Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się zrobić wysoki taras z płytek ?

Mona001

Recommended Posts

Witam , chciałam zapytać czy da się zrobić taras na gruncie ale wysokim gdyż drzwi od ziemi mam wysokość około 50-60cm i chciałabym taras zrobić na wysokość do drzwi . Czy zalanie betonem tak wysoko jest możliwe czy co zrobić aby było dobrze zrobione ? Taras będzie z płytek gres ( drewnopodobne) więc dlatego na słupkach nie da się :( A chcę mieć taras z płytek ale na wysokość do drzwi . Proszę co radzicie .

Taras z płytek to ryzyko graniczące z pewnością, że poodpadają. Nawet jak wydasz majątek na najlepszą hydroizolację, klej i fugi zrobisz z sikaflex.

Ale jak chcesz, to moja ekipa zrobiła IMO optymalne rozwiązanie - zbrojona, od domu słupy z bloczków fundamentowych, z pozostałych stron murek z takich bloczków. Zalane na niezagęszczonym piasku którego rolą było tylko robić za szalunek - jak osiądzie z czasem, to tylko się cieszyć, bo nie będzie ryzyka, że wysadzi.

Teraz jednak tej płyty bym nie wylewał, tylko zrobił taras na gruncie z płyt albo na słupach drewniany.

Także mam taras ok 50 cm nad gruntem, co prawda z deskami na powierzchni.

A został wykonany tak. Cały gruz który został po budowie, był wrzucony w szalunek o wymiarach tarasu, a następnie zalany betonem. Po zdemontowaniu szalunku, ściany pionowe zostały wykończone gruboziarnistym tynkiem. Od 7 lat trwa w niezmiennym stanie, bez żadnych pęknięć. Wykonać to należy praktycznie na wykończeniówce, by ściany fundamentu już były zaizolowane i dodatkowo pozbywamy się całego gruzu. U mnie poziom był nieco niższy, musiało zostać miejsce na podkładki, legary i deski. Do płytek należy zostawić mniej miejsca, tak by powierzchnia tarasu była bardzo zbliżona do podłogi w domu, tak jest najwygodniej.

To nieprawda że płytki na tarasie zaraz odpadną. Co prawda nic nie jest wieczne, ale przy troskliwym fugowaniu i dobrej izolacji, płytki wytrzymają wiele lat. W domu rodzinnym wykonałem w płytkach ok. 15m2 tarasu, minęło ok. 15 lat i nic się nie dzieje, żadnych pęknięć.