SystememGospodarczym 06.04.2019 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Ostatni tydzień to był maraton i sprint w jednym, zamówiłem beton na konkretny dzień aby zmotywować się i mieć to za sobą, tym bardziej, że pogoda miała być tylko do weekendu, a nie chciałem aby pozalewało mi wykopy. Kopanie już prawie na finiszu: Wykopana ława 90cm: Niby tylko folia, ale bardzo upierdliwe zajęcie Czas na zbrojenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.04.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 [ATTACH=CONFIG]428881[/ATTACH] Naprawdę w projekcie masz tak mało otuliny po bokach? Tak szeroko rozstawione pręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 06.04.2019 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzień przed zalewaniem: [ATTACH=CONFIG]428882[/ATTACH] I wyczekana chwila [ATTACH=CONFIG]428883[/ATTACH] Zalewane na spokojnie w dwie osoby - na upartego dało by radę w pojedynkę, chociaż dobrze gdy jest ktoś kto wibruje na bieżąco i widać gdzie trzeba dolać. Obawiałem się czy zdążymy wyrównać beton ale tutaj mieliśmy na spokojnie z 3h - udało sie w 40min. I zalane Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez SystememGospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 06.04.2019 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Naprawdę w projekcie masz tak mało otuliny po bokach? Tak szeroko rozstawione pręty? Nigdzie nie było mniej niż 5cm - może takie złudzenie przez folię, przy zalewaniu dociskało ją do wykopu i otulina była na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.04.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Nigdzie nie było mniej niż 5cm - może takie złudzenie przez folię, przy zalewaniu dociskało ją do wykopu i otulina była na 100%. Ja w projekcie miałem tak - zbrojenie powinno być pod ścianą. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428889 Nie dopilnowałem i trochę sobie wykonawca poszerzył - pewnie ze 35 było. Ale u Ciebie to już przegięcie. Ile mają strzemiona? 80cm? Jak to wygląda w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 06.04.2019 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 W projekcie rozstaw prętów jest mniejszy to fakt ale w projekcie są ściany monolityczne. U mnie ściany fundamentowe zmienione są przez konstruktora na bloczki, więc stal w ławie służy tylko zbrojeniu samej ławy, a nie jest powiązana ze zbrojeniem ściany. To co widzicie to ława 90cm która jest tylko w jednym miejscu, po za tymi 8 metrami wszędzie jest ława 60cm i strzemiona mniejsze 50x30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.04.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Zbrojenie powinno być pod ściana fundamentową - niezależnie, czy robisz monolit, czy murujesz z bloczków. Serio konstruktor tak Ci rozsunął te pręty?Jak pogooglasz, to wszystkie rysynki z projektu tak będą mialy.Do tego jak chcesz szerzej zbroić, to musisz dołożyć prętów - maksymalny rozstaw to co 25 cm.A przy tak szerokiej lawie nie miałeś w projekcie zbrojenia poprzecznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 06.04.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Tez mi się nie podoba to zbrojenie i to bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.04.2019 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Jeszcze jedno. eLki dołożyłeś po zrobieniu zdjęć? Czy brakuje ich?Kierbud odebrał to zbrojenie, czy robi za broszkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.04.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Jeszcze jedno. eLki dołożyłeś po zrobieniu zdjęć? Czy brakuje ich? Kierbud odebrał to zbrojenie, czy robi za broszkę? No właśnie, kierbud odebrał zbrojenie? Popieram Kaizena że to zbrojenie nie wygląda dobrze, skonusltuj to z jakimś konstruktorem żebyś sobie nie zrobił kuku. Bo jak będziesz szedł wyżej to może być już za późno. BTW te zbrojenie przy ścianach monolitycznych nie jest akurat w takiej pozycji aby było do czego zamocować pręty w góre, tylko dlatego że tam działają największe siły, przy bloczkach jest tak samo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 07.04.2019 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Jeszcze jedno. eLki dołożyłeś po zrobieniu zdjęć? Czy brakuje ich? Kierbud odebrał to zbrojenie, czy robi za broszkę? Oczywiście, że odbierał - elki dołożone po 6 na narożnik i po 4 w miejscu łączenia typu T (kierownik mówił, że książkowo). Rozmawiałem z konstruktorem - to nie jest tak, że największe siły działają pod ścianą - ława pracuje jako jeden CAŁY element, jeśli nacisk jest na środek tego elementu to te siły są przenoszone również na zewnątrz i mam się nie przejmować na zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 07.04.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) moze to wszystko wygladac troche na panike z naszej strony (forumowiczow) ale to serio wynika z dobrych checi i ja tez jak widze ta lawe to sie zastanawiam na czym bedzie sie opierala ta sciana fundamnetowa... bo wynika z tego ze tylko na strzemionach... a to slabo.. tam jest drut 6 w dodatku w poprzek i moze tego nie utrzymac... na logike... 12 lub 14 jest bez porownania bardziej wytrzymala do tego po dlugosci... moja rada skonstultuj to z kims niezaleznym bo twoj kierbud moze chronic dupsko i do bledu sie nie przyzna ... ale obysmy wszyscy nie mieli racji... jesli jednak ja mamy to lepiej poprawiac teraz niz jak koledzy wspomnieli pozniej... pisałem w tym samym momencie... jesli konstruktor tak mowi to luz, bierze to na siebie w koncu Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez micbarpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 pisałem w tym samym momencie... jesli konstruktor tak mowi to luz, bierze to na siebie w koncu IMO nie ważne, co powiedział. Ważne, co narysował i pod czym się podpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SystememGospodarczym 07.04.2019 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 IMO nie ważne, co powiedział. Ważne, co narysował i pod czym się podpisał. Dokładnie tak jak mówisz - podpisał się pod tym konstruktor i kierownik budowy, który zajmował się dużo większymi inwestycjami. Trzeba też sobie zdać sprawę, że na ławach 90cm stawiane są budynki o kilku kondygnacjach, więc dla domku jednorodzinnego jest to aż nad to, kiedyś robili ławy bez zbrojenia, a beton był z betoniarki i domy stoją na dziś. To nie jest prawda, że wszystkie projekty mają pręty główne pod ścianą fundamentową - wiele jest w necie gdzie strzemiona mają większy rozstaw. Tak jak powiedział konstruktor - ława pracuje jako cały element i jako cały jest zbrojony, a nie jako część tylko pod ścianą fundamentową i na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 07.04.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 To Ty tam będziesz mieszkał i jak Ci tak powiedzieli i Tobie to wystarcza - nie ma sprawy! Czekamy na dalsze relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.04.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Dokładnie tak jak mówisz - podpisał się pod tym konstruktor i kierownik budowy, który zajmował się dużo większymi inwestycjami. Zrozumiałem, że konstruktor podpisał się pod węższym rozstawem. W projekcie rozstaw prętów jest mniejszy. Trzeba też sobie zdać sprawę, że na ławach 90cm stawiane są budynki o kilku kondygnacjach, więc dla domku jednorodzinnego jest to aż nad to, Tyle, że zbrojenie wygląda tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428926 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428928 albo tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428927 To nie jest prawda, że wszystkie projekty mają pręty główne pod ścianą fundamentową - wiele jest w necie gdzie strzemiona mają większy rozstaw. Wrzucisz linka do takiego obrazka z projektu? Ja nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts