poStaremu 01.03.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Cześć. W tym roku ruszam z budową małego, parterowego domu-75m2. Nie mogę się zdecydować jak go ogrzewać. Gazu z sieci nie ma, prąd drogi, węgiel odpada bo to syf, pozostaje pellet i kilka pytań.Pierwsza myśl była taka, żeby wstawić piec na pellet do kotłowni ale zobaczcie na rzut parteru, za ścianą kotłowni jest pokój i mam obawy, że pracujący piec będzie po prostu hałasował, a przecież nie po to uciekam na wieś.. Drugi pomysł jest taki, żeby w salonie wstawić kominek/piecyk z płaszczem wodnym również na pellet. Jak to widzicie? Ktoś korzysta z takiego rozwiązania? Jakiego producenta możecie polecić? Wszystkie rady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.03.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Prąd nie jest drogi, jak system grzewczy ma wystarczającą akumulacyjność. Za to jest najtańszy w zbudowaniu, nie ma dodatkowych przeglądów (które przy tak małym domu przeliczą się na drogie ogrzewanie), jest najmniej obsługowy, najmniej awaryjny i ma najdłuższą żywotność.Tak czy inaczej najpierw OZC, a potem przeliczenie WSZYSTKICH kosztów.https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciepła-CZY-elektryka-WEJDŹ-I-POLICZ-SAM!Kalkulatorka można użyć też do innych nośników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poStaremu 01.03.2019 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Dzięki za odpowiedź ale nie biorę pod uwagę ogrzewania elektrycznego i pompy ciepła ze względu na koszt samej inwestycji również nie : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.03.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Z tego co piszesz widać, że bierzesz pod uwagę dwa warianty; piec na pellet i piec z płaszczem wodnym na pellet rzuć monetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.03.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Dzięki za odpowiedź ale nie biorę pod uwagę ogrzewania elektrycznego i pompy ciepła ze względu na koszt samej inwestycji również nie : ) To po co pytasz? Został kocioł na pellet który będzie tak czy tak. Do tego chcesz dostawić kominek z płaszczem wodnym który stwarza same problemy. Ile zapłacisz za kocioł z montażem na pellet plus bufor ze zbiornikiem do kominka z płaszczem i 2 kanałami spalinowymi? Przelicz to, a później zamontuj PC lub dobrą klimę z funkcją grzania. Wyjdzie taniej od tego co chcesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.03.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 (edytowane) Zamiast kominka i pieca masz pompe 3, 5kw z podłogówką i czysty dom. 75m2 i pakujesz tam kopciucha w XXI wieku... W dodatku w miejscu tej kotłowni zrobisz mniejszą i dodatkowe WC. Edytowane 1 Marca 2019 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poStaremu 02.03.2019 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 To po co pytasz? . Po co pytam o co?? Mam wrażenie, że nie przeczytałeś tego co napisałem ew. nie zrozumiałeś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 To jest "ynteligencja" 75m2 chałupa ogrzewana piecem na pellet. Rok bym myślał i na większą głupotę bym nie wpadł, ale powodzenia w noszeniu opału, czyszczenia pieca, magazynowania opału a później do kompletu ten pellet wyniesiesz do kubła na śmieci. I pamiętajcie co autor napisał prąd jest drogi bo to nowy dom i nowe przyłącze więc od razu w G13AS i też będzie drogo... dlaczego bo chłop nie chce się uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Żadnych peletów.Najlepiej klima lub PC. Od biedy elektryczne piece akumulacyjne.Jak chcesz to zamontuj dodatakowo mała kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.03.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 To jest "ynteligencja" 75m2 chałupa ogrzewana piecem na pellet. Rok bym myślał i na większą głupotę bym nie wpadł, ale powodzenia w noszeniu opału, czyszczenia pieca, magazynowania opału a później do kompletu ten pellet wyniesiesz do kubła na śmieci. I pamiętajcie co autor napisał prąd jest drogi bo to nowy dom i nowe przyłącze więc od razu w G13AS i też będzie drogo... dlaczego bo chłop nie chce się uczyć Co do grzania prądem. Nie da rady, bo nowe PnB. Nie ma szans. Jedynie co można zrobić, to wstawić klimę jako główne źródło CO + prąd. Wtedy przejdzie. Będzie tanio i czysto. Nie znamy cen prąd w tym regionie. To takie do przodu. Ale nawet, gdyby cena za prąd była na poziomie 40gr, klima plus prąd załatwi sprawę. Być może jest dostęp do pelletu po 400zł. Tego także nie podano. Nie wiemy skąd parcie na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Sama budowa komina + piec/kocioł na pellet + miejsce w którym "kotłownia" się znajdzie przemawia za elektryką w dowolnej postaci. Do klimy nigdy nie miałem przekonania mam grzeje tylko w okresach przejściowych bo cóż że w salonie 23*C jak w pozostałych pomieszczeniach 18-19*C.Pellet po 400 PLN wiadomo jaki jest i z czego robiony, tak się składa że mam dostęp do darmowego pelletu w dowolnych ilościach w porównaniu do węgla czyściej ale to nadal kotłownia. Ja bym szedł w podłogówkę i pompę PW wraz z posadzką anchydrytową 28*C w podłogę i upał w domu. Nie musi od razu kupować Panasonica T-cap, czy LG ThermaV ale byle monoblokoa za 7000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.03.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 (edytowane) Sama budowa komina + piec/kocioł na pellet + miejsce w którym "kotłownia" się znajdzie przemawia za elektryką w dowolnej postaci. Do klimy nigdy nie miałem przekonania mam grzeje tylko w okresach przejściowych bo cóż że w salonie 23*C jak w pozostałych pomieszczeniach 18-19*C. Pellet po 400 PLN wiadomo jaki jest i z czego robiony, tak się składa że mam dostęp do darmowego pelletu w dowolnych ilościach w porównaniu do węgla czyściej ale to nadal kotłownia. Ja bym szedł w podłogówkę i pompę PW wraz z posadzką anchydrytową 28*C w podłogę i upał w domu. Nie musi od razu kupować Panasonica T-cap, czy LG ThermaV ale byle monoblokoa za 7000 PLN. Mi tego nie musisz mówić. U mnie nawet klima to zwrot dobrych kilku lat. Dlatego nie mam parcia. To jest naprawdę mały dom. Jeśli dobrze załatwi sprawę ocieplenia i kilku dodatkowych szczegółów, to zaoszczędzi nawet. Ale musi wstawić klimę lub pc. Czysty prąd nie ma szans. Papiery nie przejdą. Tylko pc i będzie się śmiał. Nawet na allegro można kupić co jakiś czas na raty RSO 0%. Więc to już naprawdę pełny wypas. Edytowane 2 Marca 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 02.03.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 A może... trociniak ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.03.2019 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Pellet za 400zł? Bez drewna w składzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.03.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Ja bym szedł w podłogówkę i pompę PW wraz z posadzką anchydrytową 28*C w podłogę i upał w domu. Nie musi od razu kupować Panasonica T-cap, czy LG ThermaV ale byle monoblokoa za 7000 PLN. Oj..chyba jesteś zbytnim optymistą albo "zgubiłeś" jedynkę Ewentualnie - ja się mylę i są już PC PW za 7 tysięcy czego sobie bym życzył mając do ogrzania 82m2 PU i ewentualnie garaż Co do grzania prądem. Nie da rady, bo nowe PnB. Nie ma szans.. U mnie jest opcja kable plus PV o jakimś tam przeliczniku 0,7 Edytowane 3 Marca 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.03.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Oj..chyba jesteś zbytnim optymistą albo "zgubiłeś" jedynkę Ewentualnie - ja się mylę i są już PC PW za 7 tysięcy czego sobie bym życzył mając do ogrzania 82m2 PU i ewentualnie garaż https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-powietrze-woda-co-cwu-9kw-mitsubishi-inverter-monoblok-CID628-IDvG9oT.html Jak ostatnio sprawdzałem były jeszcze po 7000 teraz widać podnieśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.03.2019 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Są fajne piecokominki ferroli z płaszczem wodnym w cenie ok 6 tys zł , wsypujesz do niego woreczek peletu i załatwione , samo się rozpala reszta jak typowy kocioł peletowy z tym że fajny i jako ozdoba może służyć ,komina też nie trzeba stawiac wystarczy rura fi 80mm wystawić gdzieś i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.03.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-powietrze-woda-co-cwu-9kw-mitsubishi-inverter-monoblok-CID628-IDvG9oT.html Jak ostatnio sprawdzałem były jeszcze po 7000 teraz widać podnieśli. No w sumie...jak komuś na gwarancji nie zależy i ma zaufanie do towaru, który z 8 lat gdzieś leży, to oferta OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.03.2019 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Ale monoblok ma tą przewagę że sam sobie mogę wszystko podłączyć , taniej wyjdzie niż kociołek węglowy. a że ma kilka lat no cuż ileś lat temu ci co zakładali sikali z uciechy to czemu by nie teraz , można wydać i 90 tys tylko pytanie po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.03.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Ale monoblok ma tą przewagę że sam sobie mogę wszystko podłączyć , taniej wyjdzie niż kociołek węglowy. a że ma kilka lat no cuż ileś lat temu ci co zakładali sikali z uciechy to czemu by nie teraz , można wydać i 90 tys tylko pytanie po co ? Ściągnij sobie DTRkę i sprawdź, co trzeba regularnie sprawdzać a co wymieniać. Skoro ktoś się pozbywa, to graniczy z pewnością, że właśnie nadszedł czas "dużego" serwisu. Pytanie, czy części na ten serwis są w ogóle dostępne a jeżeli tak, to jak je ściągnąć do nas nie będąc serwisantem. Do ryzyka to można być skłonnym kupując los Lotto. Jeżeli chodzi o grzanie domu to niezawodność, dostępność części i przeszkolonego serwisu IMO są warunkiem koniecznym. Ewentualnie to można kupić jako dodatkowe źródło ciepła - ale cena jest przy takim ryzyku raczej mało atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts