przy pompie zakręcasz dwa zawory, odkręcasz ją i zakładasz ponownie w prawidłowy sposób( kierunek pompowania masz oznaczony). ALE PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO TEJ PRACY ODŁĄCZ ZASILANIE POMPY - PRĄD. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 21.02.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Na korpusie pompy jest strzałka.Jak jest do góry to ok jak w dół to źle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Wydaje mi się, że powinno być odwrotnie, czy instalacja jest prawidłowa, a jeżeli nie jak można to naprawić i wymusić prawidłowy kierunek przepływu wody i czy ma on jakieś znaczenie? -- Z jakiegoś powodu nie mogę załączyć zdjęcia pompy więc daję link https://imgur.com/2BOTf2V . Strzałki na zaworze zwrotnym wskazują w górę. Gdzie masz ten zawór zwrotny? Jakby pompa była odwrotnie, to w ogóle by nie grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 21.02.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Na zdjęciu wyraźnie widać, że pompa odwrotnie założona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.02.2019 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Pompa znajduje się na rurze wychodzącej z góry pieca, tak jak i czujnik temperatury załączający pompę. Problemem jest to, że rura ta jest znacznie chłodniejsza niż ta znajdująca się u podstawy pieca Koledzy mają rację - pompa jest odwrotnie założona - należy ją obrócić i będzie dobrze - Jeśli masz Bojler do CWU to zdław trochę zawór, aby strumień ciepłej wody z pieca osłabić. Po tych operacjach powinno być dobrze. Na rys taka jak Twoja pompa - dławik od zasilania niech będzie wskazówką jak ją zamontować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.02.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Na zdjęciu wyraźnie widać, że pompa odwrotnie założona. Po czym to poznajecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 22.02.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Można ocenić po przewodzie zasilającym pompę. Należy przy tym pamiętać, że nie musi to być prawda, bo silnik pompy można obracać w zależności od sposobu montażu (pionowo czy poziomo). Bezpieczniej jest sprawdzić kierunek strzałki. A teraz pytanie do specjalistów... Do jakiej temperatury działa pompa do wody pitnej? Bo właśnie taka jest zamontowana. EDIT: Z tego co widzę jest to pompa Omis do wody pitnej. Zakres temperatur jej pracy to 5-120*C, ale montaż jej tylko w poziomie: "Pompa musi być zamontowana tak, aby: · Wymagany przepływ wody był zgodny ze strzałką pokazaną na korpusie pompy · Oś pompy musi być zamontowana zawsze w pozycji poziomej. Ustawienie osi pompy w innym położeniu doprowadzi do przedwczesnego zużycia łożysk i zablokowania pompy" Kiedyś na węźle C.O. w budynku mieszkalnym miałem taki przypadek, że pompa przestała pracować dodatkowo filtr był zapchany i ciepło z wymiennika CO zaczęło "uciekać" do powrotu. Może tu jest podobna sytuacja. Edytowane 22 Lutego 2019 przez grzesio1712 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Po czym to poznajecie? Zobacz to co napisałem dławik i kierunek na pompie - to Omnigena - strzałka przeciwnie do miejsca podłączenia zasilania. ( w każdej pompie to charakterystyczne kierunki - punkty odniesienie). A skoro pompa podłączona na wysokim parametrze czyli góra pieca to wynika, że jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.02.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Zobacz to co napisałem dławik i kierunek na pompie - to Omnigena - strzałka przeciwnie do miejsca podłączenia zasilania. ( w każdej pompie to charakterystyczne kierunki - punkty odniesienie). A skoro pompa podłączona na wysokim parametrze czyli góra pieca to wynika, że jest odwrotnie. Nie twierdzę, że pompa nie jest odwrotnie włączona, ale dławik nie jest wyznacznikiem kierunku tylko strzałka na pompie. Silnik z "wiatraczkiem" można przecież obracać co 90 stopni, odkręcając 4 śruby. O tym pisał grzesio1712. Fakt, że w tym przypadku dławik jest do góry i jeżeli pompy są fabrycznie montowane w taki sposób jak na Twoim przykładzie i nikt nie przestawiał silniczka, to by wskazywało, że pompa jest zamontowana odwrotnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.02.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Zarówno montaż pompy, jak i objawy w CO/grzejnikach wskazują na odwrotnie zamontowaną pompę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.02.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Zarówno montaż pompy, jak i objawy w CO/grzejnikach wskazują na odwrotnie zamontowaną pompę. Masz rację, że wskazują i dodam jeszcze, że obieg pompy zamyka się przez zawór różnicowy, co powoduje, że mało wody jest pchane w instalację, oczywiście w odwrotnym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syskiev 23.02.2019 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Dzięki wielkie za pomoc, strzałka faktycznie wskazuje do pieca. Ogarnę jakiś klucz i to spróbuję rozkręcić w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 05.03.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Już minął poniedziałek ale ciekaw jestem czy jest cieplej w mieszkaniu po odwróceniu pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts