Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DRZWI WEWNĘTRZNE: przeszklone czy pełne? Dyskusja, opinie, rady

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie będą pełne- dębowe bo takie mi się podobają. I już :lol: A jeśli chodzi o przeszklenia to są również śliczne, ale jakoś boję się szkła w drzwiach (przeciągi, wypadajace prosto na dziecko szyby) brrrr- czarne scenariusze, ale to skrzywienie po mieszkaniu w bloku gdzie drzwi były przeszklone.

Gorgu77, w obecnym mieszkaniu mamy zamiast szyby wstawioną matową pleksi, bo jakoś żadne "zwyczajne" (tzn. dostępne u szklarza) szkło nam się nie podobało, a na np. piaskowane nie było nas stać... Okazało się, że takie rozwiązanie ma same zalety (tzn. jak do tej pory - 3 lata użytkowania + 2-letni łobuziak - wad nie stwierdziliśmy): jest ładnie i bezpiecznie.

W domku pewnie też tak będzie...

Maria

U mnie beda i takie i takie.

Ale taka mala przestroga dla tych co kupuja drzwi Porta.

Siostra z braku funduszy zakupila pol roku temu 2 pary skrzydel drzwiowych pelnych . Teraz chciala zamowic nastepne 2 szt przeszklone. Co sie okazuje? ze firma Porta nie ma przeszklonych drzwi w tym samym kolorze w ktorym siostra kupila skrzydla pelne.

:o Mimo ze sa to typowe skrzydla.

mysle tak samo jak mieczotronix

ja biorę do sypialni przeszklone, bo

- nie zabiorą światła w hollu między sypialniami

- nie zmienią proporcji holli i korytarzyków pozbawiając ich tego światła

- mały Stasio nie będzie się bał zasypiać, jak będzie widział światło za drzwiami, będzie spokojniejszy wiedząc że ktoś czuwa w hollu przed sypialnią (nawet jeśli to będzie tylko telewizor)

- w naszej sypialni - możliwość podglądu, że zbliża się dziecię w momencie "w którym rodzice nie chcą by im przeszkadzać"

- możliwość inwigilacji narybku "jeszcze nie śpicie? gasić światło!"

- drzwi szklane można zasłonić wieszając plakat czy inaczej je zaklejając, jeśli komuś przeszkadzać będzie światło - z pełnymi nie da się już nic zrobić, ze szkolnymi jest wiec więcej możliwości

- co do hałasu, to planuję hałasowanie na parterze, a na piętrze będą już tylko sypialnie. Pozatym ja w mieszkaniu miałem drzwi z przeszkleniem i nigdy mi do głowy nie przyszło, żeby sie złościć na tych co hałasowali po 2-giej stronie.

Ja wybralem przeszkolne ze szklem mlecznym przepuszczaja swiatlo a jednoczensnie nie daja poczucia bycia podgladanym.

Z tym ze kazde drzwi maja inna ilosc przeszklen i na razie jestem bardzo zadowolony. Dodatkowo moglem sobie sam ustalic kolor wybarwienia forniru (nie tylko jeden z czterech standardowych.

A drzwi mam z uszczelkami drewniane i nie wydaje sie zeby byly bardzo akustyczne.

Pzdr

Fugas

Miecza popieram w calej rozciaglosci.

Ja wybralem przeszkolne ze szklem mlecznym przepuszczaja swiatlo a jednoczensnie nie daja poczucia bycia podgladanym.

O, właśnie. I to jest kompromis w obie strony na linii holl - sypialnia oraz holl - pokój dziecka. Doświetlony korytarz, niemożność podejrzenia, widać włączony komputer, tv, no i w nocy do sypialni światełko z hollu bardziej rozproszone, mniej razi.

Moja mała ma 4 lata i już lubi się zamykać w pokoju jak się bawi. Strach pomyśleć co będzie za lat naście. Po przeczytaniu opinii mam mętlik w głowie i dalej nie wiem jakie drzwi wybrać. Ciekawi mnie czy drzwi lepszych marek muszą mieć w standardzie zamek na klucz bo chyba w katalogach wszystkie miały. Wolałbym jednak w mieszkaniu nie mieć dodatkowych zapór (no może z wyjątkiem łazienki)

CO do zamków - moje miały ale popriosiłem żeby nie wycinali dziury na zamek. Jak bede chciał to zamek czeka w srodku drzwi aby wyciac dziure i włozyc kluczyk :D

a tak mam tylko klamki. Za wyjatkiem WC.

Pzdr

Fugas

Cześć!

A gdzie i po ile kupowałeś swoje drzwi?

Ja wybiorę raczej pełne drzwi Lubię ciszę, a moim zdaniem przeszklone drzwi tego nie zapewniają. Co do doświetlenia holu, to wszędzie mam małe, dolne oświetlenie zapalane czujkami ruchu, więc o to się nie martwię. W końcu przez hol tylko przechodzę, wiec to doświetlenie światłem naturalnym przez szyby w drzwiach jest dla mnie nie istotne.

U mnie będą pełne- dębowe bo takie mi się podobają. I już :lol: A jeśli chodzi o przeszklenia to są również śliczne, ale jakoś boję się szkła w drzwiach (przeciągi, wypadajace prosto na dziecko szyby) brrrr- czarne scenariusze, ale to skrzywienie po mieszkaniu w bloku gdzie drzwi były przeszklone.

Ja na lewej rece mam pamiątkę z wylatującej szyby w drzwiach...miałam 15 lat ,kiedy reką chciałam przytrzymać drzwi ( przeszklone) aby nie zatrzasnąły sie z hukiem ...wybiłam ręką szybę i ogromna tafla spadła mi na ręke ...

Teraz raczej nie stosuje się pełnych przeszkleń, a jak już, to ze szkła bezpiecznego (no chyba, że w najtańszych białych, papierowych drzwiach).

Ja co prawda nie mam żadnych pamiątek po wybitej szybie, a wybiłem ich sporo przy szaleństwach z siostrą :wink: :lol:. Ucierpiał za to parkiet (i to znacznie :lol:).

U nas przeszklone drzwi ze szklaną dostawką są pomiędzy wiatrołapem a holem i drzwi do łazienki mają malutkie przeszklenie. Cała reszta to pełne drzwi.

U mnie podobnie - wszystkie pełne a tylko między łazienką i sypialnią będa przeszklone. W przyszłości, w wiatrołapie planuję szklane/przeszklone - a tej zimy zaryzykuję bez.

U mnie również będą drzwi przeszklone - 4 szyby.

Szkło mleczne - więc i światło i intymność.

Argument o wypadaniu szyb do mnie nie przemawia bo po 24 latach mieszkania w bloku z dużymi szybami nic się nie wydarzyło.

Z małym wyjątkiem - mianowicie przez 22 lata był spokój (małe dzieci i zwierząta nic nie powybijały :wink: ) ale po wprowadzeniu sięmojej lubej do mnie od razu jedna szyba poszła w atomy :lol: :o :lol:

ja jeszcze raz.Mam teraz drzwi z firmy CAL Suwałki.Sosnowe, przeszklone - tzw.szkło chinchilla.Są ładne i lekkie, ale jednak wybiorę pełne.

W ciągu dnia drzwi i tak są cały czas otwarte, więc nie ma zaciemniania przedpokoju, z kolei w nocy bardzo często przeszkadzało nam światło wpadające przez szyby ze stołowego, nawet takie delikatne światło z tv i świeczek.Nieraz dzieci zasłaniały drzwi ręcznikiem czy kocem, bo np. w przedpokoju było prasowanie.Dodatkowa wada tych przeszleń - przy małym dziecku szybki są ciągle brudne.Pod słońcem widać każdą odciśniętą łapkę i to niezbyt dobrze wygląda, a nie będę przecież codziennie polerowała szyb.Na drewnie nic nie widać.

A co do intymnych sytuacji - w drzwiach są kluczyki, a poza tym kto by w takich chwilach spoglądał na drzwi, czy aby zza szybki ktoś nie zagląda :wink: :lol: