daniel.w 23.02.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Czy pergola ok 25m2, zbudowana na tarasie (był w projekcie) oraz z jednej strony przymocowana na stałe do ściany, wymaga zezwolenia? Gdzieś wyczytałem, że przymocowanie do domu wiąże się z powiększeniem powierzchni domu -to prawda w stosunku do pergoli czy tylko do budowli ze ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 nie. starczy zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.02.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) zgłoszenie robicie na pergole? A do autora, po co łączyc z budynkiem? Niech sobie pracuje stojąc osobno, bez pęknięć i zabrudzeń elewacji. Edytowane 23 Lutego 2019 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 23.02.2019 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Dzięki Elfir! A zadaszenie coś zmienia? Połączenie ze scianą domu bo myślimy o zadaszeniu, a to przyścienna konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 zgłoszenie robicie na pergole? A do autora, po co łączyc z budynkiem? Niech sobie pracuje stojąc osobno, bez pęknięć i zabrudzeń elewacji. Zgodnie z przepisami trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Dzięki Elfir! A zadaszenie coś zmienia? Połączenie ze scianą domu bo myślimy o zadaszeniu, a to przyścienna konstrukcja. Zastanów się czy budujesz pergolę, ogród zimowy, ganek czy zadaszenie tarasu? Pergola to konstrukcja pod pnącza. Nie posiada dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 24.02.2019 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Docelowo konstrukcja z dachem i po bokach z pnączami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.02.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Zgodnie z przepisami trzeba. Na zadaszenie tarasu nie ma żadnego przepisu. Nic nie trzeba zgłaszać. Wiaty garażowej też nie będę zgłaszać. Nie róbmy zamętu. Już gdzieś tu czytałem, że ludzie zgłaszają domki narzędziowe o pow. 2m2, a niektórzy domki dla dzieci. Edytowane 24 Lutego 2019 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Jak uważasz, ale żeby nie było zdziwienia, bo to nie jest "mała architektura ogrodowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Na zadaszenie tarasu nie ma żadnego przepisu. Nic nie trzeba zgłaszać. Wiaty garażowej też nie będę zgłaszać. Nie róbmy zamętu. Już gdzieś tu czytałem, że ludzie zgłaszają domki narzędziowe o pow. 2m2, a niektórzy domki dla dzieci. Uwielbiam takich 'sprytnych' doradców. Jesteś pewny że wolno na istniejącym budynku zamocować 'zadaszenie' tarasu ot tak sobie? Ja jestem pewny że nie. Mam wiatę na 2 samochody coś 5,5x 6 m - w 2013 musiałem robić na nią pozwolenie.... zgłoszenie nie przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 24.02.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 jak dwa lata temu robiłem zadaszenie tarasu, to poszedłem do starostwa dowiedzieć się u źródłana zadaszenie tarasu to była procedura pozwolenie na budowę (nie pamiętam dokłądnie mogę się mylić, ale jakieś papiery i procedury), a na wiatę nawet zgłoszenia nie potrzeba, pani powiedziała, że nie jest powiedziane gdzie ta wiata ma być, może być nawet na tarasie, stoi teraz wiata na 4 słupach na tarasie, ale wiata, nie zadaszenie tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.02.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Uwielbiam takich 'sprytnych' doradców. Jesteś pewny że wolno na istniejącym budynku zamocować 'zadaszenie' tarasu ot tak sobie? Ja jestem pewny że nie. Mam wiatę na 2 samochody coś 5,5x 6 m - w 2013 musiałem robić na nią pozwolenie.... zgłoszenie nie przeszło. Możesz spryciarzu zgłaszać i domek dla lalek. Ja doradzałem wolnostojące zadaszenie. Zresztą pergole nie łączy się zwykle z budynkiem. Edytowane 24 Lutego 2019 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Możesz spryciarzu zgłaszać i domek dla lalek. Ja doradzałem wolnostojące zadaszenie. Zresztą pergole nie łączy się zwykle z budynkiem. A czytasz czasem pytania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 03.04.2019 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 ... stoi teraz wiata na 4 słupach na tarasie, ale wiata, nie zadaszenie tarasu Jak mam Cię zrozumieć? Czy różni się wiata od zadaszenia tarasu? Przecież wiata też ma dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Początkowo pisałeś o pergoli, a pergola wygląda tak:http://taras-balkon.pl/wp-content/uploads/2014/07/Prodeck.jpg a ty chcesz zbudować to (czyli chyba ganek):https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/4y238l3pevb9-PL/image;s=644x461 Wiata nie może mieć ścian, a ty będziesz miał jedną ścianę - domu (chociaż różnie gminy do tego podchodzą - ja właśnie miałam przypadek, kiedy ściana domu się liczyła i odrzucono wniosek o wiatę). Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 07.05.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 a co jeśli owa pergola ma rozsuwane zadaszenie jak na obrazku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 07.05.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) od razu podłącze się z pytaniem i moim projektem pergoli wolno-stojącej zaraz koło domu(pow z rzutu z góry 34,5m2), rozsuwane zadaszenie materiałowe tylko nad częscią tarasu.Zgłoszenie czy pozwolenie? I najważniejsze czy muszę mieć projekt? PS Te ażurowe żaluzje to ruchome elementy na prowadnicach - demontowalne [ATTACH=CONFIG]430081[/ATTACH] Edytowane 7 Maja 2019 przez Brunoxp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.05.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 od razu podłącze się z pytaniem i moim projektem pergoli wolno-stojącej zaraz koło domu(pow z rzutu z góry 34,5m2), rozsuwane zadaszenie materiałowe tylko nad częscią tarasu. Zgłoszenie czy pozwolenie? I najważniejsze czy muszę mieć projekt? to nie jest budynek. To altana lub pergola (zależnie od docelowego przeznaczenia). Zgłoszenie, bez projektu. Ale na pierwszym zdjęciu konstrukcja nie jest wolnostojąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.05.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 od razu podłącze się z pytaniem i moim projektem pergoli wolno-stojącej zaraz koło domu(pow z rzutu z góry 34,5m2), rozsuwane zadaszenie materiałowe tylko nad częscią tarasu. Zgłoszenie czy pozwolenie? I najważniejsze czy muszę mieć projekt? PS Te ażurowe żaluzje to ruchome elementy na prowadnicach - demontowalne [ATTACH=CONFIG]430081[/ATTACH] Ani jedno ani drugie. Nie produkuj etatów urzędniczych jak nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts