Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pergola przy domu

Recommended Posts

Dzięki Elfir! A zadaszenie coś zmienia? Połączenie ze scianą domu bo myślimy o zadaszeniu, a to przyścienna konstrukcja.

Zastanów się czy budujesz pergolę, ogród zimowy, ganek czy zadaszenie tarasu?

Pergola to konstrukcja pod pnącza. Nie posiada dachu.

Zgodnie z przepisami trzeba.

Na zadaszenie tarasu nie ma żadnego przepisu. Nic nie trzeba zgłaszać.

Wiaty garażowej też nie będę zgłaszać. Nie róbmy zamętu. Już gdzieś tu czytałem, że ludzie zgłaszają domki narzędziowe o pow. 2m2, a niektórzy domki dla dzieci.

Edytowane przez pandzik

Na zadaszenie tarasu nie ma żadnego przepisu. Nic nie trzeba zgłaszać.

Wiaty garażowej też nie będę zgłaszać. Nie róbmy zamętu. Już gdzieś tu czytałem, że ludzie zgłaszają domki narzędziowe o pow. 2m2, a niektórzy domki dla dzieci.

Uwielbiam takich 'sprytnych' doradców.

Jesteś pewny że wolno na istniejącym budynku zamocować 'zadaszenie' tarasu ot tak sobie? Ja jestem pewny że nie.

Mam wiatę na 2 samochody coś 5,5x 6 m - w 2013 musiałem robić na nią pozwolenie.... zgłoszenie nie przeszło.

jak dwa lata temu robiłem zadaszenie tarasu, to poszedłem do starostwa dowiedzieć się u źródła

na zadaszenie tarasu to była procedura pozwolenie na budowę (nie pamiętam dokłądnie mogę się mylić, ale jakieś papiery i procedury), a na wiatę nawet zgłoszenia nie potrzeba, pani powiedziała, że nie jest powiedziane gdzie ta wiata ma być, może być nawet na tarasie, stoi teraz wiata na 4 słupach na tarasie, ale wiata, nie zadaszenie tarasu

Uwielbiam takich 'sprytnych' doradców.

Jesteś pewny że wolno na istniejącym budynku zamocować 'zadaszenie' tarasu ot tak sobie? Ja jestem pewny że nie.

Mam wiatę na 2 samochody coś 5,5x 6 m - w 2013 musiałem robić na nią pozwolenie.... zgłoszenie nie przeszło.

Możesz spryciarzu zgłaszać i domek dla lalek. Ja doradzałem wolnostojące zadaszenie.

Zresztą pergole nie łączy się zwykle z budynkiem.

Edytowane przez pandzik

• 1 month później...

Początkowo pisałeś o pergoli, a pergola wygląda tak:

http://taras-balkon.pl/wp-content/uploads/2014/07/Prodeck.jpg

a ty chcesz zbudować to (czyli chyba ganek):

https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/4y238l3pevb9-PL/image;s=644x461

Wiata nie może mieć ścian, a ty będziesz miał jedną ścianę - domu (chociaż różnie gminy do tego podchodzą - ja właśnie miałam przypadek, kiedy ściana domu się liczyła i odrzucono wniosek o wiatę).

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...

od razu podłącze się z pytaniem i moim projektem pergoli wolno-stojącej zaraz koło domu(pow z rzutu z góry 34,5m2), rozsuwane zadaszenie materiałowe tylko nad częscią tarasu.

Zgłoszenie czy pozwolenie? I najważniejsze czy muszę mieć projekt?

PS Te ażurowe żaluzje to ruchome elementy na prowadnicach - demontowalne

[ATTACH=CONFIG]430081[/ATTACH]

Edytowane przez Brunoxp

od razu podłącze się z pytaniem i moim projektem pergoli wolno-stojącej zaraz koło domu(pow z rzutu z góry 34,5m2), rozsuwane zadaszenie materiałowe tylko nad częscią tarasu.

to nie jest budynek. To altana lub pergola (zależnie od docelowego przeznaczenia). Zgłoszenie, bez projektu.

Ale na pierwszym zdjęciu konstrukcja nie jest wolnostojąca.

PS Te ażurowe żaluzje to ruchome elementy na prowadnicach - demontowalne

[ATTACH=CONFIG]430081[/ATTACH]

Ani jedno ani drugie. Nie produkuj etatów urzędniczych jak nie ma takiej potrzeby.