jawka 01.03.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Proszę o wyjaśnienie różnicy między schodami dębowymi a tymi obłogowanymi. Moj stolarz miał zrobić stopnie dębowe, a zrobił obłogowane. Uwaza ze to jest lepsza wersja i twierdzi że schody te w środku są z deski dębowej. nie wierzę mu, gdyż czytała trochę o tym i wychodzi na to że obłogowane mają w środku tańsze drewno a czasem to jakaś sklejka. facet nie ma zapłaconej drugiej czesci wynagordzena i zastanawiam sie co zrobić. on mnie przekonuje ze te schody sa lepsze. ale dla mnie oczysite jest że drewno to drewno a nie jakas podroba. Edytowane 1 Marca 2019 przez jawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 01.03.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Skoro zrobił niezgodnie z umową, nawet jak by były 100% lepsze, to masz podstawy aby wymagać doprowadzenia do stanu zgodnego z umową (jeżeli taka istnieje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawka 01.03.2019 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 tak, na umowie mam napisane : stopnie dębowe. Tylko on twierdzi że pod ta okleiną jest deska dębowa. dlatego chciałąm się dowiedzieć , moze ktos się tutaj zna, bo z tego co mi wiadomo , to deski debowej sie nie okleja bo ona sama w sobie jest mocna i ma swoje walory estetyczne. podobno okleja sie tansze i mniej wytrzymale drewna takie jak jesion czy sosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 01.03.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 tak, na umowie mam napisane : stopnie dębowe. Tylko on twierdzi że pod ta okleiną jest deska dębowa. dlatego chciałąm się dowiedzieć , moze ktos się tutaj zna, bo z tego co mi wiadomo , to deski debowej sie nie okleja bo ona sama w sobie jest mocna i ma swoje walory estetyczne. podobno okleja sie tansze i mniej wytrzymale drewna takie jak jesion czy sosna. malo prawdopodobne zeby srodek byl debowy ale kto wie. srodek robi sie za zwyczaj z gorszgo i tanszego materialu a obloguje zeby wygladalo na lepszy. to by bylo troche bez sensu oblogowac dab debem.ba, nawet plyte wiorowa czy MDF mozesz pooblogowac i tez bedzie wygladac jak dab. generalnie jak popatrzysz na wszystkie krawedzie to od razu widac, ze nie jest to lite drewno tylko oblogowane czy tez fornirowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 01.03.2019 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Jesiona sie nie obkleja bo dobry jesion często jest droższy niż dąb.To co masz w środku to zapewne płyta, pytanie jaka, może taka jak meblowa...ale zapewne sklejka dębowa. Masz jakieś zdjęciu przekroju ?Gość przyoszczędził co niekoniecznie będzie miało jakies negatywne skutki dla ciebie ale skoro stopnie miały być lite to takie powinny być.z tego co pamietam to lite stopnice są prawie dwa razy droższe jesli chodzi o materiał. Edytowane 1 Marca 2019 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 To częste rozwiązanie. Masz klejoną "bazę" i może to być to samo drewno, co obłóg. Klejonka jest stabilniejsza, nie wypacza się, nie łudkuje. Za to obłóg nie jest łączony i ładnie to wygląda. Tak to wygląda w drzwiach dębowych: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=427520 Więc to lepsze rozwiązanie, niż lita deska albo klejonka bez obłogu. Nawet jakby w środku było coś innego - to funkcjonalnie i wizualnie miałoby tylko wadę taką, że nie można wycyklinować i porządnie odnowić i cene powinno mieć znacząco niższą, niż wszystko dębowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts