Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorąca woda na odpływie kaloryferów

Syskiev

Recommended Posts

Przeprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania ogrzewanego za pomocą centralnego ogrzewania z pieca węglowego. Mam problem, a właściwie pytanie związane z poprawnością instalacji ogrzewania.

Pompa znajduje się na rurze wychodzącej z góry pieca, tak jak i czujnik temperatury załączający pompę. Problemem jest to, że rura ta jest znacznie chłodniejsza niż ta znajdująca się u podstawy pieca (na logikę powrót chyba) co oznaczałoby to, ze pompa pompuje wodę do pieca, a nie z niego. Objawia się to tym, że dolna rura w kaloryferach (odpływ) jest zacznie cieplejsza niż górna z zaworem termostatycznym. Kaloryfery ciepłe są tylko na 20% swojej powierzchni. Układ odpowietrzony. Samo mieszkanie nagrzewa się bardzo długo, gdy w takiej samej instalacji u znajomego (nie ocieplona kamienica, podobna powierzchnia) bez problemu uzyskuje 25 stopni, gdy u mnie problemem jest 20.

Wydaje mi się, że powinno być odwrotnie, czy instalacja jest prawidłowa, a jeżeli nie jak można to naprawić i wymusić prawidłowy kierunek przepływu wody i czy ma on jakieś znaczenie?

--

Z jakiegoś powodu nie mogę załączyć zdjęcia pompy więc daję link https://imgur.com/2BOTf2V . Strzałki na zaworze zwrotnym wskazują w górę.

Wydaje mi się, że powinno być odwrotnie, czy instalacja jest prawidłowa, a jeżeli nie jak można to naprawić i wymusić prawidłowy kierunek przepływu wody i czy ma on jakieś znaczenie?

--

Z jakiegoś powodu nie mogę załączyć zdjęcia pompy więc daję link https://imgur.com/2BOTf2V . Strzałki na zaworze zwrotnym wskazują w górę.

Gdzie masz ten zawór zwrotny? Jakby pompa była odwrotnie, to w ogóle by nie grzało.

Pompa znajduje się na rurze wychodzącej z góry pieca, tak jak i czujnik temperatury załączający pompę. Problemem jest to, że rura ta jest znacznie chłodniejsza niż ta znajdująca się u podstawy pieca

Koledzy mają rację - pompa jest odwrotnie założona - należy ją obrócić i będzie dobrze - Jeśli masz Bojler do CWU to zdław trochę zawór, aby strumień ciepłej wody z pieca osłabić.

Po tych operacjach powinno być dobrze.

Na rys taka jak Twoja pompa - dławik od zasilania niech będzie wskazówką jak ją zamontować :)Bez tytułu.jpg

• Like 1

Można ocenić po przewodzie zasilającym pompę. Należy przy tym pamiętać, że nie musi to być prawda, bo silnik pompy można obracać w zależności od sposobu montażu (pionowo czy poziomo). Bezpieczniej jest sprawdzić kierunek strzałki.

A teraz pytanie do specjalistów... Do jakiej temperatury działa pompa do wody pitnej? Bo właśnie taka jest zamontowana.

EDIT: Z tego co widzę jest to pompa Omis do wody pitnej. Zakres temperatur jej pracy to 5-120*C, ale montaż jej tylko w poziomie:

"Pompa musi być zamontowana tak, aby:

· Wymagany przepływ wody był zgodny ze strzałką pokazaną na korpusie pompy

· Oś pompy musi być zamontowana zawsze w pozycji poziomej. Ustawienie osi pompy w innym położeniu doprowadzi do przedwczesnego zużycia łożysk i zablokowania pompy"

Kiedyś na węźle C.O. w budynku mieszkalnym miałem taki przypadek, że pompa przestała pracować dodatkowo filtr był zapchany i ciepło z wymiennika CO zaczęło "uciekać" do powrotu. Może tu jest podobna sytuacja.

Edytowane przez grzesio1712
  • Like 1

Po czym to poznajecie?

Zobacz to co napisałem dławik i kierunek na pompie - to Omnigena - strzałka przeciwnie do miejsca podłączenia zasilania. ( w każdej pompie to charakterystyczne kierunki - punkty odniesienie).

A skoro pompa podłączona na wysokim parametrze czyli góra pieca to wynika, że jest odwrotnie.

Zobacz to co napisałem dławik i kierunek na pompie - to Omnigena - strzałka przeciwnie do miejsca podłączenia zasilania. ( w każdej pompie to charakterystyczne kierunki - punkty odniesienie).

A skoro pompa podłączona na wysokim parametrze czyli góra pieca to wynika, że jest odwrotnie.

Nie twierdzę, że pompa nie jest odwrotnie włączona, ale dławik nie jest wyznacznikiem kierunku tylko strzałka na pompie. Silnik z "wiatraczkiem" można przecież obracać co 90 stopni, odkręcając 4 śruby. O tym pisał grzesio1712. Fakt, że w tym przypadku dławik jest do góry i jeżeli pompy są fabrycznie montowane w taki sposób jak na Twoim przykładzie i nikt nie przestawiał silniczka, to by wskazywało, że pompa jest zamontowana odwrotnie.

• Like 1

• 2 weeks później...