tytuseee 25.02.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Witam. Proszę o pomoc jaka folia pod styropian. Poddasze nieużywkowe, strop betonowy. Folia paropszepuszcalan czy paroizolacyjna pod styropian, wylewki nie będzie na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tytuseee 25.02.2019 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Ps. To zapytam tak.Czy stosować folię na stropie betonowym? Znaczy poddasze nieużytkowe i styropian na strop, ale czy dawać folię pod styropian, a jeśli tak to paroprzepuszczalną czy paroizolacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Teoretycznie monolit ma opór dyfuzyjny całkiem podobny do folii. Ale w praktyce nie zaszkodzi dać PAROIZOLACJI - przyda się na przepustach czy w przypadku pęknięć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalin4 02.01.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dopytam w temacie , została mi folia budowlana ( czarna 0,5 ) którą używałem pod wylewki na gruncie . Pytanie czy taką samą folię mogę zastosować pod wełnę na stropie betonowym ?? Wszędzie czytam że powinna być tam folia paroizolacyjna , czy ta czarna budowlana może ją zastąpić ??? . Strych nieużytkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalin4 03.01.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Rozumiem że temat na tyle ciężki że nikt nie zna odpowiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 03.01.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Na stropie betonowym wydaje mi się, że nie ma potrzeby dawania żadnej folii. Paraizolacyjność stropu jest na tyle duża, że jest niepotrzebna. Ale jak dasz budowlaną nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinecky 23.05.2020 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2020 Ja się podepnę jeśli można. Mam tzw. lane skosy betonowe gr 15cm i o ile na właśnie skosach jest pianka otwarto-komórkowa gr. 25 cm to na "płaskiej części" (konstrukcja dachu jest dwuspadowa i powierzchnia nadajaca sie do chodzenia to jakies 5x12,5m - ~ 60m2) chciałem wyłożyć styropian 15cm i na to płyty wiórowe (poddasze nieużytkowe, jedynie dojście do komina tak aby nie zniszczyć styro) i ja bym to widział tak, od góry:płyta wiórowa 10mmfolia budowlana 0,3styopian 15cm (warstwowo)folia budowlana 0,3 Pytanie do Państwa w kwestii folii - czy w ogóle dawać a może tylko na konkretnej warstwie, badź wymienić na innego typu folię ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 24.05.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Żadna folia nie jest tam potrzebna. Miałem ten sam dylemat i poradziło mi by jej nie stosować dwóch dekarzy z tego forum- mistrz Jan i Andrzej Wilhelmi . To była dobra decyzja. Mój dekarz również wyjaśnił mi minusy jej zastosowania. Zresztą i tak nie byłbyś w stanie jej w 100% uszczelnić Jest zatem tak samo potrzebna jak folia kubełkowa na fundamencie. Tej drugiej, też oczywiście nie świadomie nie stosowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinecky 24.05.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Dziękuję za odpowiedź. Poczytałem nieco w międzyczasie i faktycznie chyba lepiej folii w ogóle nie dawać ale poradźcie proszę, może to głupie... ale płytę wiórowa chcę dać tylko na środku przez cała długość (będzie to odcinek 5x12,5m) i myslałem po prostu o tym aby dać "coś" co umożliwi w przyszłości swobodne sprzatanie (zamiatanie?) powierzchni na styropianie (jakieś owady etc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts