Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wygrzewać pół roczną posadzkę przed panelami??

dzikusisko

Recommended Posts

By mieć pewność, należałoby zmierzyć wilgotność tej posadzki, ale podejrzewam że po takim okresie ogrzewania, beton jest dostatecznie suchy i nadaje się do układania paneli lub płytek. Jedynie przy planowaniu podłóg drewnianych należałoby wykazać więcej troski i wygrzać posadzki.

Czytam i oglądam YouTube i ciągle tego nie ogarniam. Na dzieńdobry gość od montowania pieca gazowego aristona ustawił temperature na piecu 40 stopni, a na takim pizdziadelku "cubenet" ustawił na 14 jako takie wzgledne minimum. Nie mam pojecia jak się ma temperatura na piecu z tą ustawianą na termostacie? I jak mam wygrzac te posadzki? Tylko poprzez zwiększanie temperatury na termostacie? Ale do ilu? Już mam 21 i jest na te porę roku dość przyjemnie (w butach i dlugich spodniach). I jak sprawdzić wilgotność posadzki? Sam będę kładł panele więc nikt mi nie przyjdzie i nie pobierze próbki jastrychu do badania. Chyba że po popytac parkieciarzy ile wzięli by za takie "badanko".

Czytam i oglądam YouTube i ciągle tego nie ogarniam. Na dzieńdobry gość od montowania pieca gazowego aristona ustawił temperature na piecu 40 stopni, a na takim pizdziadelku "cubenet" ustawił na 14 jako takie wzgledne minimum. Nie mam pojecia jak się ma temperatura na piecu z tą ustawianą na termostacie? I jak mam wygrzac te posadzki? Tylko poprzez zwiększanie temperatury na termostacie? Ale do ilu? Już mam 21 i jest na te porę roku dość przyjemnie (w butach i dlugich spodniach). I jak sprawdzić wilgotność posadzki? Sam będę kładł panele więc nikt mi nie przyjdzie i nie pobierze próbki jastrychu do badania. Chyba że po popytac parkieciarzy ile wzięli by za takie "badanko".

Jaki to kocioł? W zasadzie wszystkie nowe kotły mają specjalny, dedykowany program do wygrzewania jastrychu. Przez pewien czas kocioł podnosi temp. zasilania coraz wyżej, a później stopniowo obniża, trwa to kilkanaście dni.

Ariston Genus One, nie wiem czy ma, nie patrzylem... ale pomijając to... podnoszę od paru dni codziennie temperature o 1 stopien... powinienem przyspieszyc? Na jakiej temperaturze stanąć i zacząć obniżać? no i znowu kwestia kotła... ustawiać coś tam czy operować tylko termostatem? Dodam że nie mam jeszcze czujników temperatury w pokoju, więc to jest chyba tylko temperatura samej podłogi.