saggitta 23.02.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Drodzy forumowicze, potrzebuję Waszej pomocy! Otrzymałam od mojej chrzestnej działkę 26 arów, na której spędziłam niemalże całe swoje dzieciństwo, od zawsze twierdziłam,że jak dorosnę to tylko tam chce postawić swój dom. Moje plany częściowo zostały pokrzyżowane ponieważ 3 metry od granicy działki w 2002 r. wybudowano gimnazjum. Moja ciocia postanowiła posadzić przy samej siatce szpaler tuj (smaragd) z nadzieją, że osłonią nas od ciekawskich oczu zerkających przez szkolne okna. Minęło jednak dobre 15 lat, a najwyższe tuje mają po 2.5m wysokości a szkoła dobre 10. Ja z kolei dorosłam i myślę o budowie i cały czas mam nadzieję, że jest jakiś inny zielony sposób, aby odgrodzić się od szkoły. Myślałam żeby w drugim rzędzie przed tujami posadzić świerk serbski, ale czy to dobry pomysł? Może macie jakieś inne pomysły poparte doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2019 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 2,5 m2 po 15 latach to bardzo mało. Brak podlewania i kiepska gleba?W która stronę pada cien tych żywotników - do ogrodu czy na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saggitta 23.02.2019 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Gleba najgorsza nie jest, niemal wszystko jest w stanie na niej urosnąć ale jeśli chodzi o podlewanie to przez lata nikt nie przywiązywał do tego większej uwagi, po pierwsze dlatego, że na działce oprócz pustych budynków gospodarczych nie ma nic i nie bardzo miał kto o to dbać,a po drugie dlatego, że mimo wszystko działka jest dosyć wilgotna więc w okresach mniej gorących wydawało mi się, że nie ma takiej potrzeby. Cień tuj pada na szkołę. W tamtym roku czyściłam je z suszek i nawoziłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Może to jaka karłowa odmiana żywotników, stąd taka niska? Powinny mieć powyżej 3,5 m Jeśli przed żywotnikami posadzić coś wyższego, to zacieni żywotniki i one zrobią się brzydkie, bo wymagają słońca.Ale szpaler świerków to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts