Atais 23.02.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Hej. Postaram sie krotko Mieszkam na wysokim pietrze (16) w bloku przy duzej ulicy i posiadam dosc kiepskie okna dwuszybowe po poprzednim wlascicielu. Chce zmienic okna, ale jak kazdy kto pyta na forum - mam o tym male pojecie. Zalezy mi oczywiscie zeby bylo cieplo i cicho, w takim stopniu jak sie da. Nie chcialbym sie tylko wpakowac w bezsensowne wydatki. Dostalem pare propozycji: #1 Profile Aluplast 8000, 3 uszczelki, pakiety 3 szybowe, 4/18/4/18/4 wspolczynnik Uw w oknach wynosi miedzy 0,8 a 0,9, U - 0,5 #2 Profile Schucco CT70, 2 uszczelki, pakiety 3 szybowe, 4/12/4/12/4 Nie mam wspolczynnika Uw, U = 0,7 #2 Profile Schucco CT70, 2 uszczelki, pakiety 2 szybowe, 4/16/4 Nie mam wspolczynnika Uw, U = 1,1 Cena rosnie prawie proporcjonalnie do wspolczynnika U Jako laik powiem szczerze, ze nawet sklaniam sie wziac #1, mam silna wentylacje mechaniczna i podcisnienie w mieszkaniu jest zauwazalne przy otwieraniu okien/drzwi. mam wrazenie ze kazda dodatkowa uszczelka mi tu pomoze (a moze nie?) jesli chodzi o szyby, nigdy nie widzialem w mieszkaniu 3 szybowych pakietow... i to moze byc nieracjonalne, ale zastanawiam sie czy to bedzie "normalnie" wygladac. Ale z dwojga zlego wolalbym zeby w przyszlym roku nie bylo w salonie 19*C jak tej zimy. Zastanawiam sie czy powinienem na cos zwrocic uwage? Czy moze wyrzucam kase w bloto i lepiej wziac 4/18/4 albo cos takiego bo to nic nie zmieni? Bede bardzo wdzieczny za podpowiedzi. Malo jest watkow o mieszkaniach na wysokich pietrach Edytowane 23 Lutego 2019 przez Atais Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.02.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Wyglądać będzie normalnie ale...pojawi się dość irytujące zjawisko w przypadku okien trzyszybowych a mianowicie Wiosną i jesienią zewnętrzne często występujące za parowanie szyb i wydaje mi się że wbrew temu co wszyscy w około mówią gdy Mieszkasz w bloku pakiet trzyszybowy jest zbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 To ostatnie piętro? Jeżeli tak, to pewnie okna to mało znacząca kropelka w stratach ciepła. Oczywiście coś zyskasz montując lepsze, ale nie muszą rozwiązać problemu zimnego salonu. Co do hałasu - to sytuacja wygląda podobnie. Niby lepsze okna trochę pomogą - ale i tak przy wentylacji grawitacyjnej hałas wejdzie nawietrznikami. I na koniec - nie kupuj profili czy pakietów. Kupuj konkretny model okna. Bo z tych samych profili i pakietów można zrobić produkty znacząco różniące się właściwościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.02.2019 02:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 A jak chcesz mieć ciszej wystarczy że jedna szybę dasz inna np. 6/18/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atais 24.02.2019 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 wydaje mi się że wbrew temu co wszyscy w około mówią gdy Mieszkasz w bloku pakiet trzyszybowy jest zbędny To ostatnie piętro? Jeżeli tak, to pewnie okna to mało znacząca kropelka w stratach ciepła. Oczywiście coś zyskasz montując lepsze, ale nie muszą rozwiązać problemu zimnego salonu. Nie wspomnialem o tym, ale w mieszkaniu mam lacznie 13 okien. Nie wiem jak duza strata ciepla jest przez same szyby, natomiast w polowie mieszkania sa nowsze okna, ktore sa szczelniejsze. Roznica jest kolosalna. W sypialni na zakreconym kaloryferze mam podobna temperature co w salonie przy kaloryferze na 5. Dla szczelności myslalem o tych profilach z 3 uszczelkami. 3 szyby przyszly w gratisie, bo to gruby, 6 komorowy profil. Co do hałasu - to sytuacja wygląda podobnie. Niby lepsze okna trochę pomogą - ale i tak przy wentylacji grawitacyjnej hałas wejdzie nawietrznikami. A jak chcesz mieć ciszej wystarczy że jedna szybę dasz inna np. 6/18/4 Na to zdecydowanie zwroce uwage. Czytalem o tym tez w innych postach i postaram sie o zestaw z szybami roznej grubosci. Tylko doczytalem po wycenie Wentylacja jest mechaniczna, i rozumiem ze jak bedzie jechac jakis maniak scigaczem to to i tak slychac. Wiec jak mowie, jestem racjonalny, chce uzyskac po prostu jak najlepszy efekt. I na koniec - nie kupuj profili czy pakietów. Kupuj konkretny model okna. Bo z tych samych profili i pakietów można zrobić produkty znacząco różniące się właściwościami. Moge podac inne szczegoly, nawet firmy z ktorymi rozmawialem. Nie skupiam sie tak bardzo na producentach komponentow, ewentualnie konkretnych wlasciwosciach, ale nie wiem jak moglem lepiej opisac co mi zaproponowano? Chetnie uzupelnie. Pewnie wrzuce jeszcze jakis update. A czy powinienem na cos zwrocic uwage jesli chodzi o pianke albo tasmy montazowe? Tu slyszalem duzo opinii tez. I dostalem porade, zeby uzyc membran paraprzepuszczalnych pod parapety zewnetrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.02.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Teraz prawie każda pianą ma -51dB więc spoko Jako że to wymiana to po obcięcia piany proponuje od wewnątrz pokryć jak SP925 a od zewnątrz zwykłym akrylem najtańszym z marketu - wystarczy by połączenie okno- mur było szczelne Jako że masz wentylację mechaniczną i jak piszesz wewnątrz dość duże podciśnienie istotne jest jak okute są okna - jeśli chcesz mieć skrzydło R zwróć uwagę by było okute jako RU - żadne dociski czy wogole brak docisku skrzydła co często w R się zdaza by cena była atrakcyjna Uszczelki koniecznie z EPDM O szybach już pisałem Powodzenia życzę w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atais 24.02.2019 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Jako że masz wentylację mechaniczną i jak piszesz wewnątrz dość duże podciśnienie istotne jest jak okute są okna - jeśli chcesz mieć skrzydło R zwróć uwagę by było okute jako RU - żadne dociski czy wogole brak docisku skrzydła co często w R się zdaza by cena była atrakcyjna Wszystkie okna robie rozwierno uchylne wlasnie z tego powodu co piszesz. Jest rowniez pomysl dodatkowych zaczepow antywlamaniowych ktore docisna okno. Nie pamietam ile ich bylo.. 4-6? Roznica cenowa tez byla juz marginalna., przynajmniej biorac pod uwage calosc, wiec pewnie sie zdecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.02.2019 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Ostatnie piętroDuże podciśnienieHmmm....najlepiej okuć jako WK2 bo wtedy punktów docisku skrzydła jest najwięcej. O wiele więcej niż w przypadku standardowego okuwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atais 24.02.2019 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Mam tylko notatke ze okucia mialy byc WINKAHAUS ACTIV PILOT ale nie wiem w ktorym standardzie WK. Dopytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.02.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 To spokojnie w standardzie będzie Ok same zaczepy nie muszą być antywłamaniowe- liczy się ich rozstaw a standardowo Activ Pilot ma je gesto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.02.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 AdamS Passiv-Line S, w sam raz. Załatwia oba problemy jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts