mlodyellow 24.02.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Witam. W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę domu, a co za tym idzie i wymarzonego garażu. Ma to być jedynie garaż do własnego użytku - interesuje się mechaniką i starymi autami, żadnej działalności zarobkowej. Planem jest budowa garażu do własnej dłubaniny na 2,5-3 auta (z kącikiem na narzędzia + stół + wiertarka stołowa + prasa), aby jedno stało tam cały czas, drugie aktualnie dłubane było można rozebrać w mak i postawić jego części obok i tam pracować. Żeby za bardzo nie zanudzać wstawię od razu moje pytania, a w dalszej części szczegółowe ich rozwinięcie 1. Budowa garażu tanim kosztem - plan pierwotny z betonowych płyt ogrodzeniowych, a słupki z dwuteowników spawanych między sobą (problem z wysokością przy okazji podnośnika dwukolumnowego) oraz z pozwoleniem na budowę garażu o wymiarach 8x10m i wysokości 4m - plan awaryjny blaszak na zamówienie - tutaj podobny problem - co z pozwoleniem na taki duży blaszak plus dodatkowo ocieplenie takiego cuda (piana PUR?) 2. Jeśli byłby problem z pozwoleniem na budowę to może dwa blaszaki po 35m2 bez pozwolenia na budowę - ale tu pojawia się problem dwóch fundamentów, więcej problemów z ociepleniem i mediami. 3. Co lepsze - podnośnik dwukolumnowy czy kanał? Plusy i minusy w moim przypadku? Ewentualnie podnośnik na bazie HiLift- słaby pomysł? 4. Jakie fundamenty pod podnośnik dwukolumnowy? 1. I teraz pojawia się problem. Oczywiście chciałbym wybudować taki garaż jak najniższym kosztem, planowałem z początku wykorzystać betonowe panele ogrodzeniowe, a zamiast słupków wykorzystać dwuteowniki zespawane na samej górze prętami zbrojeniowymi, aby się nie rozeszły z czasem. Potem popatrzyłem na blaszaki i tutaj cenowo wychodzi o wiele lepiej. Marzy mi się też podnośnik dwukolumnowy i pojawia się problem wysokości. Kwestia garażu z płyt ogrodzeniowych robi się problemem, bo mało kto chce robić ogrodzenie wyższe niż 3,5m. Stosując nawet dwuteowniki mógłbym to jakoś obejść. Ale budując garaż 8x10m potrzebne jest pozwolenie na budowę, a co za tym idzie projekt. Nikt takiego opartego na płytach betonowych i dwuteownikach nie zrobił, a koszt całego projektu będzie niewspółmierny. A jak to się ma do blaszaka? Ktoś ma jakieś info jak wtedy jest to załatwiane? Planowałem i tak ocieplać garaż "betonowy" wiec i blaszak trzeba by jakoś ocieplić? - pianą czy inaczej ? 2. Budowa dwóch garaży po 35m2 żeby obejść pozwolenie na budowę, ale co z wysokością 4m? Trochę mnie dołuje, bo dwa razy fundamenty, ocieplenia, dwa przyłącza z energią elektryczną itd. 3. Jeśli nie podnośnik dwukolumnowy to zapewne kanał - co ma więcej plusów lub minusów? Ewentualnie taki wynalazek- ale to już mało wygodne do stosowania w pojedynkę. Latać między jednym i drugim HiLiftem... Choć wtedy można by jakoś poprzestać na tych 3,5m wysokości. 4. Jeśli zastosować podnośnik dwukolumnowy jakie wykonać pod niego fundamenty? Jaka grubość, typ betonu itd? Eh sam już nie wiem jak to mądrze rozwiązać. Z góry dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Jak Cie nie stać na projekt to i na budowę 100 metrowego garażu. Sorki ale taka jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.02.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 4. Jeśli zastosować podnośnik dwukolumnowy jakie wykonać pod niego fundamenty? Jaka grubość, typ betonu itd? Producenci podnośników samochodowych podają w swoich specyfikacjach. Zadzwoń do pierwszego lepszego. Znajomy mechanik samochodowy mówił, że przyjeżdża przedstawiciel producenta i nawierca dziurę w betonie sprawdzając czy jest odpowiednio gruby. Kwestia stabilności takiego podnośnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodyellow 24.02.2019 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Nigdzie nie napisałem, że nie stać mnie na projekt. Tylko nikt nie zaprojektował jeszcze garażu z płyt betonowych na wysokość 4m i wymiarach 8x10m... Zapytałem za to co z projektem do blaszaka o takich wymiarach.. Patrzyłem na allegro oferty i nikt tam nie wspomina, że dołącza projekt do takiego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 a koszt całego projektu będzie niewspółmierny. Nigdzie nie napisałem, że nie stać mnie na projekt. To ten koszt niewspółmierny do czego? Co do pomysłu dwuteowników połączonych drutem zbrojeniowym, a ściany wypełnione betonowymi elementami ogrodzeń - trochę kosmiczne masz pomysły. A co z dachem? Chcesz wybudować budynek większy od typowego domku, konstrukcyjnie trudniejszy więc tu nie ma drogi na skróty. Jak już szukasz gotowca to nie w kategori garaż blaszany a hala stalowa. Wiem inna półka cenowa. Wg mnie taki garaż to tak z 200 tyś musisz mieć - po taniości. Z 5-8 tyś na projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts