Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc przy ociepleniu poddasza!

djtatar

Recommended Posts

Witam.

Zaczynam budowę domu parterowego bez użytkowego poddasza, strop drewniany, jednak chcę tam mieć schowek jak również planuję zrobić pomieszczenie które będzie pokojem zabaw dla dzieci, oczywiście było by ogrzewane (tylko te pomieszczenie). Planuję zrobić ocieplenie dachu pianką PUR i teraz moje pytanie czy robić jakieś ocieplenie stropu, czy obejdzie się bez? Ogrzewanie w całym domu podłogowe.

• 3 weeks później...
W przypadku domów parterowych głownie powinnaś się skupić na izolacji stropu tak by nie dogrzewac niepotrzebnie pomieszczeń nieużytkowych. Dlatego tez zachęcam cie do izolacji przede wszystkim stropu . W tym celu możesz zastosowac np. wełnę toprock super z rolki ( https://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super ) albo superrock w płytach ( https://www.rockwool.pl/produkty/superrock ).

• 3 weeks później...
Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Moja konstrukcja dachu będzie wykonana z kratownic drewnianych, gdzie strop będzie tworzyć podstawa kratownicy o grubości 14,5 cm . Poddasze będzie nieużytkowe i będą ułożone tam rury z rekuperacji oraz graciarnia.Wcześniej w projekcie miałem strop drewniany o grubości 20 cm pomiędzy była wełna mineralna płyta OSB 25 cm nad i 18 cm pod. I dodatkowo był jeszcze dach ocieplony 35 cm wełną. Teraz po zmianie projektu i tym co wyczytałem na temat ocieplenia dachu, planuje ocieplić tylko strop. Prosiłbym o podpowiedź jak wykonać izolację poddasza, czy analogicznie do projektu? Grubość izolacji 15 cm wdaje mi się bardzo mała, czy płyty OSB na poddaszu powinny być na zakładkę (z frezem), czy zostawić odstępy na wentylacje? Jak zabezpieczyć dach, wystarczy tylko folia? Pozdrawiam

owki piszesz że zmieniłeś projekt i masz 15cm izolacji, dlaczego nie pytasz projektanta czy to spełnia normowy wymóg ( jestem prawie pewny że nie spełnia) masz projekt który nie spełnia wymogów WT jakim cudem masz pozwolenie?

Chyba że sam wprowadzasz zmiany i budujesz samowolę.

Witam,

nie do końca tak jest tzn. zmieniłem wykonanie konstrukcji dachu na kratownice i to zostało zatwierdzone przy pozwoleniu a cześć opisowa dotycząca warstw pozostała bez zmian. Ze względu na brak wiedzy w powyższym temacie wole spytać na forum, co do projektanta to niestety kontakt z nim jest już niemożliwy a inny będzie pewnie to inaczej widział. Czyli mam rozumieć, że muszę wykonać zgodnie z projektem i ocieplać 20 cm strop (15cm pomiędzy i na to jeszcze 5cm) plus płyty OSB oraz dach 35 cm nawet jak jest to ekonomicznie nieuzasadnione, lub jeśli można to dołożyć więcej cm na strop i zrezygnować z ocieplenia dachu? Czy sposób ocieplenia samego stropu (bez dachu) jest zmianą istotną i muszę to zgłosić?

Witam,

nie do końca tak jest tzn. zmieniłem wykonanie konstrukcji dachu na kratownice i to zostało zatwierdzone przy pozwoleniu a cześć opisowa dotycząca warstw pozostała bez zmian. Ze względu na brak wiedzy w powyższym temacie wole spytać na forum, co do projektanta to niestety kontakt z nim jest już niemożliwy a inny będzie pewnie to inaczej widział. Czyli mam rozumieć, że muszę wykonać zgodnie z projektem i ocieplać 20 cm strop (15cm pomiędzy i na to jeszcze 5cm) plus płyty OSB oraz dach 35 cm nawet jak jest to ekonomicznie nieuzasadnione, lub jeśli można to dołożyć więcej cm na strop i zrezygnować z ocieplenia dachu? Czy sposób ocieplenia samego stropu (bez dachu) jest zmianą istotną i muszę to zgłosić?

Nie musisz zgłaszać sposobu ocieplenia czy zmiany grubości izolacji. W twoim przypadku jeżeli poddasze jest nieużytkowe to powinieneś głównie skupić się na izolacji stropu po to by nie dogrzewac niepotrzebnie strychu. 20cm izolacji na stropie to w tej chwili takie minimum jeżeli oddziela on pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego.

Proponowałbym Ci zastosowanie conajmniej 25cm izolacji np. TOPROCK SUPER http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super + SUPERROCK http://www.rockwool.pl/produkty/superrock

pozwoli to na spełnienie wymogów warunków technicznych na rok 2021 i uzyskanie współczynika U na poziomie 0,15 W/m^2*K co w zasadzie jest juz standardem energooszczednym

Ok, zrobię 25 cm izolacji. A jeśli chodzi o płyty OSB to powinien być jakiś odstęp od izolacji w celu wentylacji, czy jeśli zdecydowałbym się dać płyty OSB tylko na części poddasza to pozostałą cześć izolacji należy zabezpieczyć folią? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ok, zrobię 25 cm izolacji. A jeśli chodzi o płyty OSB to powinien być jakiś odstęp od izolacji w celu wentylacji, czy jeśli zdecydowałbym się dać płyty OSB tylko na części poddasza to pozostałą cześć izolacji należy zabezpieczyć folią? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Między osb a awęłną powinna być szczelina conajmniej 2-3cm. Nie musisz natomiast w dalszej części poddasza zabezpieczać wełny folią. Oczywiście można zastosowac np. membranę wysokoparoprzepuszczalną żeby wełna się nie "okurzyła" ale nie jest to wymagane.