djtatar 24.02.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Witam.Zaczynam budowę domu parterowego bez użytkowego poddasza, strop drewniany, jednak chcę tam mieć schowek jak również planuję zrobić pomieszczenie które będzie pokojem zabaw dla dzieci, oczywiście było by ogrzewane (tylko te pomieszczenie). Planuję zrobić ocieplenie dachu pianką PUR i teraz moje pytanie czy robić jakieś ocieplenie stropu, czy obejdzie się bez? Ogrzewanie w całym domu podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2019 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Taniej i wygodniej będzie zrobić pokoik na dole i ocieplić lekki strop, niż budować ścianę kolankową, wzmacniać strop i izolować połacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djtatar 24.02.2019 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Na dole nie ma miejsca na taki pokoik a do góry chcę go wykonać z lekkiej zabudowy gk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djtatar 25.02.2019 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Tak jeszcze myślę że może w tym moim przypadku dać między belki stropowe chociaż piątkę wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djtatar 27.02.2019 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Czy nie ma tu nikogo kto mógłby coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurzatwarz 03.03.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Rzecz jest bardzo prosta. Jeżeli nie ocieplisz stropu to ciepło z poziomu pierwszego będzie przenikać do góry zbyt intensywnie. Ta zasada istnieje zawsze.Chodzi o utrzymywanie zadanych temperatur w pomieszczeniach, których to "zadanie" dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djtatar 11.03.2019 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Chyba że lepiej by było ocieplić strop pianką a dach ocieplić tylko nad ewentualnym pomieszczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 11.03.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Chyba że lepiej by było ocieplić strop pianką a dach ocieplić tylko nad ewentualnym pomieszczeniem? Strop dociepl celuloza. Pomieszczenie ktore zbudujesz /postawisz, rownież celulozą. Standardowa robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 01.04.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 W przypadku domów parterowych głownie powinnaś się skupić na izolacji stropu tak by nie dogrzewac niepotrzebnie pomieszczeń nieużytkowych. Dlatego tez zachęcam cie do izolacji przede wszystkim stropu . W tym celu możesz zastosowac np. wełnę toprock super z rolki ( https://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super ) albo superrock w płytach ( https://www.rockwool.pl/produkty/superrock ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owki 20.04.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Moja konstrukcja dachu będzie wykonana z kratownic drewnianych, gdzie strop będzie tworzyć podstawa kratownicy o grubości 14,5 cm . Poddasze będzie nieużytkowe i będą ułożone tam rury z rekuperacji oraz graciarnia.Wcześniej w projekcie miałem strop drewniany o grubości 20 cm pomiędzy była wełna mineralna płyta OSB 25 cm nad i 18 cm pod. I dodatkowo był jeszcze dach ocieplony 35 cm wełną. Teraz po zmianie projektu i tym co wyczytałem na temat ocieplenia dachu, planuje ocieplić tylko strop. Prosiłbym o podpowiedź jak wykonać izolację poddasza, czy analogicznie do projektu? Grubość izolacji 15 cm wdaje mi się bardzo mała, czy płyty OSB na poddaszu powinny być na zakładkę (z frezem), czy zostawić odstępy na wentylacje? Jak zabezpieczyć dach, wystarczy tylko folia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.04.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 owki piszesz że zmieniłeś projekt i masz 15cm izolacji, dlaczego nie pytasz projektanta czy to spełnia normowy wymóg ( jestem prawie pewny że nie spełnia) masz projekt który nie spełnia wymogów WT jakim cudem masz pozwolenie? Chyba że sam wprowadzasz zmiany i budujesz samowolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owki 21.04.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2019 Witam,nie do końca tak jest tzn. zmieniłem wykonanie konstrukcji dachu na kratownice i to zostało zatwierdzone przy pozwoleniu a cześć opisowa dotycząca warstw pozostała bez zmian. Ze względu na brak wiedzy w powyższym temacie wole spytać na forum, co do projektanta to niestety kontakt z nim jest już niemożliwy a inny będzie pewnie to inaczej widział. Czyli mam rozumieć, że muszę wykonać zgodnie z projektem i ocieplać 20 cm strop (15cm pomiędzy i na to jeszcze 5cm) plus płyty OSB oraz dach 35 cm nawet jak jest to ekonomicznie nieuzasadnione, lub jeśli można to dołożyć więcej cm na strop i zrezygnować z ocieplenia dachu? Czy sposób ocieplenia samego stropu (bez dachu) jest zmianą istotną i muszę to zgłosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.04.2019 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Witam, nie do końca tak jest tzn. zmieniłem wykonanie konstrukcji dachu na kratownice i to zostało zatwierdzone przy pozwoleniu a cześć opisowa dotycząca warstw pozostała bez zmian. Ze względu na brak wiedzy w powyższym temacie wole spytać na forum, co do projektanta to niestety kontakt z nim jest już niemożliwy a inny będzie pewnie to inaczej widział. Czyli mam rozumieć, że muszę wykonać zgodnie z projektem i ocieplać 20 cm strop (15cm pomiędzy i na to jeszcze 5cm) plus płyty OSB oraz dach 35 cm nawet jak jest to ekonomicznie nieuzasadnione, lub jeśli można to dołożyć więcej cm na strop i zrezygnować z ocieplenia dachu? Czy sposób ocieplenia samego stropu (bez dachu) jest zmianą istotną i muszę to zgłosić? Nie musisz zgłaszać sposobu ocieplenia czy zmiany grubości izolacji. W twoim przypadku jeżeli poddasze jest nieużytkowe to powinieneś głównie skupić się na izolacji stropu po to by nie dogrzewac niepotrzebnie strychu. 20cm izolacji na stropie to w tej chwili takie minimum jeżeli oddziela on pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego. Proponowałbym Ci zastosowanie conajmniej 25cm izolacji np. TOPROCK SUPER http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super + SUPERROCK http://www.rockwool.pl/produkty/superrock pozwoli to na spełnienie wymogów warunków technicznych na rok 2021 i uzyskanie współczynika U na poziomie 0,15 W/m^2*K co w zasadzie jest juz standardem energooszczednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owki 25.04.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Ok, zrobię 25 cm izolacji. A jeśli chodzi o płyty OSB to powinien być jakiś odstęp od izolacji w celu wentylacji, czy jeśli zdecydowałbym się dać płyty OSB tylko na części poddasza to pozostałą cześć izolacji należy zabezpieczyć folią? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.04.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Ok, zrobię 25 cm izolacji. A jeśli chodzi o płyty OSB to powinien być jakiś odstęp od izolacji w celu wentylacji, czy jeśli zdecydowałbym się dać płyty OSB tylko na części poddasza to pozostałą cześć izolacji należy zabezpieczyć folią? Z góry dziękuję za odpowiedź. Między osb a awęłną powinna być szczelina conajmniej 2-3cm. Nie musisz natomiast w dalszej części poddasza zabezpieczać wełny folią. Oczywiście można zastosowac np. membranę wysokoparoprzepuszczalną żeby wełna się nie "okurzyła" ale nie jest to wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts