Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap kuchenny, silnik na strychu, sterowanie oryginalne z okapu - jak to zgrać?

Recommended Posts

Zamysł jest taki:

- okap kuchenny w kuchni to tylko kadłubek (kupiony bez silnika lub z usuniętym silnikiem).

- rura przez strop na strych,

- na struchu silnik,

- wylot z silnika podłączony do kominka wentylacyjnego na dachu.

I teraz zagwozdka - (znajdując odpowiedni silnik, jak jest taki?) czy da się podłączyć przyciski z okapu do tego silnika na strychu?

Niechciałbym montowac jakiś dodatkowych przełaczników do tego silnika. Ani na to miejsca, ani estetycznie, ani wygodnie.

Są okapy oryginalnie jako "split" , tutaj pierwszy z brzegu: https://www.globalo.pl/okap-do-zabudowy-z-silnikiem-zewnetrznym-silentio/

Pewni to w uj drogie więc najprościej jest kupić okap, wytargać z niego silnik, przedłużyć oryginalne przewody i prawie gotowe. Prawie bo trzeba jeszce zrobić obudowę kanałową do silnika z wentylatorem. A to może byc już kłopotliwe.

też coś takiego planuję, tylko nieco inną wersję: okap "pusty" w kuchni, w piwnicy pod kuchnią wentylator kanałowy dwubiegowy oraz filtr węglowy z zasypywanym wymiennym granulatem węgla (coś jak uprawowe filtry), powrót powietrza ciepłego oczyszczonego przy podłodze w kuchni (czyli w trybie zamknietym, jest WM), okap ma 3 przyciski oryginalne do prędkości wentylatora - wykorzystam dwa, i przyciski i sterowanie wentylatora mam analogowe wiec tylko po prostu podpinam

A to jeszcze nie masz okapu? ani silnika tylko planujesz czy tak można?

Nie mam jeszcze. Dom w trakcie budowy, jestem na etapie instalacji, nie mam tynków itd. Ale mam już otwór w stropie pod rurę do okapu.

Tak po namyśle chyba najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie czegoś co już wymyślono :)

https://www.wentylator.co/pl/p/Wentylatory-kanalowe-TD-SolerPalau/383 będzie i prosty montaż, i estetyka oraz cisza :)

Ja wiem, ze są takie silniki kanałowe i taki właśnie planuje postawić na strychu. Moje wątpliwości i brak wiedzy to - czy jest możliwe a jesli tak to jak to wykonać - odnosnie sterowania tym silnikiem z przycisków okapu?

Pewni to w uj drogie więc najprościej jest kupić okap, wytargać z niego silnik, przedłużyć oryginalne przewody i prawie gotowe. Prawie bo trzeba jeszce zrobić obudowę kanałową do silnika z wentylatorem. A to może byc już kłopotliwe.

I chyba się na takie coś zdecyduje, mimo że to droższa opcja.

Znalazłem trzech producentów, którzy maja w swojej ofercie obudowy na wyjęty silnik. Mam gwarancje działania i sterowania z okapu.

No chyba, że podłączenie "obcego silnika" do sterowania z okapu nie jest trudne tylko tak mi się wydaje.

• 2 weeks później...

Od przełącznika okapu do silnika idą 4 żyły(to odpowiedź na pytanie) , do silnika 3 w Twoim przypadku to 7 :-)

A jaki przekrój nie napiszę dokładnie jaki jest w okapie:-( chyba 0,75mm2 linka..do zasliania 3x2, 5mm2.

Na pewno nie zaszkodzi Twojej instalacji przewód o przekroju 2,5mm2.

• 2 months później...
Od przełącznika okapu do silnika idą 4 żyły(to odpowiedź na pytanie) , do silnika 3 w Twoim przypadku to 7 :-)

A jaki przekrój nie napiszę dokładnie jaki jest w okapie:-( chyba 0,75mm2 linka..do zasliania 3x2, 5mm2.

Na pewno nie zaszkodzi Twojej instalacji przewód o przekroju 2,5mm2.

Mam pewien "problem" z tymi 4 żyłami.

Przykładowo w tym silniku zewnętrznym jest przewód 5-żyłowy. Ja już mam zatynkowany 4-żyłowy.

Mogę to połączyć i tylko stracę jeden bieg czy w ogóle nie da się połączyć?

nie musi. Tłuszcz osadza się na filtrze tłuszczowym który jest w kazdym okapie.

Niby tak.. ale spora ilość okapów, które wymieniałem u ludzi, pokazuje że różnie z tym bywa, bo zawsze przewody kominowe były w tłustych maziach. Trzeba nie zapominać o myciu filtra i może to wystarczy, można też dać wentylator dedykowany na wypadek zapomnienia.

https://www.wentylator.co/pl/p/Wentylator-do-okapu-CK-40F/96