codix 24.02.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 A dlaczego nie miałby puścić? To przecież też praktyka marketingowa, by ludzie dowiedzieli sie o nowym produkcie. To nie promocja, gdzie trzeba być sprytniejszym od konkurencji. Bo jak beda paplac na lewo i prawo to do momentu wyjscia beda bezrobotni bo chyba nie kupil bys starego modelu wiedzac ze za 3 miechy wyjdzie super nowszy itp A stare jednostki tez trzeba opchnac w jak najwiekszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 24.02.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Bo jak beda paplac na lewo i prawo to do momentu wyjscia beda bezrobotni bo chyba nie kupil bys starego modelu wiedzac ze za 3 miechy wyjdzie super nowszy itp A stare jednostki tez trzeba opchnac w jak najwiekszym stopniu. Uważasz, że nowy model będzie mniej wiecej starego? Wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.02.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Daikin cichszy i serwis 24h, tyle że droższe przeglądy bo przez serwis fabryczny Możliwość zbiornik a 230L chłodzenie dodatkowo płatne Panasonic dużo mocniejszy , lepszy sterownik internetowy aquarea service cloud 5 lat gwarancji jak masz od pro partnera jest chłodzenie w standardzie mam te 2 marki w zestawie i ogólnie to dobre urządzenia fajnie ze podajesz zalety panasonica, dobrze byłoby dla obiektywizmu podać też daikina, chyba ze nie ma ich? w jednej z ofert którą mam na panasonica i daikina serwis jest w tej samej cenie (200zł netto plus ew. dojazd jeśli lokalizacja ponad jakiś tam limit), z tego co zrozumiałem serwis instalatora nie producenta, autoryzowanego oczywiście dla obu marek, gwarancyjny, instalator stwierdził że niektóry przeglądy chcą robić co 6 mies (chyba w panasonicu) ale uważa że to mocno naciągane, bo tam praktycznie poza rzuceniem okiem i odkurzeniem nie ma co robić i co 12 mies między wierszami wyczytałem ze panasonic pozwala na lepszy zarobek więc stąd lepiej się "sprzedaje"i jest na niego nacisk, co oczywiście nie oznacza ze to złe pompy, wydaje mi się po rozmowie że osobiście daikina uważa za solidniejszą firmę w branży, gwarancja, jak przedstawiaja wszyscy którzy są na stronie panasonika jako wykonawcy, jest taka sama 3lata na sprzęt, 5 lat sprężarka, 2 lata montaż, w daikinie 3 lata sprzęt, Daikin jest na czynniku R32 panasonic na R410a (z datą wycofania) dla pomp T-cap kW i Altherma 3 8.0kW: panasonic podlega pod ustawowy kaganiec CRO (zgłoszenie, obowiązkowe roczne próby szczelności pod rygorem mandatu, zgłoszenie likwidacji itp, teraz przestrzegane przez palce ale co będzie w państwie policyjnym jak zabraknie w budżecie nie wiadomo), dainkin nie, to zalezy od ilości czynnika, przeliczenia na ekwiwalent rodzaju czynnika wg użytkowników daikin cichszy panas głośniejszy panas popularniejszy, łatwiej znaleźć użytownika, czy forum z nim, zobaczyć jak działa itp. z daikinem mało informacji panasonic podaje więcej nieco danych ogólnie dostepnych (np. copy sropy) niż daikin panasonic t-cap H 1f 9kW w porównaniu z daikinem altherma3 r32 z chłodzeniem 8kW jest w moich ofertach tańszy ok. 10 procent daikin wymaga mniejszych zabezpieczeń elektrycznych i jeśli dobrze zrozumiałem instalatora jest elastyczniejszy w podłaczeniu fazowym panasonic mocniejszy i ma tę moc "równiejszą" w zakresie temperatur, za to daikin ponoć lepiej modulowany w niższych zakresach mocy (i tu chyba zależy co komu: czy jedna taryfa czy dwie, jak dobrana pompa do zapotrzebowania itp) zamiast wersji z wbudowanymi zbiornikami ja sie skłaniam ku naściennym hydroboksom i obok zwyklemu zasobnikowi obok, jakieś 300l w wersji maxi (z dużą powierzchnią wężownicy) za jakieś 2000zł, być może podpiętym na przepływowe grzanie cwu, wtedy bez problemu kiedykolwiek podpinam inne źródło zasilania, nie ma problemu z legionellą, wygrzewaniem, jak okaże się za mały, czy się za pewien czas zepsuje to wymieniam, naprawiam jak chcę a nie cały kombibox za kilkanaście tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 24.02.2019 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Chyba zjadłeś "w cenie"Uważam,że jak bedzie miał wejsc to stopniowo beda tanialy stare jednostki a nowa bedzie nieznacznie droższa niz teraz stare.Nie moga sobie wywindowac ceny w kosmos bo nikt nie kupi .Na przykladzie lg seria 2 a 3 chyba duzej roznicy w cenie nie bylo(prosze znajacych wtedy ceny o wypowiedz)Zreszta przy cenach rzedu np.20tys z montażem jak bym wiedzial ze nowa jednostka ma nowy gaz 5% lepsze sprawnosci,i naprzyklad wifi w standardzie i bedzie kosztowac 22tys to w życiu bym nie kupil starej jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Zreszta przy cenach rzedu np.20tys z montażem jak bym wiedzial ze nowa jednostka ma nowy gaz 5% lepsze sprawnosci,i naprzyklad wifi w standardzie i bedzie kosztowac 22tys to w życiu bym nie kupil starej jednostki. Do odważnych świat należy. Już tu są na forum użytkownicy nowszych modeli klim Gree na R32. Tylko ci, co zmierzyli, że nie pracując ciągnie kilkadziesiąt wat przestali być zadowoleni. Nowości to ryzyko. A w przypadku ogrzewania to ryzyko nie tylko większych, niż się ktoś spodziewa wydatków (j.w.) ale też ryzyko zmarznięcia, bo sprzęt choruje na choroby wieku dziecięcego a serwisanci nie mają przećwiczonych problemów i sposobów ich rozwiązania. Teoria? To prawda w każdej branży. Mi kiedyś wywalała błąd zmywarka - nowy model. Serwisant przyjechał na gwarancji drapał się po głowie, dzwonił do producenta. I nikt nie wiedział, co ten błąd oznacza. Ponieważ występował sporadycznie miałem zadzwonić, jak znowu się pojawi (pewnie jakbym nie miał zdjęcia, to by mnie opłatą za bezpodstawne wezwanie skasowali). Co się potem okazało (bez serwisanta - sam szukając po omacku na to wpadłem). Zapchane piaskiem było sitko w przyłączu. Tyle, że za małe ciśnienie wg instrukcji powinno wywalać inny błąd. Są zastosowania, gdzie ryzyko używania nowinek jest za duże i lepiej stosować sprawdzone rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 24.02.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Akurat niezbyt trafiony przykład.Zmieniaja te serie co 2-3 lata i jak wprowadzili naprzyklad serię h to nikt tam juz nic nie poprawia jak jest cos nie halo to tak idzie do nastepnej seri czyli kupujac stara czy nowa to caly czas takie samo ryzyko.Gaz R32 to nic nowego jakie ryzyko cale stado klim juz z tym czynnikiem zasuwa, nie wymaga zadnych znaczacych zmian.Napewno juz testuja od kilku miesięcy nowe modele.Zreszta niewiem dlaczego wszyscy uwazaja te pompy za jakis cud natury technologie kosmiczną itp.Takie firmy jak np.panasonic temat chlodnictwa ma opanowany do perfekcji robia takie uklady chlodnicze na calym swiecie że taka pompa do chaty to pryszcz.Przychodzi jakiś tam ziomek na rano do pracy a tu szef oznajmia ze na jutro ma byc prekt nowej serii i jutro leży juz na stole 5 wersji.Jakies tam awarie czy niedopracowania to najwyżej tylko wynikaja z jakiś tam chęci przyoszczedzenia a nie z niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 24.02.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Chyba zjadłeś "w cenie" Uważam,że jak bedzie miał wejsc to stopniowo beda tanialy stare jednostki a nowa bedzie nieznacznie droższa niz teraz stare.Nie moga sobie wywindowac ceny w kosmos bo nikt nie kupi . Na przykladzie lg seria 2 a 3 chyba duzej roznicy w cenie nie bylo(prosze znajacych wtedy ceny o wypowiedz) Zreszta przy cenach rzedu np.20tys z montażem jak bym wiedzial ze nowa jednostka ma nowy gaz 5% lepsze sprawnosci,i naprzyklad wifi w standardzie i bedzie kosztowac 22tys to w życiu bym nie kupil starej jednostki. Cokolwiek wejdzie, to z nastawieniem, że stary produkt wyjeżdźa jak najszybciej z magazynu. Czyli będzie bardzo dobra na staroć a nowe miało chwilowo cenę zaporową. Jak tyska Panda kończyła żywot, to można było ją kupić za jakieś 25kPLN, włoski następca w tym czasie kosztował prawie 40kPLN. Do czasu. Z treści posta CNC wynika dla mnie, że będzie jakiś przełom. No to niech nasz forumowy kolega puści odrobinę pary z ust... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 24.02.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Zadnego przełomu nie będzie nowy czynnik r32, który nie wiele daje może o 5% podniosą Cop,dadza wifi bo czasy tego już wymagaja i cena będzie nieznacznie wyższa bo wszystkie klamoty w środku bedą takie same, chyba że dla CNC to przełom:)Może jakieś wieksze jednostki na co2 ale cena bedzie kosmiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Gaz R32 to nic nowego jakie ryzyko cale stado klim juz z tym czynnikiem zasuwa, nie wymaga zadnych znaczacych zmian. No popatrz - a mój "stary" Gree ciągnie zero jak jest wyłączony (czyli poniżej pół wata). A nowa na R32 ciągnie w czuwaniu 50W Czyli coś wymaga. Jakbym miał wybór, to wybrałbym starą nawet, jakby kosztowała tyle samo. No i jak mowa o przełomowym urządzeniu, to musi być i przełomowa zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 24.02.2019 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Generacja h na 410 ciągnie na postoju 30 watt i co jakis czas 70watt czyli trzeba sie cofnac parę generacji wstecz tylko gdzie takie kupić??może cofnijmy sie do kotła na węgiel i centralnego grawitacyjnego tam obiegówek nie ma to nic nie ciagną ,ludzie nie patrzą na te 30 watt zakładają po 5 pompek na instalacje ,cyrkulacje ,wentylacje mechaniczne itp Gorzej jak Ci za 10 lat ekolodzy wymyślą że utylizacja tego starego gree będzie 2 tysiaki kosztować Edytowane 24 Lutego 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Gorzej jak Ci za 10 lat ekolodzy wymyślą że utylizacja tego starego gree będzie 2 tysiaki kosztować Cena klimatyzatora zawiera opłatę KGO - więc kupując już płacisz za jego utylizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.02.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 nie za 10 lat tylko już jest, tylko narazie nie ścigają, uprawnienia inspektorom narazie nadają, nazywa się CRO i ustawowo jak podatki to wprowadzili, i prócz obowiązku rejestracji i corocznej szczelności jest też obowiązek likwidacji i odzysku czynnika potwierdzony wpisem szpeca od f-gazów:(i nic tu do rzeczy KGO nie ma niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.02.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Szczerze mówiąc jak czytam że ktoś chce zapłacić 35 tys zł za pompę 8-9KW to stwierdzam że chyba cierpi na zbyt dużą ilość gotówki A tak serio , czy dopłaca 10-15 tys do "tej lepszej pompy" da jakie realne i widoczne zyski ? O ile mniejszy będzie rachunek roczny za ogrzewanie i CWU ? 50 zł ? 100zł ? Raczej więcej nie .. Pytanie czy później koszt przeglądu tej "lepszej" pompy nie okaże się droższy niż tych "gorszych" i ewentulane oszczędności przekażemy komuś innemu ? A później ewentualne naprawy po gwarancji. Czy taka droższa pompa nie będzie później miała droższych części ? Szczerze mówiąc osobiście bym kupił najtańszą markową pompę. Nie ważne czy LG , czy Samsung czy Panasonic .. Dowiedział sie jaki koszt przeglądu i jakie warunki i szukał jakiegoś dobrego i doświadczonego instalatora a zaoszczedzone 10-15 tys wydał na coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 25.02.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Za 33/35 to ja miałem oferty na pompę gruntowa z odwiertami (I to nie były polskie pompy)Szukaj tanszzych... duzo tanszych z sprawdzonym instalatorem w pobliżu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.02.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Szczerze mówiąc jak czytam że ktoś chce zapłacić 35 tys zł za pompę 8-9KW to stwierdzam że chyba cierpi na zbyt dużą ilość gotówki A tak serio , czy dopłaca 10-15 tys do "tej lepszej pompy" da jakie realne i widoczne zyski ? O ile mniejszy będzie rachunek roczny za ogrzewanie i CWU ? 50 zł ? 100zł ? Raczej więcej nie .. Pytanie czy później koszt przeglądu tej "lepszej" pompy nie okaże się droższy niż tych "gorszych" i ewentulane oszczędności przekażemy komuś innemu ? A później ewentualne naprawy po gwarancji. Czy taka droższa pompa nie będzie później miała droższych części ? Szczerze mówiąc osobiście bym kupił najtańszą markową pompę. Nie ważne czy LG , czy Samsung czy Panasonic .. Dowiedział sie jaki koszt przeglądu i jakie warunki i szukał jakiegoś dobrego i doświadczonego instalatora a zaoszczedzone 10-15 tys wydał na coś innego Dobrze prawisz niektórym się już w du.... przewraca po 3 wanny+3 prysznice ,i tak można wymieniać bez końca . Ale za to nie mają problemu z ofertami piszą mam 35tyś chcę dobrą pompę z montażem i rano ma 10 ofert na stole:D Albo niech se kupi za 17tyś a za 8lat ją wyp...... i kupi se drugą za 17tyś będzie miała sporo lepsze COPy. Albo 9kw a drugą 3kw na odwilże to by miało sens:yes: Wogóle jak bym miał tyle kasy żeby płacić 15tys więcej za jakość pompy to bym grzał 100% pradem na h.... mi coś pod domem ma brzęczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek_lon1 26.02.2019 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) Dlaczego twierdzicie, że trzydzieści kilka tyś to jakiś kosmos ? Jeśli odejmiecie komponenty dodatkowe, montaż z potrzebnymi do tego elementami, uruchomienie to okaże się, że bez względu na to ile dasz za pompę to dodatkowe koszta to ponad 10 tyś. I teraz pojawia się pytanie. Czy kupić PC za 15 tyś, gdzie całość pochłonie 26 tyś zł (el. dodatkowe, montaż, uruchomienie), czy może lepiej kupić lepszą o kilka tyś droższą (przeważnie lepszą), co efekt da taki, że całość swoje pochłonie odpowiednio. Tu pojawia się pytanie, czy lepiej mieć PC za 28 tyś- widocznie słabszą, czy może lepiej za 34 tyś- marki bardziej znanej, w teorii lepszej ? I takie pytanie do Was. Dlaczego jeździcie samochodami powyżej 10-20 tyś zł, albo i droższymi (przynajmniej większość) ? Przecież taki za 4 tyś też tyłek zawiezie na miejsce tak samo jak ten 10 razy droższy ??? I jak dla mnie sens w inwestycję w PC jest większy niż w samochody za dziesiątki, czy setki tyś zł. No niektórzy zapewne wolą "pokazać się" na zewnątrz, gdyż jednostki wewnętrznej PC na zewnątrz nie widać, sąsiedzi nie zauważą. Tym bardziej nie będą świadomi, że to trochę kosztuje. No nie ma jak "błysnąć" przed sąsiedztwem. ...a ja zawsze byłem zwolennikiem kupowania przynajmniej przyzwoitych rzeczy. Kupując najtańsze najczęściej tego pożałujemy. Dawno nauczyłem się, że aby mieć tanie i słabe rzeczy trzeba bardzo dobrze zarabiać. Edytowane 26 Lutego 2019 przez Adamek_lon1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 26.02.2019 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Dlaczego twierdzicie, że trzydzieści kilka tyś to jakiś kosmos ? Jeśli odejmiecie komponenty dodatkowe, montaż z potrzebnymi do tego elementami, uruchomienie to okaże się, że bez względu na to ile dasz za pompę to dodatkowe koszta to ponad 10 tyś. I teraz pojawia się pytanie. Czy kupić PC za 15 tyś, gdzie całość pochłonie 26 tyś zł (el. dodatkowe, montaż, uruchomienie), czy może lepiej kupić lepszą o kilka tyś droższą (przeważnie lepszą), co efekt da taki, że całość swoje pochłonie odpowiednio. Tu pojawia się pytanie, czy lepiej mieć PC za 28 tyś- widocznie słabszą, czy może lepiej za 34 tyś- marki bardziej znanej, w teorii lepszej ? I takie pytanie do Was. Dlaczego jeździcie samochodami powyżej 10-20 tyś zł, albo i droższymi (przynajmniej większość) ? Przecież taki za 4 tyś też tyłek zawiezie na miejsce tak samo jak ten 10 razy droższy ??? I jak dla mnie sens w inwestycję w PC jest większy niż w samochody za dziesiątki, czy setki tyś zł. No niektórzy zapewne wolą "pokazać się" na zewnątrz, gdyż jednostki wewnętrznej PC na zewnątrz nie widać, sąsiedzi nie zauważą. Tym bardziej nie będą świadomi, że to trochę kosztuje. No nie ma jak "błysnąć" przed sąsiedztwem. ...a ja zawsze byłem zwolennikiem kupowania przynajmniej przyzwoitych rzeczy. Kupując najtańsze najczęściej tego pożałujemy. Dawno nauczyłem się, że aby mieć tanie i słabe rzeczy trzeba bardzo dobrze zarabiać. W takim razie Twoje "Pytanie o atrakcyjnosc wyceny pomp ciepla" nie ma sensu. Bierz "najlepsza" markę i najdrozsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek_lon1 26.02.2019 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Nic bardziej błędnego. Po prostu zależy mi na atrakcyjności wyceny dobrej marki. Tak aby sprzęt warty np 35 tyś nie został mi wyceniony przez firmę np na 40 tyś zł. Dlaczego atrakcyjna wycena ma dotyczyć najtańszego zakupu ? Zapewniam, że jest coś takiego jak atrakcyjność wyceny produktu droższego. W pytaniu nie na pisałem "proszę mi pomóc w wyborze najtańszej PC" tylko zapytałem o atrakcyjność wyceny konkretnego- porządniejszego produktu. Panowie, nie mylmy pojęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.02.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Nic bardziej błędnego. Po prostu zależy mi na atrakcyjności wyceny dobrej marki. Tak aby sprzęt warty np 35 tyś nie został mi wyceniony przez firmę np na 40 tyś zł. Dlaczego atrakcyjna wycena ma dotyczyć najtańszego zakupu ? Zapewniam, że jest coś takiego jak atrakcyjność wyceny produktu droższego. W pytaniu nie na pisałem "proszę mi pomóc w wyborze najtańszej PC" tylko zapytałem o atrakcyjność wyceny konkretnego- porządniejszego produktu. Panowie, nie mylmy pojęć. To może inaczej. Powiedz mi w czym jest lepszy ten Daikin/Nibe od LG/Samsung/Panasonic że warto według ciebie dołożyć do niego 10-15 tys ? Czym charakteryzuje się ten "porzadniejszy" produkt ? Co zyskasz dokładając te 10-15 tys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 26.02.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Pisałem Ci już wcześnie....U mnie marka miała 3 rzedne znaczenie.Po 1 liczył się bliski sprawdzony z dobra opinia serwis, Po 2 albo też 1 cenaA po 3 marka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts