Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia i styropian pod chodziak???

Marvelll

Recommended Posts

Cześć, dzień dobry,

przeczytałem ostatnio gdzieś, że pomiędzy ubitym piaskiem a chudziakiem powinna znaleźć się folia oraz "twardy" styropian.. (kolejność: ubity piasek - folia - styropian - chudziak). Czy ktokolwiek może mi powiedzieć czy to rozwiązanie jest prawidłowe?

Czy mógłby mi ktoś wypisać w kolejności od samego dołu (ubitego piasku) wszystkie warstwy jakie powinny być aż do samej góry -> czytaj aż do płytek

Będę ogromnie wdzięczny, jestem kompletnie zielony a chciałbym ogarnąć dobrze wszystkie tematy jeszcze przed budową.

Pozdrawiam, Tomasz

Piasek zagęszczony warstwami

chudziak

dysperbit (jako grunt)

papa termozgrzewalna zgrzana na zakładach (tylko na zakładach)

(opcjonalnie - jak nie wierzysz zapewnieniom producenta o braku rozpuszczalników we współczesnej papie) folia

styropian (część)

hydraulika - istotne zwłaszcza CWU i cyrkulacja, żeby nie grzać chudziaka

styropian (reszta)

(IMO opcjonalnie - ale większość wykonawców podłogówki domaga się) folia

podłogówka

jastrych

(w pomieszczeniach mokrych) folia w płynie

grunt

klej

płytka

• 4 years później...
Tak, mam wycenę zewnętrznego drenażu i membrany francuskiej, ale cena 17 tys. to na razie trochę poza moim budżetem. Mają oryginalny francuski odpływ i smołę na ścianach zewnętrznych, ale inspektor nigdy nie znalazł francuskiego odpływu, po 30 latach mógł być pełny lub zakorzeniony 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Edytowane przez khazal22