APCM 01.03.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Mam pytanie. Na etapie fundamentów pamiętałem o zrobieniu uziomu fundamentowego. Przyspawaliśmy bednarkę do zbrojenia. Jestem na etapie rozpoczęcia prac elektrycznych w domu. Elektryk jest zdania, że i tak będziemy musieli zrobić dodatkowo uziom otokowy lub też wbić galmara, bo pomiary na pewno nie wyjdą. Dodatkowo wspominał coś o ciągnięciu ze skrzynki do domu bednarki, aby połączyć bednarkę w domu do bednarki w skrzynce. Powiedzcie mi czy sama bednarka w fundamentach jest rzeczywiście niewystarczająca jako uziom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.03.2019 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) A pomiary rezystancji tego uziomu robił, że już grymasi ? Resztę dowiesz się tutaj - https://sep.org.pl/opracowania/Uziomy%20fundamentowe%20i%20parafundamentowe.pdf I tutaj - http://ckp.nowysacz.pl/user_files/File/SEP/Poczenia_wyrwnawcze.pdf Dodatkowo wspominał coś o ciągnięciu ze skrzynki do domu bednarki, aby połączyć bednarkę w domu do bednarki w skrzynce. Zmień elektryka, bo ten jest chory. Edytowane 1 Marca 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.03.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Mam pytanie. Na etapie fundamentów pamiętałem o zrobieniu uziomu fundamentowego. Przyspawaliśmy bednarkę do zbrojenia. ................................................ Powiedzcie mi czy sama bednarka w fundamentach jest rzeczywiście niewystarczająca jako uziom?A czy pręty zbrojeniowe zostały pospawane na całym obwodzie ławy? jesli nie, a mam 99.9% pewności, ze nie, to na drugie pytanie odpowiedź brzmi: tak, ten kawałek bednarki "zatopiony" w ławie nie jest wystarczający jako uziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.03.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Jasnowidz jakiś z tego elektryka;-) A wachadełko albo jakąś różdżkę mial? A instalacja odgromowa to jest przewidywana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts