Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka folia na strop betonowy?

tytuseee

Recommended Posts

• 10 months później...
Dopytam w temacie , została mi folia budowlana ( czarna 0,5 ) którą używałem pod wylewki na gruncie . Pytanie czy taką samą folię mogę zastosować pod wełnę na stropie betonowym ?? Wszędzie czytam że powinna być tam folia paroizolacyjna , czy ta czarna budowlana może ją zastąpić ??? . Strych nieużytkowy

• 4 months później...

Ja się podepnę jeśli można. Mam tzw. lane skosy betonowe gr 15cm i o ile na właśnie skosach jest pianka otwarto-komórkowa gr. 25 cm to na "płaskiej części" (konstrukcja dachu jest dwuspadowa i powierzchnia nadajaca sie do chodzenia to jakies 5x12,5m - ~ 60m2) chciałem wyłożyć styropian 15cm i na to płyty wiórowe (poddasze nieużytkowe, jedynie dojście do komina tak aby nie zniszczyć styro) i ja bym to widział tak, od góry:

płyta wiórowa 10mm

folia budowlana 0,3

styopian 15cm (warstwowo)

folia budowlana 0,3

Pytanie do Państwa w kwestii folii - czy w ogóle dawać a może tylko na konkretnej warstwie, badź wymienić na innego typu folię ?

pozdrawiam

Żadna folia nie jest tam potrzebna. Miałem ten sam dylemat i poradziło mi by jej nie stosować dwóch dekarzy z tego forum- mistrz Jan i Andrzej Wilhelmi . To była dobra decyzja. Mój dekarz również wyjaśnił mi minusy jej zastosowania.

Zresztą i tak nie byłbyś w stanie jej w 100% uszczelnić ;) Jest zatem tak samo potrzebna jak folia kubełkowa na fundamencie. Tej drugiej, też oczywiście nie świadomie nie stosowałam.

Dziękuję za odpowiedź. Poczytałem nieco w międzyczasie i faktycznie chyba lepiej folii w ogóle nie dawać ale poradźcie proszę, może to głupie... ale płytę wiórowa chcę dać tylko na środku przez cała długość (będzie to odcinek 5x12,5m) i myslałem po prostu o tym aby dać "coś" co umożliwi w przyszłości swobodne sprzatanie (zamiatanie?) powierzchni na styropianie (jakieś owady etc) ;)