Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wyborem "najlepszego" projektu... help!

Recommended Posts

OK, rozumiem. Tylko jak wydłużę dach nad tarasem przy salonie, to chyba zbytnio go zaciemnię :(. Chyba są 2 możliwości, albo max światła w pokojach i salonie i brak zadaszenia tarasu przy salonie (pozostaje altana/pergola/parasol) czyli "Twoja" wersja, albo... "moja" wersja, która ma tę wadę, że 2 pokoje są na północny-zachód (dość ciemno), jeden na południowy-wschód (jasno, ale od strony drogi), salon doświetlony z zadaszonym taras po lepszej, "ciemniejszej" stronie. Ekonomiczny 4 jako przedstawiciel "Twojej" wersji jest super, max doświetlenia, układ pomieszczeń bardzo ok, troszkę zbyt nowoczesny jak dla mnie, ale... ma coś w sobie (im dłużej na niego patrzę, tym bardziej mi się podoba). Poszukuję argumentów, które przechylą szalę..., z góry Wam dziękuję :). Podsumowując:

Typ 1 ("mój"):

ZA:

- fajny zadaszony taras przy salonie,

- z kuchni widać wejście na posesję,

- salon doświetlony sporym oknem od południowego-zachodu,

- pasuje mi wizualnie,

- strefa rekracyjna na działce niewidoczna z drogi,

PRZECIW:

- 2 pokoje od strony północno-zachodniej, czyli dość ciemno,

- przejście z garażu przez stręfę nocną (nie da się tego zrobić chyba sensowniej),

- "kotłownia" dość daleko od łazienek i kuchni,

Typ 2 ("Elfir"):

ZA:

- doświetlone wszystkie pokoje i salon (w wersji bez zadaszenia tarasu),

- wejście z garażu od razu do wiatrołapu,

- nie mam problemu z bramą samonośną (furtka z prawej strony, brama jedzie w lewo i... nie muszę się aż tak odsuwać od sąsiada),

- z drogi nie widać żadnych pomieszczeń (ale to działa w 2 strony),

PRZECIW:

- trzeba posadzić jakieś drzewka, żeby osłonić "strefę rekraacyjną" działki od ulicy, a zanim urosną... ,

- nie ma chyba szans na to, aby mieć fajny zadaszony taras, najlepiej niewidoczny od strony ulicy (pozostaje altana/pergola/parasol),

- nie widać wejścia na posesję z kuchni,

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie patrz na bryłę - z ekonomicznego można zrobić "kurną chatę", jak ktoś ma taki kaprys.

A szansa na zadaszony taras jest - przedłużyć dach w bok garażu i tam zrobić taras.

Da się tez zrobić widok z kuchni - wersji ekonomicznego jest kilka, w tym, z oknem na front.

Podobny do niego jest projekt "Rodzinny".

Ale kuchnia od ogrodu pozwala mieć oko na dzieci bawiące się w ogrodzie :D

Poza tym z kuchni można zrobić wyjście bezpośrednio na taras.

Edytowane przez Elfir

Co do rozważań i wątpliwości........... ja bym odpuścił prawne sprawy kuchnia z widokiem na furtkę......... kurde od 12 lat mam kuchnie bez takich widoków. Jak czujesz że gotując obiad musisz widzieć bramę załóż kamerę i jakiś monitor w kuchni....... koszt z 1000- góra dwa.

Okno w salonie na południe, no daje światło, ale z doświadczenia - nie praktyczne, za jasno za ciepło...............nad tarasem robiłem przez to wiklinowe zadaszenie, zachód? mam - zadaszenie coś koło 3 metry nad tym oknem bez rolet nie idzie siedzieć w salonie po południu tak słońce daje.

O przejściu do garażu z domu już pisałem, wg mnie nie warto walczyć.

jajmar, a jaka jest Twoja opinia odnośnie położenia budynku i jego kształtu (patrząc na położenie mojej działki)? Szczerze mówiąc im dłużej patrzę na projekt Ekonomiczny 4, to coraz bardziej mi się podoba. Ułożenie pomieszczeń ma jak dla mnie bardzo dobre, no możnaby powiększyć kuchnię jak w Ekonomiczny 4A, ale poza tym... naprawdę ma sporo zalet. Najbardziej będzie mnie bolała patelnia na tarasie przy salonie, może jakieś pomysły jak ten problem zminimalizować? I jak najlepiej "zarządzać" światłem w pokojach i salonie? Rolety, takie suwane drewniane "żaluzje" jakie proponują, żaluzje fasadowe, czy... ?

jajmar, a jaka jest Twoja opinia odnośnie położenia budynku i jego kształtu (patrząc na położenie mojej działki)? Szczerze mówiąc im dłużej patrzę na projekt Ekonomiczny 4, to coraz bardziej mi się podoba.

Przyznam ze nie wiem o której wersji piszesz. Moze ja wrzuć ponownie.

No wg mnie wersje teraz są ze 3, z czego 2 proste typu "stodoła".

1. Budynek wzdłóż drogi, garaż z prawej, kuchnia z lewej front, salon lewy bok + lewy tył, pokoje środek 2x tył i 1x przód,

2. Budynek w poprzek (jak proponuje Elfir), przód garaż, lewa strona salon+pokoje, prawa strona kuchnia i reszta,

3. Budynek w kształcie zbliżonym do litery T/L (daszek od strony drogi), od drogi z prawej garaż, z lewej kuchnia i salon, "na nóżce" pokoje z lewej, reszta z prawej.

Dobra , nie wiem którą wersje mam komentować, ale odniosę się do pewnego stereotypu kuchnia z widokiem na wejście (furtkę, bramę). NIe rozumiałem tego i nie rozumiem. Pracuje w domu i większośc czasu spędzam w biurze nie kuchni , niby mam widok na "wejscie" ale nie używam, wolę zerknąć na podgląd kamer. Kuchnia od zawsze od ogrodu nigdy nie słyszałem że brak tam widoku na wejście. Do czego zmierzam pisząc to, do tego że każdy z nas ma inne sposoby 'życia' w domu i to co jednemu jest niezbędne do życia 'widok na wejście' , wg mnie chodzi o widok drogi i sąsiadów - innemu do niczego nie jest potrzebne.

Pytasz co zmienić - wywal wiatrołapy , tak wywal te klity, oszczędzisz deko ścian, parę drzwi a zyskasz na przestrzeni. Ogólnie ja jestem wrogiem klitek.

• 3 weeks później...

No dobra, na Ekonomiczny 4 nie jestem w stanie przekonać żony (główna wada jest taka, że koleżanki/koledzy córki będą musieli przejść przez salon i kuchnię aby dojść do jej pokoju), więc chyba zostaje wersja "ciemna" wzdłóż drogi (zaoszczędzę na klimie w lecie :)). Zerknijcie na moda poniżej.

1. Czy pomieszczenie przy wiatrołapie (coś ala garderoba/gospodarcze) jest przydatne wg Was? Dobry pomysł?

2. Czy kotłownia pomiędzy domem a garażem nie będzie za wązka? Może troszkę ją "wciąć" w pokój nad nią? W kotłowni planowałem rekuperator, kocioł jednofunkcyjny, zasobnik cwu, zlew, może uzdatnianie wody, może pralka... .

3. Czy pokój dla córki od drogi (będzie raczej dość spokojna), od strony północny-wschód (bardziej wschód) będzie ok? Sypialnie na północny-zachód będą raczej ciemne (dodatkowo przysłoni troszkę zadaszenie tarasu). Może go troszkę powiększyć przesuwając kotłownię w górę, czy nie ma to sensu? Pokój w takiej wersji jak teraz ma ze 13,5m2.

4. W małej łazience chciałbym mieć prysznic (w razie "W" :)), czy wg Was takie jej umiejscowienie jest ok?

5. Przy tym projekcie chyba będę potrzebował 3 rolety, sypialnia z przodu, kuchnia i salon (okno), to chyba wystarczy?

6. 100 drzwi od frontu zrobić, czy od garażu? Chyba i tu i tu nie ma sensu... (w drugim miejscu 90 wystarczą)?

7. Czy z salonu robilibyście 2gie wyjście w okolicy stołu? Troszkę zostanie mało miejsca do sąsiada i chyba nie ma sensu (5-6m do płotu)?

Dodam, że sąsiad na poł-zachód ma tuje brabanty wzdłóż działki, na pewno nie pomogą mi w nasłonecznieniu tak daleko wysuniętego na poł-zach salonowu :(.

Może macie jakieś inne propozycje? Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/08_lajk_m_v2.png

Edytowane przez aszypula

3. Czy pokój dla córki od drogi (będzie raczej dość spokojna), od strony północny-wschód (bardziej wschód) będzie ok? Sypialnie na północny-zachód będą raczej ciemne (dodatkowo przysłoni troszkę zadaszenie tarasu). Może go troszkę powiększyć przesuwając kotłownię w górę, czy nie ma to sensu? Pokój w takiej wersji jak teraz ma ze 13,5m2.

Północny wschód, niech no pomyślę - w tym kraju przez 5 miesięcy w roku słońce wstaje po 7:00 rano, czyli przed szkołą raczej z niego nie skorzysta, a po szkole to już na pewno nie. W pozostałe miesiące będzie się mogła nacieszyć słońcem od 4:30 do 10:00 - powinna wtedy odrabiać lekcje, żeby choć trochę użyć dziennego światła.

Za to w waszej sypialni czeka was przyjemna sauna tuż przed snem w każde lato, do pozazdroszczenia.

Dla mnie umieszczenie tego domu względem stron świata to dramat, jeden pokój od południa (!), gdzie najlepiej można zarządzać światłem - ocienić okapem na lato i wpuścić słońce wiosną i jesienią, kiedy kąt padania światła jest inny. Plus fundujecie córce ciemnicę, a nie pokój do mieszkania - nie do przyjęcia i nie do usprawiedliwienia.

Widzę też, że nie umiecie z żoną oderwać się od swojej pierwotnej wersji, którą rozrysowujesz w kółko, z minimalnymi tylko zmianami. Pomysł Elfir z Ekonomicznym jest strzałem w dziesiątkę - ale przeszkadza wam wejście ze złej strony i nowoczesny wygląd domu. Przecież projektujecie INDYWIDUALNIE, możecie zaprojektować wejście tam, gdzie jest wam wygodnie, bryłę jaką chcecie i taras jaki chcecie.

Przy działce 32x32 metry projektujecie dom, który prawie w ogóle nie ma południowego światła, jest ciemny i źle ułożony. Przemyślcie swoje priorytety, poważnie, bo na razie zostawiliście rozsądek daleko w tyle i kierujecie się wizualizacjami projektów, a nie ich funkcjonalnością.

Edytowane przez sandwitch

Spokojnie, jeszcze się nie wybudowałem, czekam na Wasze opinie, bo macie większe doświadzenie w tej materii :). Czyli co, zostaje tylko coś „bardziej w poprzek" :)? Garaż albo front, albo doklejony od północy, albo... poza bryłą budynku. Celem w takim razie jest wystawienie salonu i co najmniej 1 sypialni „na słońce”, reszta mniej ważna... . Niestety nie znalazłem zbyt wielu projektów gotowych na których mógłbym bazować (Elfir podrzuciła 2, ale... mają wady raczej je dyskwalifikujące, choć pomysł dobry).

Odnośnie słońca, boje się sytuacji w drugą stronę, że będę miał za dużo "słońca" w lecie, szczególnie jak wszystko wystawię na południe (dodatkowo muszę mieć rolety/żaluzje + nici z zadaszenia, no chyba, że jakiś żagiel...) itp.

P.S.1 Jeżeli ktoś z Was natknął się na jakieś inne gotowce które miałyby tu zastosowanie (przynajmniej jako źródło inspiracji), to poproszę :).

P.S.2 Dzięki sandwitch, chyba jednak będę musiał poszukać kumatego projektanta... .

Edytowane przez aszypula

Masa pomieszczeń w tym domku. Wspoinaleś wcześniej że to dla rodziny 2+1 , po co wiec 3 sypialnie?

Klita przy wiatrołapie, klita przy kuchni, kotłownia to kolejna klita z 2 drzwiami i ogromnymi marzeniami o funkcji.

Weż po uwagę że szafa na ubrania ma 60 cm głębokości do tej garderoby nie wejdziesz...... to samo z tą mini spiżarką. Wrysuj sobie sprzety w tych pom, i pomierz ile masz miejsca do ich obsługi

Masa pomieszczeń w tym domku. Wspoinaleś wcześniej że to dla rodziny 2+1 , po co wiec 3 sypialnie?

Klita przy wiatrołapie, klita przy kuchni, kotłownia to kolejna klita z 2 drzwiami i ogromnymi marzeniami o funkcji.

Weż po uwagę że szafa na ubrania ma 60 cm głębokości do tej garderoby nie wejdziesz...... to samo z tą mini spiżarką. Wrysuj sobie sprzety w tych pom, i pomierz ile masz miejsca do ich obsługi

Przesadzasz!

A możesz bardziej merytorycznie?

Dlaczego komuś narzucasz potrzeby odnośnie ilości pokoi/

W wiatrołapie bez problemu zmieści się szafa 60cm głęboka a w garderobie są zaznaczone szafy z mniejszą głębokością, choćby na buty, czapki, spodnie, bluzki, spódnice i wiele innych przedmiotów, które nie muszą przebywać w głębokiej szafie.

Spiżarka jest mała, ale pojemna. Bez problemu pomieści mnóstwo rzeczy.

Kotłownia jest mało ustawna przez 2 pary drzwi, ale ściana 316cm jest wystarczająca na umieszczenie, wszystkich potrzebnych sprzętów. Chociaż warto się zastanowić nad większą kotłownią np. w garażu, bo kotłownia to takie pomieszczenie techniczne, gdzie trzymamy mnóstwo przedmiotów dla których nie ma miejsca w pokojach i kuchni. Choćby walizki, odkurzacz, mopy i suszarka na pranie. Tylko wtedy najlepszą opcją była by taka, by do garażu wchodziło się z wiatrołapu.

Głównym problemem tego domu jest złe ustawienie względem stron świata i może też małe WC, bo w takim układzie nie wejdzie prysznic, toaleta i umywalka.

Ale każdy buduje jak mu się podoba...są nawet tacy , co świadomie wybierają północ na tarasy. My możemy tylko podpowiedzieć, co w naszym mniemaniu jest błędem...nie narzucać rozwiązań, np.ile ktoś ma mieć pokoi.

Dlaczego komuś narzucasz potrzeby odnośnie ilości pokoi/

W wiatrołapie bez problemu zmieści się szafa 60cm głęboka a w garderobie są zaznaczone szafy z mniejszą głębokością, choćby na buty, czapki, spodnie, bluzki, spódnice i wiele innych przedmiotów, które nie muszą przebywać w głębokiej szafie.

Spiżarka jest mała, ale pojemna. Bez problemu pomieści mnóstwo rzeczy.

Kotłownia jest mało ustawna przez 2 pary drzwi, ale ściana 316cm jest wystarczająca na umieszczenie, wszystkich potrzebnych sprzętów.

Nikomu niczego nie narzucam, a już na pewno ilości pomieszczeń czy pokoi. Zapytałem z czego wynika chęć posiadania kolejnego.

Co do tej garderoby zastanów się czy nie tyle samo "rzeczy" by się zmieściło w wiatrołapie? zamiast tych drzwi po prostu szafka.

Mam inne spojrzenia na takie pomieszczenia, nie wszyscy muszą je pochwalać, ale może czasem ktoś się zastanowi czy faktycznie to jest funkcjonalne.

Pytasz co zmienić - wywal wiatrołapy , tak wywal te klity, oszczędzisz deko ścian, parę drzwi a zyskasz na przestrzeni. Ogólnie ja jestem wrogiem klitek.

Fakt, lepiej żeby wiatrołapu nie było niż miałby być za mały. W obecnym mieszkaniu to mi najbardziej przeszkadza... z jednej strony fajnie, że przedsionek nie zabiera dużo miejsca pokojom, ale ubieranie się do wyjścia z dzieciakami to prawdziwa gimnastyka artystyczna.

Ale dobrze też jednak jakoś oddzielić strefę wejścia. Tu taki przykład z omówieniem jak oddzielono wejsćie od kuchni, a jednocześnie wizualnie połączono szafę dla wiatrołapu i kuchni:

Zerknijcie na moda poniżej.

1. Czy pomieszczenie przy wiatrołapie (coś ala garderoba/gospodarcze) jest przydatne wg Was? Dobry pomysł?

Wątpię czy na pewno potrzebujesz dwóch oddzielnych klitkowatych pomieszczeń na magazyn. Plus dwoje drzwi. To zajmuje przestrzeń: każda dodatkowa ściana, drzwi muszą mieć gdzie otwierać, a otwarte utrudniają komunikację. Każda półka narożnikowa zajmuje stosunkowo sporo miejsca jednocześnie utrudniając dostęp do jej całości zawartości (ja u siebie w projekcie wywaliłem z kuchni wszelkie szafki narożnikowe). Od strony funkcjonalnej: przy takich rozmiarach, otwierasz drzwi by zrobić jeden mały kroczek do przodu i co? De facto masz bardzo drogą szafę - to nie lepiej zrobić faktycznie szafę wnękową po sufit? W kuchni i waitrołapie takie szafy sie przydadzą.

Niemniej w domu pomieszczenie gospodarcze/pralnia/składzik to must have. Niestety tu kotłownia jako, że jest przejściem na przestrzał z garażem ma dość ograniczoną funkcjonalność pod tym względem.

Jeśli już koniecznie przejście z garażu do domu to zrobić tak aby wypadało w wiatrołapie. A pom. gosp. umieścić blisko wiatrołapu, tak aby ograniczyć przechodzenie przez strefę sypialnianą.

4. W małej łazience chciałbym mieć prysznic (w razie "W" :)), czy wg Was takie jej umiejscowienie jest ok?

Osobiście nie podoba mi się gdy kibelek jest na wprost wejścia do łazienki. Na wprost najładniej i dość praktycznie jest mieć umywalkę. Jak kabinę prysznicową zrobisz typu walk-in to ścianki kabiny możesz zrobić składane na ściany - wówczas nieużywana kabina praktycznie w ogóle nie zajmuje miejsca a to otwiera inne możliwści aranżacyjne. Przykład można znaleźć w dzienniku budowy użytkownika annatulipanna.

Pamiętaj też, im większa odległość między łazienkami tym droższa instalacja.

7. Czy z salonu robilibyście 2gie wyjście w okolicy stołu? Troszkę zostanie mało miejsca do sąsiada i chyba nie ma sensu (5-6m do płotu)?

W niedużym, energooszczędnym domku to przerost formy nad treścią. Kosztowny przerost. Jedno wyście wystarczy, a drugi zrobiłbym fix.

Co do wystawienia na słońce, taka uwaga natury ogólnej: o wiele łatwiej ograniczyć nadmiar światła (po taniości można choćby rozciągnąć żagiel przy największej ekspozycji) niż dostarczyć słońce tam gdzie go nie ma (np. od północy).

Jako inspiracje polecam też poanalizować realizacje https://www.archdaily.com/search/projects/categories/houses

Od roku wchodzę tam regularnie dla frajdy ale też parę inspiracji dla swojego projektu znalazłem - to zdjęcia realnych realizacji a nie wizualizacje (fakt, zdjęcia też mają podkoloryzowaną perspektywę, ale i tak dają lepszy podgląd niż komputerowe produkcje).

a najlepiej zamiast rysować, po prostu idz do architekta i powiedz na czym ci zależy.

Niech rysuje. Pierdylion wersji nich zrobi. Przy dzisiejszych technologiach i dostępnym oprogramowaniu do modelowania 3D to nic nie kosztuje (no trochę czasu) a pozwala lepiej zrozuimieć czego się potrzebuje i jak działa architektura. Potem niech idzie do architekta jako bardziej świadomy klient. Architekt może doradzić, ale nie siedzi w czyjejś głowie.

A poza tym to frajda.

maaszak - problem w tym, że jak architekt dostanie rysunek "proszę to przerysować jako projekt", to to zrobi.

Nie będzie wnikał czy układ ma sens, czy jest wygodne. Przerysuje, bo jest to prostsze i szybsze niż rysowanie od zera, dyskusje z klientem, uzgadnianie wersji. A kosztuje podobnie.

A później pretensje niech inwestor ma do siebie.