asiaasia1719499938 14.12.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja mam w całym domu drzwi z szybami mlecznymi i jestem zadowolona Praktycznie nic przez nie nie widzać jedynie, że w danym pomieszczeniu jest zapalone światło. Szyby są podójne i takie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 14.12.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Dzieki za wszytskie odpowiedzi. Juz niedlugo wizyta stolarza, pewnie wybiore do lazienki z szubka a do sypialni cale (tak aby swiatlo z korytarza nikogo nie budzilo). Drzwi wejsciowe to kopromis, stolarz zrobil mi drzwi z malym okienkiem, ktore mozna zamknac lub otworzyc ( cos na wzor drzwi do zamku, kiedy straz otwierala okienko zeby zobaczyc kto przyszedl ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 01.07.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Nie sądziłem, że jeszcze pod koniec prac wykończeniowych przyjdzie mi zmierzyć się z kolejnym problemem "wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy.." Tylko czy aby na pewno? Stoję przed wyborem rodzaju drzwi wewnętrznych i nie wiem czy wybór między skrzydłem drzwiowym pełnym, a częściowo lub całkiem przeszklonym (szkło białe/matowe) to rzecz tylko i wyłącznie gustu, czy wymaga to głębszego przeanalizowania i dopasowania do funkcji pomieszczeń. Dajmy na to pokój dziecinny. Wydaje mi się , że pełne skrzydło zapewni małemu dziecku większy komfort podczas nauki, snu (powinno być cichsze - tak mi sie wydaje), a starszemu da odrobinę intymności (sam jeszcze pamiętam jak zaklejałem plakatem szybę w drzwiach ) - z kolei jako rodzic nie chciał bym się pozbawiać możliwości "kontroli" jakie dają drzwi przeszklone. Bez zaglądania do wnętrza widać czy np. "pali się" w pokoju światło itp. Podobne niejednoznaczne odpowiedzi mam przy wyborze skrzydeł w innych pomieszczeniach. Sypialnia, łazienka, wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze. Jakie sa Wasze przemyślenia, sugestie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra W. 01.07.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 U nas właśnie wczoraj zostały zamontowane drzwi Cały dół (wiatrołap, spiżarka, wc, sypialnia, garderoba, łazienka) - drzwi pełne, u góry pokoje dzieci i gościnny - przeszkolone, łazienka i garderoba - pełne. Jestem na razie w 100 procentach zadowolona. Nie dałabym do łazienek i wc drzwi z górnym przeszkleniem (jakoś kojarzą mi się z blokiem i nie pasują do całej reszty), jak ktoś korzysta z tych pomieszczeń to wystarczy dać włącznik ze światełkiem i od razu widać z zew. czy ktoś tam jest. Jeśli chodzi o pokoje na górze, to dałam z przeszkleniem, bo po pierwsze jest doświetlony hol a po drugie chcę wiedzieć czy dzieci w nocy śpią. Przeszklenie jest z przyciemninej szyby, która jak myślę daje poczucie intymności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wren 01.07.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Myślę że to też kwestia oświetlenia. U mnie w holu gdyby dać do pokojów pełne drzwi wewnętrzne była by ciemnia... dlatego mam drzwi z pełnym przeszkleniem. Niestey jesli sa małe szkraby na pewno lepiej dać półprzeszklone. Moim zdaniem pełne drzwi nie powinny być w pokojach. Takie dałabym do spizarni, piwny czyli tam gdzie mam cos do ukrycia i to ze zatrzymują światło, ale decyzja należy do Ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 01.07.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Oj znam ten ból - po dużych dylematach wybraliśmy pełne, dzieciaki szybko rosną i na pewno będą chciały mieć później święty spokój od kontrolujących rodziców. Pełne drewniane dodają uroku ale jednocześnie, tak mi się wydaje, trochę determinują styl wykończenia. Zgodzę sie z przedmówcą, że bardzo ważnym czynnikiem jest kwestia oświetleni korytarza - drzwi przeszkolone zawsze coś tam światła przepuszczą. Ja osobiście stawiam na pełne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 01.07.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 U mnie będa przeszklone w sypialniach i wiatrołapie natomiast w wc, łazience, kotłowni pełne. Niestety mam ciemny przedpokój i przeszklenie ma spowodować jego doświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 01.07.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Czy naprawdę we współczesnym wnętrzu, mała szybka u góry w drzwiach od łazienki/WC to obciach, rzecz niemodna? W "starym domu" przyzwyczaiłem się do tego okienka - widać z drugiego końca korytarza włączone światło - znak, że zajęte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 01.07.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 U mnie wszystkie drzwi wewnętrzne są pełne. Takie nam się podobały, nie braliśmy pod uwagę przeszklonych. W holu na poddaszu są okna, więc doświetlać nie trzeba. Na parterze hol bez okien, ale wolę zapalić światło i mieć drzwi, które mi się podobają, niż nie zapalać i patrzeć na takie, z których nie jestem zadowolona. Moim zdaniem, to wybór jest tylko kwestią gustu. Przy ogromnej ilości wzorów na rynku, i pełne i przeszklone da się dopasować do każdego wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.07.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 pelne drzwi wybralismy jedynie do kotlowni i garazu, pozostale sa szklone cale lub w gornej czesci (lazienki),szklo jest mleczne, matowe i mocno nieprzezroczyste, nawet z nosem przy szybie niewiele widac co sie dzieje po drugiej stronie, a swiatlo jest przyjemnie rozpraszane .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 01.07.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 pelne drzwi wybralismy jedynie do kotlowni i garazu, pozostale sa szklone cale lub w gornej czesci (lazienki), szklo jest mleczne, matowe i mocno nieprzezroczyste, nawet z nosem przy szybie niewiele widac co sie dzieje po drugiej stronie, a swiatlo jest przyjemnie rozpraszane .... U mnie tak samo ale przy przeszklonych jest więcej sprzątania - szczególnie jak się ma dzieci. Ciągle wycieram odbite łapki z tych przeszkleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 01.07.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 U nas dokładnie tak jak u Jacka. A tak na marginesie, to pierwszy raz tutaj zetknęłam się ze stwierdzeniem, że górna szyba w drzwiach łazienkowych do obciach Nie mam takich skojarzeń ale może wynika to z tego, że nie mam kompleksu bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 01.07.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 u nas do pomieszczeń gospodarczych drzwi są pełne, a do innych pomieszczeń z szybką, niektóre (jak na zdjęciu) obok siebie i nie wygląda to źle http://img442.imageshack.us/img442/5126/kotlownialazienkaxm8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba7070 01.07.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 My też już jesteśmy po wyborze drzwi, wszędzie będą pełne, tylko te oddzielające wiatrołap od holu będą przeszklone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 01.07.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 A ja mam pytanie dotyczace tych szyb. Jakiego szkla uzywa sie teraz w drzwiach? Czy to jest bezpieczne? Jak to sie tlucze? Rozpryskuje sie, czy jak normalna, starozytna szyba - moze komus zrobic krzywde? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 01.07.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 u nas bezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 02.07.2008 03:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Zdecydowaliśmy się na wszystkie pełne. Kierowało nami doświadczenie z domu, w którym obecnie mieszkamy, gdzie drzwi przeszklone zostały czymkolwiek zalepione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 02.07.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Wychowana w mieszkaniu, w którym drzwi były tylko w łazience i WC (w pokojach tak zwane harmonijki, których nikt nie używał) nie zastanawiałam się nad kwestią intymności, bo tu myślę przeszkelnie w drzwiach stanowi najmniejszy problem, a raczej nad tym, co mi się podoba i na co będę patrzeć z przyjemnością przez najbliższych x lat. Nie do końca z własnego wyboru dałam pełne drzwi do łazienek i garderoby. W pokojach są drzwi przeszklone na całej ich wysokości. A szyba jest mleczna więc, tak jak pisał Jacek, nawet z nosem przy niej mało co widać. Momentami żałuję nawet, że nie dałam takich samych drzwi również do łazienek, bo pełne drzwi wewnętrzne, mimo, że sama mam 3 skrzydła, jakoś mi się nie podobają... Życzliwi doradzali, że w łazienkach będzie się skrępowanym, że na zewnątrz będzie wszystko widać itd... Przy "normalnej" szybie pewnie by tak było, ale przy mlecznej, w dodatku w paseczki, nie widać nic.Druga kwestia, że przeszkleniem również doświetlam korytarz na piętrze i kawałek klatki schodowej. Moje drzwi http://img46.imageshack.us/img46/2953/hpim4880hu0.jpg http://img46.imageshack.us/img46/5986/hpim4881vy8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 02.07.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Pojawiła się jeszcze jedna kwestia. Mam dość ciemne okna w obustronnym kolorze "złoty dąb" (teraz dałbym pewnie wewnątrz białe...) , czy muszę trzymać się zasady jaki kolor okien taki drzwi wewnętrznych. Myślałem raczej o średnio jasnych skrzydłach np "buk"/"olcha" - im więcej jednak nad tym się zastanawiam tym większe mam wątpliwości czy to bedzie ze sobą współgrało. Niestety trudno mi sobie wyobrazić jaki będzie efekt finalny. A jak jest u Was? Czy kolorystyka waszych okien i drzwi wewnętrznych jest zbliżona do siebie czy są kontrasty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 02.07.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Pewnie każdy to przerabiał... Ja wiedziałam, że chcę ciemne drzwi, schody, panele w całej otwartej części domu oraz meble w kuchni i jadalni. Z tego względu okna mam białe, żeby w pomieszczeniach nie było za dużo "drewnianych" odcieni i żeby w reszcie pomieszczeń, gdzie mam jasne, klonowe meble, nie zgrzytały te ciemne okna Do ciemnych okien dałabym drzwi i schody w takich samych odcieniach i pewnie starałabym się, żeby meble też były zbliżone kolorystycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts