Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w lipcu zrobiona posadzka z mixokreta, podłogówka chodzi od listopada na minimum, 40 na kotle, a temperatura ustawiona na 15 stopni, w sam raz do roboty ;) Czy powinienem przeprowadzić konkretne wygrzewanie zanim założę sam panele??
https://forum.murator.pl/topic/245401-wygrzewa%C4%87-p%C3%B3%C5%82-roczn%C4%85-posadzk%C4%99-przed-panelami/

By mieć pewność, należałoby zmierzyć wilgotność tej posadzki, ale podejrzewam że po takim okresie ogrzewania, beton jest dostatecznie suchy i nadaje się do układania paneli lub płytek. Jedynie przy planowaniu podłóg drewnianych należałoby wykazać więcej troski i wygrzać posadzki.
U mnie po pół roku i pomimo wygrzewania w tym czasie przez ponad miesiąc jastrych był zbyt wilgotny na klejenie parkietu i parkieciarz zaordynował powtórne wygrzewanie.
Wylewkę mimo wszystko powinno się wygrzać. Podgrzanie wylewki do max temperatury uwolni naprężenia przed położeniem posadzki właściwej. Po prostu pęknie tam gdzie ma pęknąć i ułoży się.
Czytam i oglądam YouTube i ciągle tego nie ogarniam. Na dzieńdobry gość od montowania pieca gazowego aristona ustawił temperature na piecu 40 stopni, a na takim pizdziadelku "cubenet" ustawił na 14 jako takie wzgledne minimum. Nie mam pojecia jak się ma temperatura na piecu z tą ustawianą na termostacie? I jak mam wygrzac te posadzki? Tylko poprzez zwiększanie temperatury na termostacie? Ale do ilu? Już mam 21 i jest na te porę roku dość przyjemnie (w butach i dlugich spodniach). I jak sprawdzić wilgotność posadzki? Sam będę kładł panele więc nikt mi nie przyjdzie i nie pobierze próbki jastrychu do badania. Chyba że po popytac parkieciarzy ile wzięli by za takie "badanko".
Czytam i oglądam YouTube i ciągle tego nie ogarniam. Na dzieńdobry gość od montowania pieca gazowego aristona ustawił temperature na piecu 40 stopni, a na takim pizdziadelku "cubenet" ustawił na 14 jako takie wzgledne minimum. Nie mam pojecia jak się ma temperatura na piecu z tą ustawianą na termostacie? I jak mam wygrzac te posadzki? Tylko poprzez zwiększanie temperatury na termostacie? Ale do ilu? Już mam 21 i jest na te porę roku dość przyjemnie (w butach i dlugich spodniach). I jak sprawdzić wilgotność posadzki? Sam będę kładł panele więc nikt mi nie przyjdzie i nie pobierze próbki jastrychu do badania. Chyba że po popytac parkieciarzy ile wzięli by za takie "badanko".

Jaki to kocioł? W zasadzie wszystkie nowe kotły mają specjalny, dedykowany program do wygrzewania jastrychu. Przez pewien czas kocioł podnosi temp. zasilania coraz wyżej, a później stopniowo obniża, trwa to kilkanaście dni.

Ariston Genus One, nie wiem czy ma, nie patrzylem... ale pomijając to... podnoszę od paru dni codziennie temperature o 1 stopien... powinienem przyspieszyc? Na jakiej temperaturze stanąć i zacząć obniżać? no i znowu kwestia kotła... ustawiać coś tam czy operować tylko termostatem? Dodam że nie mam jeszcze czujników temperatury w pokoju, więc to jest chyba tylko temperatura samej podłogi.