s---r 26.02.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Jak to jest z tą podłogówką w całym domu? Bo ci co tak mają przeważnie sobie chwalą, a ten co ma mieszane (trochę podłogówka, trochę grzejniki) krytykuje podłogówkę w całym domu. A kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą Główny zarzut przeciwko podłogówce to: - że się kurzyć będzie niesamowicie - w sypialniach się spać nie będzie dało - jak to jest z podłogówką pod panelami? Miałem ustalone, że robimy mieszane... parter w podłogówce, poddasze grzejniki. Na poddaszu w łazience i pralni też podłogówka. Robiąc to tak pozbawię się na zawsze możliwości ewentualnego montażu w przyszłości pompy ciepła. Dokładając 13000pln mogę mieć wszędzie podłogówkę i tak instalacje zrobioną, że przyjmie każde źródło ciepła w przyszłości. Czy warto??? Wydaje mi się, że warto..... ale muszę być pewny. ps. pomijamy rozważania ta temat montażu PC już teraz. Będzie ekogroszek. Rekuperacji brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 26.02.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Masz policzony projekt podłogówki z rozstawami i wymaganiami poszczególnych pomieszczeń czy "fachowcy" będą na oko rozkładać? Ja tam u siebie zrobiłem tylko podłogówkę w całym domu, zero grzejników. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?349476-Monta%C5%BC-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-samodzielnie-czy-przez-ekip%C4%99&p=7702454&viewfull=1#post7702454 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamel23 26.02.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Podlogowka z PC po calosci.Dol gres, gora panel,Spi sie dobrze, Kurz nie fruwa:)Zadnych sprzegiel sterowania, kontrolerow itp, jedyna regulacja na rozdzielaczu2 rozdzielacze na caly dom (ok 180mk) Od siebie polecam - bezobslugowy, komfortowy i tani system.PC piekna sprawa jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Fachowiec spojrzał na projekt i powiedział, że to działać nie będzie i jak on ma to robić to musi to być tak i tak robione. To jest podobno dobry fachowiec, z polecenia i podobno wcale nie tani Rozstaw rurek od podłogówki zamiast 15cm musi dać 10cm jeśli kiedyś ma być tam pompa ciepła. Inne pompy, inne jakieś rozdzielacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 13 tys dołożyć...?Za tyle to robi się OP w całym 200m2 domu... Dla pompy ciepła to najprostszy układ bez żadnych mieszaczy i innych pierdół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Teraz będzie ekogroszek... PC może kiedyś w przyszłości Dom 200m2 Każdy pokój z osobnym sterownikiem do temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Teraz będzie ekogroszek... PC może kiedyś w przyszłości To robisz centralny układ mieszający w kotłowni sterowany pogodą i tyle... Żadnych grup pompowych przy rozdzielaczach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ale jak ma być komfortowo i ma działać żebym był w 100% zadowolony to ma być tak jak Pan powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 26.02.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Fachowiec spojrzał na projekt i powiedział, że to działać nie będzie i jak on ma to robić to musi to być tak i tak robione. To jest podobno dobry fachowiec, z polecenia i podobno wcale nie tani Rozstaw rurek od podłogówki zamiast 15cm musi dać 10cm jeśli kiedyś ma być tam pompa ciepła. Inne pompy, inne jakieś rozdzielacze. Olej dziada i już! Jeśli masz projekt policzony to nie wiem w czym problem. Powinieneś tam mieć policzone dokładne odległości, wymiary i parametry wężownic. Takie ogrzewanie dobiera się pod względem wymagania energetycznego budynku a nie wg doświadczenia wykonawcy. Bardzo dużo zależy od grubości ocieplenia, ścian, fundamentu i dachu od okien i jakości montażu, wentylacji, zysków cieplnych. To nie jest tak że ktoś uważa że tak to nie będzie działać, a on już 30 lat tak i tak i zawsze jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 26.02.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 ….. a ten co ma mieszane (trochę podłogówka, trochę grzejniki) krytykuje podłogówkę w całym domu. . Chyba coś źle przeczytałeś. Ten, który ma mieszane krytykuje grzejniki i żałuje, że nie dał OP po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Tam nie ma nic powyliczane w projekcie. To jest szablonowo narzucony na projekt rzut tej instalacji Tak na logikę jak mi pokazywał co tam jest narysowane to mój fachowiec ma rację ale ja się w to nie zagłębiałem bo się na tym nie znam. Nikogo nie będę olewał bo jak się z kimś umawiam to chcę być słowny Myślę, że jakbym zaproponował coś sensowniejszego niż on to na pewno by to rozważył... Na początku utwierdziliście mnie w przekonaniu, że ta podłogówka w całym domu będzie dobrym rozwiązaniem... bo fachowcowi wczoraj powiedziałem, że jeśli się do dzisiaj nie rozmyślę to robimy podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Chyba coś źle przeczytałeś. Ten, który ma mieszane krytykuje grzejniki i żałuje, że nie dał OP po całości. Nie czytałem tylko to takie luźne spostrzeżenia... być może nie trafione Ale dzięki za kolejne potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.02.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ale jak ma być komfortowo i ma działać żebym był w 100% zadowolony to ma być tak jak Pan powiedział Skoro pan powiedział i ufasz mu, to rób jak powiedział. Ogrzewanie mieszane to największa głupota, albo OP, albo grzejniki po całości. A obecnie grzejniki to nieporozumienie, niekomfortowo i "wyklucza" inne źródła ciepła niż kocioł na paliwo stałe, to anachronizm. Instalacja OP po całości, jest oczywiście tańsza niż ogrzewanie mieszane, dużo mniej armatury potrzeba na jeden system. łatwiej się tym steruje. Pomijam już sprawę aranżacji, bo jak wstawić grzejniki np. do dzisiejszych kuchni? Albo do salonu otoczonego głównie oknami? A gdzie komfort, szczególnie w łązienkach, wolisz zimne podłogi zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Olej dziada i już! Jeśli masz projekt policzony to nie wiem w czym problem. Powinieneś tam mieć policzone dokładne odległości, wymiary i parametry wężownic. Takie ogrzewanie dobiera się pod względem wymagania energetycznego budynku a nie wg doświadczenia wykonawcy. Bardzo dużo zależy od grubości ocieplenia, ścian, fundamentu i dachu od okien i jakości montażu, wentylacji, zysków cieplnych. To nie jest tak że ktoś uważa że tak to nie będzie działać, a on już 30 lat tak i tak i zawsze jest dobrze. OP liczone i nie liczone działa tak samo... Wystarczy trochę doświadczenia... No chyba że ktoś chce celowo spier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 26.02.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Jak to jest z tą podłogówką w całym domu? A jak ma być? wątków na ten temat jest 1000 A kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą Jeśli uważasz, że to kłamstwa, to po chcesz żeby je kolejny raz powtarzać? Główny zarzut przeciwko podłogówce to: - że się kurzyć będzie niesamowicie Niby dlaczego? Potrafisz to jakoś racjonalnie wytłumaczyć? Swoją drogą to kurzy się bardziej przy grzejnikach. - w sypialniach się spać nie będzie dało Ponieważ ??? - jak to jest z podłogówką pod panelami? A jak ma być? Działa normalnie... Miałem ustalone, że robimy mieszane... parter w podłogówce, poddasze grzejniki. Na poddaszu w łazience i pralni też podłogówka. Jesteś w stanie jakoś uargumentować takie rozwiązanie? Robiąc to tak pozbawię się na zawsze możliwości ewentualnego montażu w przyszłości pompy ciepła. Nie pozbawisz się, tylko pompa będzie pracowała mniej ekonomicznie. Fachowiec spojrzał na projekt i powiedział, że to działać nie będzie i jak on ma to robić to musi to być tak i tak robione. To jest podobno dobry fachowiec, z polecenia i podobno wcale nie tani Rozstaw rurek od podłogówki zamiast 15cm musi dać 10cm jeśli kiedyś ma być tam pompa ciepła. Inne pompy, inne jakieś rozdzielacze. Taki fachowiec to skarb, spojrzy na projekt i wszystko locie policzy... A tak poważnie niby dlaczego do pompy inny rozstaw rurek, inne pompy? Jakoś ci to sensownie wytłumaczył? Bo to bzdury są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Skoro pan powiedział i ufasz mu, to rób jak powiedział. Ogrzewanie mieszane to największa głupota, albo OP, albo grzejniki po całości. A obecnie grzejniki to nieporozumienie, niekomfortowo i "wyklucza" inne źródła ciepła niż kocioł na paliwo stałe, to anachronizm. Instalacja OP po całości, jest oczywiście tańsza niż ogrzewanie mieszane, dużo mniej armatury potrzeba na jeden system. łatwiej się tym steruje. Pomijam już sprawę aranżacji, bo jak wstawić grzejniki np. do dzisiejszych kuchni? Albo do salonu otoczonego głównie oknami? A gdzie komfort, szczególnie w łązienkach, wolisz zimne podłogi zimą? Była wersja mieszana bo mu powiedziałem, że jak najtaniej. Ale od razu powiedział jakie mamy alternatywy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.02.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 naprawdę powinieneś zmienić fachowca, może i ładnie urabia klientów ale tu nie o to chodzi, wżyciu najtanszym systemem nie będzie mieszany, w zyciu dołożenie podłogówki w sypialniach przeciętnego domu nie będzie kosztowało 13000zł, to herezja jakaś, moze 1300zł a może po wywaleniu mieszacza z układu mieszanego wyjdzie to samo, podobna herezja to zagęszczanie podłogówki do 10cm bo tak... na podłogówe po całości mieszkam osiem lat, nie zamieniłbym na nic innego, dół gres gora panele, żaden kurz nie fruwa bo niby jak?skąd?, śpię dobrze, mam porównanie bo poprzednie lat trzydzieści mieszkałem z grzejnikami, podłogówkę zrobiłem sam, obliczenia też , to proste, całość z rurami, rozdzielaczami, pompą alpha2, zaworem z siłownikiem na 156m2 nie kosztowała mnie nawet jednej trzeciej tego co cię gość chce skubnąć za same sypialnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 A w garażu dawać podłogówkę? Bo na chwile obecna jest tam grzejnik..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.02.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 A w garażu dawać podłogówkę? Bo na chwile obecna jest tam grzejnik..... Co chcesz tam robić w tym garażu? Jeśli ma tam być warsztat, prawie codziennie użytkowany "ludzkim pobytem", to tak. A jeśli tylko garaż i skład na narzędzia, to żednego ogrzewania, nie dawaj izolacji na grunt i zawsze będzie na "+". Jeszcze do ogrzewania domu. Jeśli OP na poddaszu ma kosztować dodatkowo 13 000zł, to niech fachowiec robi po całości grzejniki i obniży cenę instalacji o 13 000zł, wynikającą z tańszej-grzejnikowej instalacji na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 26.02.2019 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ma tam stać samochód i skład na narzędzia. Garaż jest pod sypialnią.Styropian tam dać muszę po podłodze bo wylewka jeszcze będzie. Jest tam 20cm płyta żelbetowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts