Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za usługę z materiałem a podatek i ryczałt

aaron21

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie co do rozliczenia, które dostałem od wykonawcy dachu. Wykonawca na ryczałcie 5,5% i jest płatnikiem VAT. Ja nie prowadzę żadnej działalności.

Wykonana została usuługa wykonania dachu (więźba, konstrukcja, pokrycie)

Usługa była z materiałem (wykonawca dostarczał). Dostałem rozliczenie na którym widnieje:

Cena za usługę z materiałem netto + 8% VAT + 5,5% podatek dochodowy od kwoty netto

Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, żeby wykonawca przerzucał na mnie podatek dochodowy ?? Przecież to on chyba powiniem go zapłacić? Czy takie rozliczenie jest poprawne czy wykonawca próbuje przerzucić na mnie swoje koszty?

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale jeśli usługa była z materiałem to wykonawca powinien wystawić mi fakturę za materiał netto + usługa netto + 8% VAT tak?

Jak kalkulujecie cenę - wasza sprawa. Jest jednak kilka "ale".

Nie można na fakturze wyszczególnić materiałow - bo fiskus będzie się czepiał, że nie 23% VAT

Dziwne jest pokazywanie na fakturze podatku dochodowego - ale nie ma przeciwwskazań, żeby pokazać, jak ustaliliście cenę.

Przepuszczanie materiałow przez ryczałtowca ma mniejszy sens niż przez kogoś rozliczającego się na zasadach ogólnych, bo wprawdzie VAT będzie o 15% niższy, ale dochodowy wyższy (przy zasadach ogólnych nie ma różnicy w dochodowym czy z materiałem, czy bez).

Faktury jeszcze nie wystawił. Przysłał rozliczenie na którym widnieje podatek dochodowy 5,5%. Faktury nie chce wystawić dopóki nie zapłacę mu tego podatku. Dotychczas przelałem za wszystko poza tym podatkiem a właściwie więcej bo zostałem wprowadzony w błąd a teraz jestem "szantażowany", że dopóki nie przeleję za podatek dochodowy to nie dostanę faktur.

to zapytaj go co na ten szantaż może powiedzieć urząd skarbowy, jego zakichanym obowiązkiem jest wystawienie faktury/rachunku a sobie od tego może a nawet musi odprowadzić swój podatek, jeżeli się nie umawialiście na dodatkowe koszty jak choćby podatek to niech się goni