Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż budynek gospodarczy wiata bez pozwolenia lub z pozwoleniem parę pytań

Recommended Posts

Ogólnie, to nie rozumiem tego parcia na budowę garaży/wiat bez zgłoszenia/pozwolenia na budowę. Na youtubie też wysyp filmików o domach bez pozwolenia, tak jakby to miała być niesamowita zaleta a otrzymanie pozwolenia to była droga przez mękę.

Też planuję garaż i pomieszczenie gospodarcze, poszedłem do architekta, dałem 800 zł za projekt. Wiem gdzie mam budować, jak i z czego. Formalności to były dwie wizyty w urzędzie po 20 minut - złożenie papierów i odbiór pozwolenia. 800 zł to grosze w porównaniu do kosztu garażu, nie będę się potem przez całe życie zastanawiał czy aby nie za blisko granicy, nie za wysoki i czy kiedyś nie przyjdzie mi wyburzać.

Mam takie wrażenie (może niesłusznie), że bez zgłoszenia w dużej mierze próbują budować ludzie, którzy chcą w jakiś sposób nagiąć przepisy i boją się, że jak złożą projekt todostaną odmowę - więc kombinują...

To co opisujesz w pierwszym poście nie jest wiatą a garażem. A ponieważ ma ponad 35 m2 więc nie możesz tego wybudować na zgłoszenie. I tyle nie ma co drążyć.

Masz rację, i to już tu było napisane ale.... pytający czeka aż ktoś potwierdzi jego 'teorie' że jemu wolno wszystko.

Nieprawda jajmar

Coraz bardziej mysle o czyms z poddaszem a wtedy odpada bez pozwolenia. Interesuje mnie ile wiecej bedzie kosztowalo mnje utrzymanie takiego garazu/budynku i ile wiecej wydam na start

Utrzymanie w sensie podatku? - dowiedz się jaka u Ciebie w gminie jest stawka podatku od nieruchomości to będziesz wiedział. Na forum nikt Ci tego nie powie...

Ile wydasz więcej na start (więcej niż co?) to zależy od tego co konkretnie będziesz chciał zbudować i w jakiej technologii,

Nieprawda jajmar

Coraz bardziej mysle o czyms z poddaszem a wtedy odpada bez pozwolenia. Interesuje mnie ile wiecej bedzie kosztowalo mnje utrzymanie takiego garazu/budynku i ile wiecej wydam na start

Odnoszę nieodparte wrażenie, ze założyciel wątku pracuje na Nowogrodzkiej i tam ma inspirację dla swoich "pomysłów".

Od miesiąca bije pianę, choć mógłby już dostać jednoznaczną odpowiedź na pismie.

Oczywiście gdyby je raczył złożyć we właściwym miejscowo WAiB.

Batha Mówiłem ci że zaśmiecasz temat. Nie udzielaj się w nim już. Widać ewidentnie, że nie chcesz pomóc a przeszkodzić. Ja nie do końca jeszcze wiem co chcę zbudować i być może właśnienie po uzyskaniu odpowiedzi na powyższe moje pytania będę wiedział co budować. Wtedy pójdę złożyć odpowiednie dokumenty.

Jeśli nie wiesz co chcesz budowac, to jakim cudem chcesz uzyskać od nas sensowną odpowiedź, skoro sam nie wiesz o co pytasz? Urząd nie kąsa i nie kopie jak niesforna klaczka, wrzuć swoje kuńcepcje na papier i pytaj. Nawet jak zapytasz kilka razy, to może wykrystalizuje sie jakaś kuńcepcja? Pokażesz odpowiedzi a wówczas może uzyskasz poradę uzupełniajacą. Nawet jesli spędzasz wakacje na wyspach Hula-Gula to jest net przez który można zapytać. Póki jeszcze wolno. Edytowane przez Bertha