Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego wynika mit drogiego gazu?

pralat

Recommended Posts

Tylko że jak przejdziesz na ogrzewanie prądem, to prawdopodobnie załapiesz się na wyższą stawkę jakiejś opłaty (nie pamiętam już której).

Poza tym, spójrz na rachunek i ile tam jest tych całych opłat, które będą przy zerowym zużyciu prądu, a ile jest doliczanych do każdej kWh. Te dodatkowe opłaty prawie podwajają rachunek. Nie uwzględniając tych opłat stałych (ale pozostawiając te doliczane do każdej kWh), rachunek mocno spadnie wraz ze zmniejszeniem zużycia prądu. Mam zużycie 100 kWh, opłat stałych jest ok. 50 zł/2 miesiące. Przy zużyciu 500 kWh, opłat stałych jest 50 zł/2 miesiące. Reszta rachunku jest zależna od każdej zużytej kWh. I jeżeli zmniejszę ilość kWh, zmniejszę też rachunek.

A co do grzania w taryfie "taniej"...

W taryfie taniej również są opłaty uzależnione od zużytych kWh. I jak ktoś chce liczyć ile zapłaci za prąd grzejąc w tej taryfie, niech śmiało liczy dla stawki od operatora x 2. Wtedy mniej więcej będzie miał podgląd, ile zapłaci. Czyli jak ktoś grzeje w taniej taryfie za 0.2251 zł (brutto) za kWh, śmiało może założyć że zapłaci 0.45 zł/kWh.

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak samo nie wliczam opłat przesyłowych? Nie wliczam opłat przejściowych? To tak, jakbym kupował benzynę po 2.50 zł. A to że płacę w kasie 4.55 zł, tego nie liczę przecież, bo tego się nie wlicza w zużycie przez samochód. Dlatego jest to zaklinanie rzeczywistości.

Tak samo jest z węglem. Liczy się tylko jego zużycie. Nie liczy się transportu, czasu na przewalanie go z dostawy do piwnicy, nie liczy się czasu na czyszczenie kotła, piwnicy, komina, odbioru popiołu. Nie liczy się nic, tylko paliwo.

Gdzie jest napisane że nie wliczam opłąt przesyłowych itp??

One wchodza w składową kosztu kWh.

W przypadku twoich wyliczeń nie jesteś wstanie określić ile kosztuje cię korzystanie z jakiegoś urządzenia. Ile zaoszczędzisz zmieniając na przykład lodówkę na energo oszczędną. Opłaty stałe zapłacisz nieważne czy korzystasz z prądu czy nie.

Tylko że jak przejdziesz na ogrzewanie prądem, to prawdopodobnie załapiesz się na wyższą stawkę jakiejś opłaty (nie pamiętam już której).

Poza tym, spójrz na rachunek i ile tam jest tych całych opłat, które będą przy zerowym zużyciu prądu, a ile jest doliczanych do każdej kWh. Te dodatkowe opłaty prawie podwajają rachunek. Nie uwzględniając tych opłat stałych (ale pozostawiając te doliczane do każdej kWh), rachunek mocno spadnie wraz ze zmniejszeniem zużycia prądu. Mam zużycie 100 kWh, opłat stałych jest ok. 50 zł/2 miesiące. Przy zużyciu 500 kWh, opłat stałych jest 50 zł/2 miesiące. Reszta rachunku jest zależna od każdej zużytej kWh. I jeżeli zmniejszę ilość kWh, zmniejszę też rachunek.

A co do grzania w taryfie "taniej"...

W taryfie taniej również są opłaty uzależnione od zużytych kWh. I jak ktoś chce liczyć ile zapłaci za prąd grzejąc w tej taryfie, niech śmiało liczy dla stawki od operatora x 2. Wtedy mniej więcej będzie miał podgląd, ile zapłaci. Czyli jak ktoś grzeje w taniej taryfie za 0.2251 zł (brutto) za kWh, śmiało może założyć że zapłaci 0.45 zł/kWh.

Co Ty kur... pieprzysz

Opłaty stałe:

Opata stała sieciowa

Opłata przejściowa

Abonament

Koszt kWh

energia

opłata jakościowa

zmienna sieciowa

szystko jest stałe niezależnie od zużycia

Opłaty stałe+ zużycie*kosztkwhdroga+zużycie *kWhtania = faktura

Edytowane przez kulibob

Wiem, ze ciebie to "wali" , ale zeby nie wyjść na głupka czasem warto coś doczytac.

Gdybys sobie doczytał i wyliczył, wiedzialbys, jak rozklada sie emisja zanieczyszczeń i jak "truje" użytkownik dostarczajacy do swego domu 1kWh z gazu, a jak z wegla.

Sam pisales, ze trudno sie u ciebie oddycha, mimo, iż to mala miescinka.

Mi tylko chodzi oto że gaz to G..

Węgiel do durszlaków ale spalny czysto w nowych domach prąd/PC

Gaz też truje więc nie pierdziel

Produkcja żywności też truje.

Utylizajcja odpadów po konsumpcji żywności też truje.

Produkcja prądu też truje.

Pisanie i czytanie na komputerze też truje środowisko.

Rozmawiamy poważnie ....

Do kosztów ogrzewania należy liczyć wszystkie koszty które trzeba ponosić. Więc abonament też.

Koszt serwisu nie.

Zostać przy węglu i modernizować dom pod kątem przejścia na prąd całkowita likwidacja gazu

Nie wiem czy Pan KULIBOB jest pracownikiem jakieś firmy energetycznej, czy węglowej albo nie ma świadomość jak powstaje prąd w Polsce?

Tak dla przypomnienia, 80% en.elektrycznej wytwarza się poprzez spalanie węgla, które jest "trochę lepiej" kontrolowane niż w w "kopcuchach", ale jednak truje. Proszę trochę poczytać:

http://healpolska.pl/aktualnosci/elektrownie-weglowe-a-zdrowie-porazajace-dane/

Zamiana ogrzewania węglowego na elektryczne, to jedynie przemieszczenia i wydłużenie komina; (PC trochę ten efekt poprawia dzięki COP).

Hasło "przejdź na prąd" dla starego domu, bez termomodernizacji, jest najgorszą z możliwych rad.

"...

W Polsce aż 85% energii elektrycznej produkowanej jest z węgla. Elektrownie węglowe są także jednym z głównych źródeł emisji zanieczyszczeń. Według raportu Krajowego Ośrodka Bilansowania i Zarządzania Emisjami (KOBIZE) elektrownie zlokalizowane na terenie naszego kraju odpowiadają za: 11% emisji pyłu pierwotnego PM 2,5, 51% emisji dwutlenku siarki oraz 31% emisji tlenków azotu. W wyniku procesów fizykochemicznych zachodzących w atmosferze dwutlenek siarki i tlenki azotu zostają zamienione w pył wtórny, a elektrownie – poprzez zwiększoną możliwość rozprzestrzeniania się emitowanych przez nich na dużych wysokościach zanieczyszczeń – znacząco wpływają na jakość powietrza na terenie całego kraju.

Dodatkowo warto zauważyć, że elektrownie węglowe w Polsce w znacznej większości opierają sie na przestarzałych technologiach. Średni wiek elektrowni węglowych wynosi ok. 40 lat, a jedynie ok. 10% z nich jest młodszych niż 10 lat.

...

"

Edytowane przez LDP05

Do kosztów ogrzewania należy liczyć wszystkie koszty które trzeba ponosić. Więc abonament też.

Koszt serwisu nie.

Właśie że abonament nie jest kosztem ogrzewania on nie jest kosztem użycia użycia jakiegoś użądzenia.

Czy użycie jakiegoś urządzenia powoduje wzrost faktury o koszt kWh czy wzrost o koszt kWh i abonamentu?

Inaczej jest w przypadku gazu bo używany jet tylko do ogrzewania i CWU używanie go do gtowania to raczej nieporozumienie.

Nie wiem czy Pan KULIBOB jest pracownikiem jakieś firmy energetycznej, czy węglowej albo nie ma świadomość jak powstaje prąd w Polsce?

Tak dla przypomnienia, 80% en.elektrycznej wytwarza się poprzez spalanie węgla, które jest "trochę lepiej" kontrolowane niż w w "kopcuchach", ale jednak truje. Proszę trochę poczytać:

http://healpolska.pl/aktualnosci/elektrownie-weglowe-a-zdrowie-porazajace-dane/

Zamiana ogrzewania węglowego na elektryczne, to jedynie przemieszczenia i wydłużenie komina; (PC trochę ten efekt poprawia dzięki COP).

Hasło "przejdź na prąd" dla starego domu, bez termomodernizacji, jest najgorszą z możliwych rad.

Najpierw modernizować potem zmiana na prąd/PC

Ekoszołomstwo mnie wali

Nie ma czegoś takiego. Za to możesz wybrać najtańszą taryfę G12as (w dzień jak G11, w nocy ok. 21gr).

Poza tym, spójrz na rachunek i ile tam jest tych całych opłat, które będą przy zerowym zużyciu prądu, a ile jest doliczanych do każdej kWh. Te dodatkowe opłaty prawie podwajają rachunek.

To masz bardzo małe zużycie. Nie zmienia to faktu, że opłaty liczone od miesiąca ponosisz zawsze.

I jak ktoś chce liczyć ile zapłaci za prąd grzejąc w tej taryfie, niech śmiało liczy dla stawki od operatora x 2. Wtedy mniej więcej będzie miał podgląd, ile zapłaci. Czyli jak ktoś grzeje w taniej taryfie za 0.2251 zł (brutto) za kWh, śmiało może założyć że zapłaci 0.45 zł/kWh.

Czemu miałby zakładać wyższą cenę?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=426405

Jak bym nie wygrzewał prądem, to bym zużył 2500kWh mniej i zapłaciłbym (2500kWh*(0,0723+0,0125))*1,23=260,76zł mniej. Tyle kosztowało mnie wygrzewanie wylewek.

Właśie że abonament nie jest kosztem ogrzewania on nie jest kosztem użycia użycia jakiegoś użądzenia.

Nie jest zależny od używania jakiegokolwiek urządzenia. To koszt posiadania domu/mieszkania czy innego punktu poboru.

...

Nie jest zależny od używania jakiegokolwiek urządzenia. To koszt posiadania domu/mieszkania czy innego punktu poboru.

Widzisz ja uważam inaczej prąd musisz mieć gaz nie. Zresztą idąc twoim tokiem rozumowania to i tak 50zł/2mc jest marginalne przy bytowych, cwu i co.

Dla mnie abonament niesjet kosztem użycia lodówki, suszarki, laptopa....bo kWh ma swoją cene a urządzenia ciągną kWh.

Używając jakiegoś urządzenia rachunek wzrośnie mi o kWh a nie kWh i cząstkowy abonament.

Mając taryfę g11 i przechodząc na ogrzewanie elektryczne wypada zmienić taryfę na g12 bądz g12w w wyniku czego w drogiej taryfie użytkowanie indukcji piekarnika, pralki suszarki i wielu innych urządzeń na prąd staje się bardziej kosztowne,wliczacie to w cenę ogrzewania czy nie ??? kwh w okresie grzewczym z gazu wychodzi około 0,17 - 0,18 gr a nie jak podają wszystkie kalkulatory i ludzie na forum 022-0,25 tyle wychodzi w okresie letnim przy grzaniu cwu. Każda sroczka swój ogonek chwali.

Myślę ze z 80% kotłów czy to zasypowych czy to ekogroszek jest sporo przewymiarowanych (niekompetentnych instalatorów/niewiedza inwestorów )i sprawność większości leci na łeb na szyję dlatego gaz przeważnie wychodzi taniej lub tak samo jak groch a czysto i przyjemnie .

Mam stary dom,gaz w domu od zawsze i jakbym nie liczył to najtaniej było wsadzić kondensat za 5000 zł a nie jakieś grochy. PC ?? myślę że nie dożyłbym czasów kiedy zaczełaby na siebie zarabiać.

Zgadzam się jednak z kulibobem do nowego tomu tylko i wyłącznie PC

Edytowane przez brusss_2008

Przecież właśnie to napisałem. Więc na czym polega odmienność Twojego uważania?

uważam że twoje uważanie jest słuszne i nie jest odmienne od mojego uważania i uważam że zamotałem. I uważam że kij z tym liczta co chceta ważne żeby było tanio:)

Jam mam grocha i jest tanio a roboty wiele niema ten sezon puki co 870zł na zajebiście przewymiarowanym kotle 10kW

Mając taryfę g11 i przechodząc na ogrzewanie elektryczne wypada zmienić taryfę na g12 bądz g12w w wyniku czego w drogiej taryfie użytkowanie indukcji piekarnika, pralki suszarki i wielu innych urządzeń na prąd staje się bardziej kosztowne,wliczacie to w cenę ogrzewania czy nie ???

Jak przejdziesz na G12as to nie będzie bardziej kosztowne nawet, jak będziesz używał w "drogiej" strefie. A łatwo ustawić opóźniony start zmywarki czy pralki i jeszcze zaoszczędzić. No i każde używanie prądu przez lodówkę, światło, router itd poza godzinami szczytu będzie oszczędnością w porównaniu do G11

Mi tylko chodzi oto że gaz to G..

Węgiel do durszlaków ale spalny czysto w nowych domach prąd/PC

Mozesz mi wytlumaczyc co to znaczy "wegiel spalany czysto" ?

I o ile wiecej (w stusunku do gaxu) ten "wegiel spalany czysto" emituje zanueczyszczeń ?

Trzeba upaśc na glowe, zeby w niewielkim nowym domu montować kocioł na węgiel...

Edytowane przez fotohobby

Co Ty kur... pieprzysz

rachunek.jpg

No to podliczmy (rachunek za 2 miesiące):

-opłaty stałe (opłata abonamentowa, opłata sieciowa stała, opłata przejściowa) razem - 24.16 zł (netto), 29,72 zł (brutto)

-zużycie kWh 246,57 (dzienna), 129,8 (nocna), czyli 69,73zł (n)/ 85,77zł (b) i 23,79zł (n)/ 29,26zł (b). Razem: 115,03 zł

-opłaty od zużycia kWh (opłata sieciowa zmienna dzienna, opłata sieciowa zmienna nocna, opłata jakościowa, opłata OZE, opłata kogeneracyjna):74,45zł (n)/ 91,57 zł (b).

Czyli opłat stałych 29,72 zł (brutto), zużycie 115,03 zł, opłaty dodatkowe 91,57 zł (b)

Wszystko jest zawarte w załączonym skanie rachunku. Może i się nie znam, ale rachunek widzę i go odczytać potrafię. I widać wyraźnie, że opłaty stałe + dodatkowe przeszło podwajają rachunek.

rachunekp_qwaxews.png

Edytowane przez aldente

Czy użycie jakiegoś urządzenia powoduje wzrost faktury o koszt kWh czy wzrost o koszt kWh i abonamentu?

Inaczej jest w przypadku gazu bo używany jet tylko do ogrzewania i CWU używanie go do gtowania to raczej nieporozumienie.

Właśnie że jest !

Dla mnie jest kosztem ogrzewania bo płacę za użycie gazu do ogrzewania i muszę płacić abonament.

Koszt abonamentu zależy od poziomu zużycia gazu.