Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom domu jednorodzinnego

Recommended Posts

Mam pytanie. Na etapie fundamentów pamiętałem o zrobieniu uziomu fundamentowego. Przyspawaliśmy bednarkę do zbrojenia. Jestem na etapie rozpoczęcia prac elektrycznych w domu. Elektryk jest zdania, że i tak będziemy musieli zrobić dodatkowo uziom otokowy lub też wbić galmara, bo pomiary na pewno nie wyjdą. Dodatkowo wspominał coś o ciągnięciu ze skrzynki do domu bednarki, aby połączyć bednarkę w domu do bednarki w skrzynce. Powiedzcie mi czy sama bednarka w fundamentach jest rzeczywiście niewystarczająca jako uziom?

A pomiary rezystancji tego uziomu robił, że już grymasi ?

Resztę dowiesz się tutaj - https://sep.org.pl/opracowania/Uziomy%20fundamentowe%20i%20parafundamentowe.pdf

I tutaj - http://ckp.nowysacz.pl/user_files/File/SEP/Poczenia_wyrwnawcze.pdf

Dodatkowo wspominał coś o ciągnięciu ze skrzynki do domu bednarki, aby połączyć bednarkę w domu do bednarki w skrzynce.
Zmień elektryka, bo ten jest chory. Edytowane przez elpapiotr

Mam pytanie. Na etapie fundamentów pamiętałem o zrobieniu uziomu fundamentowego. Przyspawaliśmy bednarkę do zbrojenia. ................................................ Powiedzcie mi czy sama bednarka w fundamentach jest rzeczywiście niewystarczająca jako uziom?
A czy pręty zbrojeniowe zostały pospawane na całym obwodzie ławy? jesli nie, a mam 99.9% pewności, ze nie, to na drugie pytanie odpowiedź brzmi: tak, ten kawałek bednarki "zatopiony" w ławie nie jest wystarczający jako uziom