Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DRZWI WEWNĘTRZNE: przeszklone czy pełne? Dyskusja, opinie, rady

Tommco

Recommended Posts

Mam w planach model drzwi, który będzie miał 4 lub 5 poziomych szybek/paneli. Są to teraz jedna z popularniejszych modeli np. w Porcie. Moim dylematem jest jak bardzo te drzwi przeszklić. Wiem, że niektórzy do sypialni robią lite drzwi. Ja jednak jestem zwolennikiem przeszywającego światła. Chcę, żeby w holu było jasno...itd. Zastanawiam się tylko, czy pierwsza szybka/panel od podłogi powinna być szybką czy panelem :) Nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi, ale jeśli wiecie, to poradzcie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez lubie swiatlo, ale cenie prywatnosc w jednakowym stopniu ;)

Mamy drzwi "przeszklone" matowa plexi czy czyms podobnym, nie pamietam nazwy handlowej. Wyglada to swietnie i jest wystarczajaco nieprzejrzyste nawet w drzwiach do lazienki.

Plexi zwyciezyla nad szklem z obawy o przeciagi i tluczenie sie szyby. Po prostu kwestia bezpieczenstwa.

Ani 5 minut nie zalowalam tego pomyslu.

Mam w planach model drzwi, który będzie miał 4 lub 5 poziomych szybek/paneli. Są to teraz jedna z popularniejszych modeli np. w Porcie. Moim dylematem jest jak bardzo te drzwi przeszklić. Wiem, że niektórzy do sypialni robią lite drzwi. Ja jednak jestem zwolennikiem przeszywającego światła. Chcę, żeby w holu było jasno...itd. Zastanawiam się tylko, czy pierwsza szybka/panel od podłogi powinna być szybką czy panelem :) Nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi, ale jeśli wiecie, to poradzcie.

Pozdrawiam

Ja mam drzwi Porty - przeszklone do dołu - tylko pierwszy panel od podłogi jest pełny potem szkło. Owszem jest widno i przestronnie ale jeszcze nie mieszkam w tej sypialni - trochę sie boje że światło z holu będzie mi przeszkadzać w nocy. Już myślę o jakimś parawanie przy łózku.

Właśnie dziś finalnie zamówiłem drzwi. Będą dzielone na 4ry. W pokojach i sypialniach będą całe przeszklone, szyba piaskowana. W łazience będzie tylko jedna szybka na górze. Taki rodzaj szkła bardzo fajnie spełnia swoją funkcję. Na przeciągi trzeba rzeczywiście będzie uważać. Nawet nie spytałem, czy mogą też wsadzić pleksi...no ale już nie będę.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Nasze drzwi (odbiór w najbliższy poniedziałek) są dzielone na 5. I w różnych pomieszczeniach, różna ilość tych "prostokątów" będzie wypełniona mleczną szybą. Drzwi do gospodarczego- jedna szybka. Do łazienki- dwie szybki, do gabinetu i sypialni- pięć szybek a z wiatrołapu do domu- cztery (albo trzy) :oops: A do spiżarni bez szybek :lol:

A czy ktoś odważyl sie na drzwiowe szaleństwo i dał bardziej przeszkolone drzwi do łazienki niz typowe łazienkowe okienko?

Mnie sie marzą albo bardzo przeszklone drzwi do lazienki (szkłem matowym) albo jednolite, wtapiające sie w ścianę.

Zdaję sobie oczywiscie sprawę z wad obu rozwiązań, na szczęście żadna z nich nam aż tak bardzo nie przeszkadza :)

OlaK - ze względu na planowany wystrój do łazienki i wc chcę do tych pomieszczeć dać samo (matowe, mleczne) szkło. jedynie nad czym się głowie to futryny: dać drewniane (żeby pasowały do całości) czy coś innego (właśnie co?). Rozpiętość cen ogromna od 1,5 do 10,0 k w zależności od producenta.

A jak się takie szklane sprawują w codziennym użytkowaniu? Co z wytrzymałością, bezpieczenstwem, czystością? Ja już sie prawie zdecydowałam na całe szklane, przezroczyste, asymetryczne 120 do salonu ale obawiam sie jak to będzie. Pies nosem dotknie i plama. Uderzę je mocniej przy sprzątaniu i szkło peknięte. Będzie przeciąg, drzwi się zamkną z hukiem i ten sam efekt. Albo my sami się uderzymy w kant drzwi ;-).

Nad łazienką i pozostałymi jeszcze myślę.. Ale pewnie będą przynajmniej z dużymi przeszkleniami :)

A jak się takie szklane sprawują w codziennym użytkowaniu? Co z wytrzymałością, bezpieczenstwem, czystością? Ja już sie prawie zdecydowałam na całe szklane, przezroczyste, asymetryczne 120 do salonu ale obawiam sie jak to będzie. Pies nosem dotknie i plama. Uderzę je mocniej przy sprzątaniu i szkło peknięte. Będzie przeciąg, drzwi się zamkną z hukiem i ten sam efekt. Albo my sami się uderzymy w kant drzwi ;-).

Nad łazienką i pozostałymi jeszcze myślę.. Ale pewnie będą przynajmniej z dużymi przeszkleniami :)

Nie wiem jak z reszta minusow, ale jedno moge potwierdzic: jak pies dotknie nosem beda brudne, ja obecnie drzwi mam drewniane, wiec pies nie brudzi, za to szybe w oknie tarasowom myje codziennie, a jak spodziewam sie gosci to 5 minut przed ich przyjsciem.

pozdrawiam