Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem "najlepszego" projektu... help!

Recommended Posts

Witam. Chcę wziąć się już poważnie za projekt i budowę domu, więc mam do Was prośbę o opinie/uwagi odnośnie moich pomysłów na "własną chatę". Może na wstępie jakie mam wymagania: dom ma być:

- dla 3 osobowej rodziny (córka ma niespełna 4 lata),

- ma nie być za duży ani za mały (powierzchnia ~120m użytkowej),

- parterowy,

- dach dwuspadowy,

- z silikatów (myślę o BK na ścianach szczytowych),

- dom od garażu od dylatowany styropianem elewacyjnym,

- fundament płyta lub monolit w8 (tu jeszcze nie wiem jak zrobić, aby nie było problemów na styku dom<>garaż )

- stop monolit,

- poddasze nieużytkowe (tak, upieram się dość mocno przy stropie monolitycznym :)),

- ogrzewanie podłogowe 100%,

- went. mechaniczna z rekuperacją (rury na stropie pod eps'em),

- eps na stropie (>=30cm), eps na elewacji (>=20cm), eps w podłodze (20cm), xps na ścianie fundamentu (tu w zależności od wyboru technologii, ale pewnie 10-15cm)

- raczej gaz (mam w okolicy działki),

- bez kominka,

- ergonomiczny

Działka płaska, 34mx34m, nie ma problemów z wodą gruntową, humus ok 30cm, później glina do ok 80-90cm, później margiel, wygląda tak:

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/01_dzialka.png

Projekt 1:

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/02_lajk_m.png

Projekt 2:

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/03_lajk_milan.png

Projekt 3:

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/04_lajk_milan_rex.png

W projektach umieściłem kotłownię w części ciepłej (w domu a nie w garażu), bo wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem, ale jeżeli uważacie inaczej, to proszę o wasze opinie (oczywiście z uzasadnieniem :)). Układ pomieszczeń mi się w miarę podoba, każdy z nich ma plusy i minusy.

Opcją pozostaje przeniesienie garażu na przód budynku w projekcie 1. Sposób rozmieszczenia elementów w łazience i kuchni... to na razie przymiarki, proszę się skupić na projekcie ;). Projekt 1 pewnie indywidualny, 2 i 3 to modyfikacje gotowców Archetonu.

Troszkę duże te domy jak na moje potrzeby, ale... 49m w bloku już mnie dobija i trzeba coś z tym zrobić... , zachęcam do uwag odnośnie projektu (odnośnie technologii założę później osobny wątek, aby nie mieszać).

P.S. Nie znacie może dobrego i niezbyt drogiego projektanta na Lubelszczyźnie, który byłby mi w stanie z tym tematem pomóc? Dom będzie raczej prosty konstrukcyjnie, potrzeba mi komplet usług (do uzyskania PNB).

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dwudrzwiowa spiżarnia w wer 2 i 3 to jakies nieporozumienie, gdzie w niej będzie miejsce na produkty, a może i lodówkę? Naprawdę musi być przejście do domu z garażu? - wg mnie zbędna sprawa. Tak patrząc na rzut budujesz garaż + dom........... a nie dom z garażem.

Milem garaż w domu bez przejścia, od kilku lat mam wiatę, szczerze polecam wiaty. Małe te rzuty i nie wszystko widać

No wiedziałem, że ktoś się czepi wielkości garażu... ;). Wiem, jest spory, ale... gdzieś trzeba trzymać narzędzia, rowery, kosiarkę itp., czasami podłubać też potrzeba. Myślałem nad 1-stanowiskowym, ale... brat ma 2-stanowiskowy i nie ma miejsca nawet na 1 samochód :).

Odnośnie projektu, mi też się podoba najbardziej Projekt 1, ale mam z nim kilka dylematów:

- nie za mały wiatrołap?

- nie za szeroki korytarz (może jakaś szafa wnękowa wcięta troszkę w sypialnie...?)?

- nie za duży dom (~130m2 z kotłownią dla 3 osób)?

- da się jakoś upchnąć jakieś szafy wnękowe w sypialniach (większych)? Czy lepiej nie kombinować i... zostawić jak jest + zwykłe szafy? Zawsze mogę zrobić z 3ciej sypialni "ala garderobę"... ,

- odnośnie przejścia garaż<>dom to uważam, że jest przydatne, szczególnie jak w garażu będą narzędzia i inny szpej. Wiata mi tego nie da. Też myślałem, że ten garaż będzie zbyt kosztowny, ale... będzie przydatny,

- odnośnie przejścia w spiżarni, też się zastanawiałem co będzie lepsze i chyba masz rację – więcej miejsca,

Podoba mi się jeszcze projekt Tamara modern G2 (https://www.extradom.pl/projekt-domu-tamara-modern-g2-WOE1116?gclid=EAIaIQobChMIrLXisZLT4AIVzRoYCh3UtQQFEAAYASAAEgJKJvD_BwE), jest nieco mniejszy, ale... ma dwie wady, wc w wiatrołapie i szeroki korytarz + schody (plan to nieużytkowe poddasze, więc wystarczy mi wyłaz najlepiej w kotłowni).

Wg, mnie dom co najmniej o 30m2 za duży. Potrzeby 3-4-osobowej rodziny można załatwić spokojnie z naddatkiem na 100m2, a jak się przyłożyć to na 90 nawet.

Wg mnie projekt 1:

- korytarz zdecydowanie za szeroki (120cm wystarcza),

- wiatrołap zdecydowanie za mały (za krótki), pomyśl w jaki sposób będziecie z niego korzystać (ubrać buty kurtkę płacz, rozebrać to) nie wiem czy potrzebna aż szafa, wg mnie tam trzyma się rzeczy bieżące, garderobę zrób przy sypialni. W wiatrołapie pomyśl o jakimś siedzisku aby łatwiej było buty założyć. Poza tym, nie wiem czy funkcję wiatrołapu nie przejmie pomieszczenie garaż/mieszkanie.

- wyjście na strych zrobiłbym w garażu, ja tak mam z uwagi na fakt, że domek mały a i to wyjście wychładza pomieszczenia ogrzewane i nie wygląda zbyt ładnie.

- córka... pomyślałbym o drugiej łazience (jedna bezpośrednio przy sypialni rodziców, a druga ogólnodostępna). Obecna to powierzchniowo jakiś kosmos, da się z tego zrobić 2 bardzo wygodne łazienki.

- Garaż może się okazać ciut o 0,5m za wąski na wygodne korzystanie przy 2 autach w środku, przeciskanie się z kosiarką, rowerami (te i wszystko co tylko możliwe radziłbym wieszać na ścianach). Przechodzenie bokiem wkur...za przynajmniej mnie na maxa. Pomyśl o umywalce/zlewie w garażu żeby umyć ręce.

- kotłownia jako taka totalnie zbędna, z pomieszczenia między garażem a mieszkaniem zrobiłbym właśnie takie wielofunkcyjne, piec, zasobnik CWU, pralnię, suszarnię.

Projekty 2,3 w większości to co wyżej, ale wydaje mi się mniej bezużytecznej przestrzeni.

Nie ma "za dużych domów". Najwyżej jest za mało kasy (na budowę lub utrzymanie).

Mam 120 m2 użytkowej na dwie osoby i nie bardzo wiem, gdzie miałabym je obciąć bez strat na funkcjonalności.

Największym mankamentem tych projektów jest przejście do garażu przez część sypialną.

Kompletnie niefunkcjonalne.

Robienie miniaturowej półwyspy w zamkniętej kuchni też jest bardzo chybionym pomysłem.

Nie ma "za dużych domów". Najwyżej jest za mało kasy (na budowę lub utrzymanie).

Mam 120 m2 użytkowej na dwie osoby i nie bardzo wiem, gdzie miałabym je obciąć bez strat na funkcjonalności.

Jasne, po prostu podchodzicie nieracjonalnie i poniekąd nonszalancko, bo dla mnie to marnowanie przestrzeni i kasy nie tylko na budowę ale i na utrzymanie. Moja sąsiadka ma 140m2 dom i mieszka sama, co to jest? Wg mnie głupota. Buty też kupujesz za duże, samochód też kupujesz vana na 7 osób, który chleje 15/100, chleba też kupujesz tyle, że go nie przejesz? Ja wolę wszystko na miarę potrzeb. Trzeba podejść racjonalnie i kasa nie koniecznie ma tutaj priorytetowe znaczenie. Mieszkałem w małym ciasnym mieszkaniu, później w dużym niemal 300metrowym domu, teraz mam swój 85 i jest w sam raz na rodzinę 2+2.

Edytowane przez michalck81

Co do wielkości domu, to chciałem tak ok 110m2-120m2, jak już budować dom, to żeby za ciasno znowu nie było, ale też bez przesady (rzeczywiście, wg mnie 130m2 to już max a może nawet przegięcie). Ważne dla mnie to salon ok 30m2 i 1 pokój dla córki większy (żeby się zabawki pomieściły ;P). W Projekt 1 są 2 sypialnie po 17m2.

michalck81:

- zmniejszyć korytarz do 120-130cm kosztem wielkości domu (uciąć ze 40cm po osi... ale zmniejszy mi się salon - 5,5m2 mniejszy dom), czy powiększyć pomieszczenia i później w nich wyciąć miejsce na szafę wnękową, czy jakiś inny pomysł (włącznie z nowym projektem)?

- wiatrołap – w sumie może i wystarczy wieszak i szafka na buty (jakbym wygospodarował miejsce na szafę wnękową w okolicy 1 sypialni),

- kotłownią nazwałem pomieszczenie gosp. w którym będzie kocioł + zasobnik cwu + rekuperator + może uzdatniacz wody + pralka + zlew + to co się jeszcze zmieści,

- wyjście na strych celowo zrobiłem w pom. gospodarczym, jakoś wydało mi się, że tam będzie najbrudniej/najchłodniej/najlepiej. Dodatkowo chciałem w garażu zrobić strop "tańszy" (zapewne drewniany), nie przewidywałem przejścia górą z części nad garażem do części nad domem,

- co do drugiej łazienki, wszyscy znajomi się pukali w głowę jak o tym wspomniałem, ponoć spokojnie dla naszej 3ki wystarczy 1 łazienka (no i wcet), to jeszcze do przemyślenia. W projecie 2 i 3 w "wc" zmieści się prysznic,

- garaż za mały? Już mnie forumowicze całkiem wyśmieją (jak garaż będzie stanowił 50% powierzchni całego domu :)),

- czyli wg. Ciebie zlew w garażu i w kotłowni?

Odnośnie projektów 2 i 3, to tu mam 2 okna więcej, brak naturalnego światła w korytarzu, ale... salon jest lekko oddzielony od kuchni (taka elka), większy wiatrołap (po wywaleniu drzwi do spiżarni) i miejsce na prysznic w "wc'cie".

Elfir

Wg Ciebie wersja z garażem od fontu byłaby lepsza? W przypadku Projekt 1 wyglądało by to mniej więcej tak:

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/05_lajk_m_front.png

Co do półwyspu, jak byś to zrobiła? Niestety ani ja ani żona nie lubimy sprzątania, więc nie do końca chciałbym prezentować z salonu kuchnię (bo może być różnie :p). I troszkę boję się zapachów... .

Jest jeszcze jedna opcja, zdać się na projektanta i zlecić projekt indywidualny? Tylko, czy taki "idealny" da się zrobić ;)?

Wcale domu nie musisz zmniejszać przez zmniejszenie korytarza (choć ja bym tak zrobił), o te metry możesz zrobić właśnie jakieś wnęki na szafy do zabudowy. Wasza córka ma teraz 4 lata, ale jak będzie miała >15 to zobaczysz ile może (choć nie musi) przebywać w łazience, poza tym łazienka przy sypialni rodziców ma też inne zalety, bez ubierania się można z niej skorzystać nawet podczas gdy będzie u was ktoś nocował (np. koleżanka/chłopak córki), można też przyjemniej razem tam spędzić czas bez obawy, że córka będzie niepokojona ;)

Garaż wygląda zdecydowanie lepiej z przodu domu, a do jego wielkości odniosłem się jeśli bylibyście zdecydowani na podwójny, zastanowiłbym się jednak czy nie lepiej zrobić jednostanowiskowy, a drugie auto pod chmurką. Jednak z uwagi na wielkość działki najlepiej byłoby dać garaż z boku jak w 1 wersji, wolałbym mieć więcej podwórka z tyłu, bo raczej tam się człowiek relaksuje, a nie od drogi. Z garażem od frontu dom będzie miał ok 17m długości, dodaj do tego minimalną linię zabudowy i ile ci wyjdzie podwórka od podwórka...

Jasne, po prostu podchodzicie nieracjonalnie i poniekąd nonszalancko, bo dla mnie to marnowanie przestrzeni i kasy nie tylko na budowę ale i na utrzymanie. Moja sąsiadka ma 140m2 dom i mieszka sama, co to jest? Wg mnie głupota. Buty też kupujesz za duże, samochód też kupujesz vana na 7 osób, który chleje 15/100, chleba też kupujesz tyle, że go nie przejesz? Ja wolę wszystko na miarę potrzeb. Trzeba podejść racjonalnie i kasa nie koniecznie ma tutaj priorytetowe znaczenie. Mieszkałem w małym ciasnym mieszkaniu, później w dużym niemal 300metrowym domu, teraz mam swój 85 i jest w sam raz na rodzinę 2+2.

Nie podchodzimy nieracjonalnie, tylko po prostu po latach mieszkania w ciasnych mieszkaniach nie chciałam upychać rzeczy pod sufitem w pawlaczach, suszyć prania w pokojach lub łazience, pracować w salonie, obijać się o narożniki ciasno ustawionych mebli, mieć problemy z rozstawieniem stołu na więcej osób, mieć problemy z miejscem w kuchni.

Edytowane przez Elfir

Czy w wiatrołapie wstawicie szafę normalnej głębokości? Chodzenie po kurtki do sypialni to słaby pomysł.

Dwie łazienki koniecznie.

W pierwszej sypialni drzwi lepiej odsunąć od narożnika.

Inna propozycja układu garażu względem pomieszczeń w domu:

rzut_parteru-500x500.png?66e83c4165a234cdda478a9c55cb90db

Albo obejrzyj sobie projekt domu "ekonomiczny" z garażem.

Edytowane przez Elfir

Widzę, że raczej tego co bym chciał nie jestem w stanie osiągnąć w jednym projekcie, trzeba wyznaczyć priorytety i część "poświęcić". Elfir, twój przykład jest ok, ale jak dla mnie ma jedną poważną wadę. Nie wiem, może się mylę, ale fajnie byłoby mieć jasny salon z oknem na południe tudzież południowy/zachód (z roletą). W ekonomicznym lub tym którego rzut przedstawiłaś salon byłby bardzo ciemny, szczególnie jak chciałbym przy nim mieć zadaszony taras. Patrząc na położenie działki, chyba byłaby to masakra :(.

Mam garaż 36m2 i teraz z perspektywy, bardzo żałujemy, że nie jest większy (miały stać 2, stoi 1 samochód + graty)

Ja właśnie planuję garaż w rozmiarze 7,5x6,5, więc nie powinienem narzekać na miejsce... (co najwyżej na koszt ;)).

Edytowane przez aszypula

Zazwyczaj ludzie którzy mieszkali pół życia w klitkach popadają w skrajności i przy budowie wszystko jest x2.

Inni do których ja się zaliczam mieszkali kupe życia w domach że strychami, piwnicami, gdzie graty na wiosne znosi się ze strychu do garazu a na jesień z powrotem do góry. W garażu kupa przydasiek o których nawet nikt nie pamięta, że nie ma gdzie autem wjechać.

W nowym domu nie mam garażu i jakoś nie cierpie, pomieszczenie gospodarcze ma 9m2, gdzie stoi kociołek gazowy, stacja uzdatniania 2 regaly i rowery na ścianie. Dodatkowo kawałek poddasza nieuzytkowego na rzeczy sezonowe. Jest okay! W przyszlosci pewnie zmontuje jakiś domek narzędziowy na tyłach działki, ale na pewno nie będę budował garażu za 70k żeby samochód miał cieplo. Niepotrzebne rzeczy oddaje albo wyrzucam, wyleczylem się że zbieractwa.

No to mi namieszałaś w głowie ;). Wszystko ok, ale... nie do końca lubię takie nowoczesne budownictwo (jakoś dachy z okapami i dachówka mi się podobają, a tu średnio by pasowały), chyba antresole (nie mam doświadczeń, ale... założeniem było brak okien dachowych), brak możliwości posiadania zadaszonego tarasu przy salonie i... klasycznie, wydaje mi się, że fajnie z kuchni widzieć front/wejście . No i wydałbym majątek na rolety (sąsiad ma duże przeszklenia od tej strony i prawie cały dzień w lecie ma rolety prawie całkowicie zasłonięte). Poza tym... b. fajny pmysł, myślałem o czymś podobnym na samym początku, ale nie znajdując żadnego przykładu/insiracji... odpuściłem. Dzięki za poszerzenie horyzontów :). Edytowane przez aszypula

Dokładnie martingg.

Tym bardziej, że skoro rysujesz sam, to rozumiem, że planujesz projekt indywidualny.

Po prostu ustaw dom prostopadle do ulicy.

A to czy będzie zasadzenie tarasu czy nie, będzie wynikać z przyjętego stylu domu.

Garaż może być nieco wysunięty w bok i osłaniać widok na taras od strony ulicy.

Edytowane przez Elfir

Tak, zrozumiałem, że chodzi o usytuowanie, ale wydaje mi się, że to na czym mi zależy dość mocno nie da się w takim układzie uzyskać. Podoba mi się taki tarasik i pasi wg mnie od strony zachód/północ

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/07_zadaszony_taras.png

Taki taras pasuje idealnie do projektów których rzuty wcześniej przedstawiłem. Nie wiem jak wykonać "lekki", "zadaszony" i "niebetonowy" taras w takim układzie jak Elfir proponujesz. Może zadam głupie pytanie, czy w sypialniach aż tak bardzo potrzeba tyle światła? Bo jak zrobię rolety, to w lecie w południe będą prawie całkiem zasłonięte (żeby nie przegrzewać). A jako, że ma być "dobrze i tanio", to wolałbym żaluzji elewacyjnych ani klimy nie instalować. Dodam jeszcze, że nie jestem fanem jakichś wielkich przeszkleń.

P.S. Zakładam, że tu może być problem z ograniczeniami mojej wyobraźni, jak znajdziesz chwilę i masz pomysł (albo jakiś inny gotowy projekt jako "inspiracja"), to chętnie bym to na jakimś szkicu zobaczył. Idąc do projektanta wolałbym już wiedzieć mniej więcej czego chce. Dziękuję za cenne uwagi/pomysły.