Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zastosować izolacje w tym miejscu?

Claudynka

Recommended Posts

Alternatywą może być folia do oczek wodnych. Gruba i mięsista.

tylko ta cena

A jak by coś takiego zastosować? Podkładowa papa >2mm

dobry-werner-v60-s30

Papa asfaltowa podkładowa oksydowana na osnowie z welonu szklanego. Strona wierzchnia pokryta jest drobnoziarnistą posypką mineralną, wzdłuż jednego brzegu wstęgi znajduje się pas masy asfaltowej nie pokryty posypką, zabezpieczony folią z tworzywa sztucznego.Spodnia strona papy zabezpieczona jest folią z tworzywa sztucznego

Edytowane przez Claudynka

To dobry pomysł, ja zastosowałem inną papę o podobnych parametrach, potem poszła folia , ocieplenie, folia, folia alu, ogrzewanie podłogowe, wylewka i wykończenie posadzki - spisuje się do dzisiaj, a mieszkam już 7 lat :)

IMG_6695.jpgIMG_6690.jpgIMG_6741.JPGIMG_6967.JPGIMG_7082.jpg

Nie piszę , że u mnie jest naj, ale jest dobrze sprawdza się i jestem zadowolony . Gdy ja to robiłem wielu było przeciwników jak i zwolenników - każdy wybiera to co jest słuszne.

Lepiej na welonie poliestrowym - jest bardziej elastyczna i mniejsze szanse na rozerwanie na styku chudziak-ściana i w przypadku pęknięcia chudziaka. Wrzucałem na poprzedniej stronie link do rad producenta.

Masz rację:yes: To dobra rada. Ja nie pisałem bo tego u mnie nie widać , że warstw papy w tym newralgicznym miejscu mam dwie(dwa rodzaje i jeszcze preparat gruntujący Siplast,

izolacja1.JPG

ale oczywiście im papa bardziej elastyczna w miejscach łuku, zgięciach tym lepiej.

papa na ścianie.JPG

Widzę, że każdy etap dokumentowany :) Fajnie

Ze zdjęcia wynika, że zastosowałeś papę SBS a z tej papy pod ścianami nie została usunięta zaprawa ;)

A tak na marginesie, sporo tej izolacji dałeś czy to faktycznie trzeba tego tak dopilnować?

Lepiej na welonie poliestrowym

tylko że cena 3 razy więcej. Ciekawe jak ma sie ta folia z oczek wodnych do takiej taniej papy, na welonie szklanym

mniejsze szanse na rozerwanie na styku chudziak-ściana

lecz przeciez z tego co widzę to jej sie nie wywija na ścianę tylko kładzie na już obecną papę i palnikiem do siebie skleja. To gdzie tam mogą być pęknięcia?

Widzę, że każdy etap dokumentowany :) Fajnie

Ze zdjęcia wynika, że zastosowałeś papę SBS a z tej papy pod ścianami nie została usunięta zaprawa ;)

A tak na marginesie, sporo tej izolacji dałeś czy to faktycznie trzeba tego tak dopilnować?

tylko że cena 3 razy więcej. Ciekawe jak ma sie ta folia z oczek wodnych do takiej taniej papy, na welonie szklanym

lecz przeciez z tego co widzę to jej sie nie wywija na ścianę tylko kładzie na już obecną papę i palnikiem do siebie skleja. To gdzie tam mogą być pęknięcia?

Ta papa na ścianie :) - to ta droższa jest jej pas ok 15 cm wywinięta właśnie na narożnik. Tak z papy nie usunąłem zaprawy - to tynk bo papa w rogach układana przed tynkowaniem ścian.

Na posadzkę/papę poszła jeszcze folia i ocieplenie 2x10 cm, a wzdłuż ściany rowek wypełniłem pianą nisko-rozprężną).

Nie jest to drogie folia ze 300 zł, pianka 100,- i dobre chęci.

Czy dokumentowałem budowę - tak:) od zakupu działki do pomalowania ścian 7460 zdjęć w ponad 100 katalogach, teraz - czyli prace w ogrodzie i wokół domu ok 3000, i cały czas powstają nowe.:yes: (w profilu mam kilka ogólnodostępnych albumów)

• 2 months później...

Izolację strefy cokołowej najlepiej wykonać szlamem uszczelniającym lub masą bitumiczną i ocieplić materiałem nienasiąkliwym, czyli najlepiej styrodurem (XPS) lub styropianem hydrofobowym. Pianę montażową w dolnej strefie drzwi tarasowych można zabezpieczyć samoprzylepną taśmą butylowa i tak samo pokryć ją szlamem lub masą. Należy pamiętać o zachowaniu ciągłości izolacji, czyli połączyć ją z izolacją bitumiczną na ścianach fundamentowych.

Zapraszamy na naszą stronę http://www.suez.com.pl

pozdrawiamy

Zespół Suez

--

• 3 months później...

IMG_20190823_184015.jpg

Wracając do tematu wykonania cokołu itp.

Jak to zrobić przy ociepleniu ok 20cm styropianu. Ile ten cokolik cofnąć względem ocieplenia i jaką jego wysokość zrobić.

Biorąc pod uwagę że podłoga domu jest na wysokości fugi porotherm-BK to cokół planuję dać na porothermie. Porotherm ma 24 cm wysokość a cokół zalecają min 30cm więc chyba trzeba zejść na folię kubełkową tylko czy mam ją obciąć? Jak to zrobić?