Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobre działki w okolicach Warszawy

Recommended Posts

Mam takie pytanie. Czy ktoś może z was wie gdzie w okolicach Warszawy są piękne działki przylegające do rezerwatów/lasów?

Takie miejsce, gdzie są sosny, czyste powietrze i dobry dojazd? Jedynie znam okolice Międzylesia/Wawra, ale też chciałbym poznać inne możliwości. Ktoś może coś widział, może polecić? Gdzie pojechać, co zobaczyć? Mniej-więcej jakie są ceny w takich miejscach?

Dziękuję za wskazówki!!!

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam takie pytanie. Czy ktoś może z was wie gdzie w okolicach Warszawy są piękne działki przylegające do rezerwatów/lasów?

Takie miejsce, gdzie są sosny, czyste powietrze i dobry dojazd? Jedynie znam okolice Międzylesia/Wawra, ale też chciałbym poznać inne możliwości. Ktoś może coś widział, może polecić? Gdzie pojechać, co zobaczyć? Mniej-więcej jakie są ceny w takich miejscach?

Dziękuję za wskazówki!!!

Milanówek, Podkowa Leśna, Komorów, Brwinów - czyli miasta ogrody.

Patrząc w tym roku na airly to bym szukał gdzieś pod lasem/za miastem po prostu ;) wiem, że to nie gwarantuje lepszego powietrza w 100% ale raczej lepsze niż w starych domach w miastach gdzie pali się gumą ;) pytanie co jest jeszcze ważne dla autora, bliskość szkoły, sklepów? pkp? czy tylko natura i bliskość do A2/S8 czy innej katowickiej.

Pierwsze słyszę, aby Brwinów był miastem ogrodem. Co prawda jest coś takiego jak Podwarszawskie Trójmiasto Ogrodów i Brwinów tam jest, ale gdzie mu do Podkowy czy starego Milanówka. Bo nowy Milanówek w stronę A2, to z ogrodu nie ma nic.

Brwinów należy do Trójmiasta Ogrodowego i bierze udział w festiwalu Otwarte ogrody. Dodatkowo na terenie gminy znajduję się Las Młochowski.

Co do Milanówka - zależy w którą stronę do A2 - jeżeli przez Chrzanów to się zgodzę. Inna sprawa - w Milanówku jest dużo działek w centrum - tanie nie są ale za to człowiek ma wrażenie jak by w lesie mieszkał.

Brwinów należy do Trójmiasta Ogrodowego i bierze udział w festiwalu Otwarte ogrody. Dodatkowo na terenie gminy znajduję się Las Młochowski.

To miasto czy gmina - ogród? :p

Co do Milanówka - zależy w którą stronę do A2 - jeżeli przez Chrzanów to się zgodzę. Inna sprawa - w Milanówku jest dużo działek w centrum - tanie nie są ale za to człowiek ma wrażenie jak by w lesie mieszkał.

I centrum nie ma chyba MPZP?

Wawer, miejscowości na linii otwockiej, w szczególności sam Otwock - mimo położenia wśród lasów i drzew mają generalnie najgorszy smog w całej aglomeracji - duża ilość zabudowy indywidualnej z XX wieku.

Może się to zmieni za kilka, kilkanaście lat, głównie poprzez zmianę świadomości społecznej i programy pomocowe.

Wawer, miejscowości na linii otwockiej, w szczególności sam Otwock - mimo położenia wśród lasów i drzew mają generalnie najgorszy smog w całej aglomeracji - duża ilość zabudowy indywidualnej z XX wieku.

Może się to zmieni za kilka, kilkanaście lat, głównie poprzez zmianę świadomości społecznej i programy pomocowe.

Żyrardów dramat gorzej niż Warszawa i Singapur ;) pewnie i razem wzięte momentami dlatego kupiłem pod miastem.

Pierwsze słyszę, aby Brwinów był miastem ogrodem. Co prawda jest coś takiego jak Podwarszawskie Trójmiasto Ogrodów i Brwinów tam jest, ale gdzie mu do Podkowy czy starego Milanówka. Bo nowy Milanówek w stronę A2, to z ogrodu nie ma nic.

A może Podkowa Leśna i okolice (Owczarnia, Terenia, Stara Wieś)? Dojazd WKD, ewentualnie S8. Dużo drzew, głównie sosen, Las Młochowski niedaleko, w sam raz na przejażdżki rowerowe lub konne :)

Południowa część gminy Brwinów jest naprawdę zielona, "ogrodowa" :) Do ww. miejscowości dopiszę jeszcze Żółwin.

Południowa część gminy Brwinów jest naprawdę zielona, "ogrodowa" :) Do ww. miejscowości dopiszę jeszcze Żółwin.

Nie twierdzę bynajmniej, że gmina jest zła. Moje obiekcje tyczyły się wymieniania miast Podkowy Leśnej, Milanówka i Brwinowa w jednej linii ;)

Wszak w gminie Lesznowola też leżą częściowo Lasy Sękocińskie, bądź z nią graniczą. Nie oznacza to jednak, że sama Lesznowola ma jakiekolwiek atuty.

Żółwin też nie jest zły. Tylko, o ile nic nie pomyliłem, ryzykowny ze względu na torfy. Badania geotechniczne przed zakupem obowiązkowe.

Edytowane przez agb

Jeżeli okolice Legionowa wchodzą w grę to Józefów jest fajną miejscowością. Zobacz ulicę Poziomkową, jest tam klika działek na sprzedaż i las obok. Ssm się tam właśnie buduję. Co do cen aktualnie to nie wiem ale pewnie w przedziale 160-250 zł/m2

Znam dobrze Juzefów. Ale kilka razy zrobiłem test jadąc do centrum i to jest totalny dramat. Z Jezefowa do Anina się jechało godzinę, a typowo 12 min. Przyjaciel mieszka w Juzefowie i mówi, że gdyby nie pracował w Juezefowie to by nie miał pojęcia co robić takie są korki. Ale miejsca są ładne.