Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja / folia kubełkowa na różnych poziomach.

beno118

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników forum. Mam spory problem, a jego rozwiązania nie mogę nigdzie znaleźć. Być może szukałem zbyt płytko. Postanowiłem, że zasięgnę porady u specjalistów na forum.

Moim problemem jest to, że działka, na której buduję dom ma sporą różnicę poziomu terenu. Stąd zaprojektowaliśmy budynek, którego piwnica od strony północnej będzie obsypana, a południowej odsłonięta (zdjecie1). Będzie pełniła funkcję salonu i kuchni. Od strony wchodniej planujemy lane schody z poziomu parteru do piwnicy, przylegające do jej ściany (zdjecie1). Od strony zachodniej poziom gruntu będzie opadał w stronę południową, aż zrówna się z pierwszym BK (zdjecie2).

Ściana piwnicy na całej powierzchni jest izolowana masą bitumiczną, styropianem XPS oraz, w miejscach przyszłego styku z ziemią, folią kubełkową (na razie wypuszczoną, bez listew kończących). Miejsca niestykające się z ziemią zasłoniłem, aby warunki pogodowe nie niszczyły styropianu (zdjecie1).

I teraz pojawia się problem, a właściwie wątpliwości. Mając określony poziom, w którym grunt będzie przylegał do ściany piwnicy powinienem wypuścić folię 15/30 cm powyżej (czyli w moim przypadku przyciąć, ponieważ wypuściłem ją trochę wyżej). A co za tym idzie:

1) W przypadku kiedy ten poziom będzie skosem powinienem przyciąć folię analogicznie? Razem ze skosem? (zdjecie2)

2) To samo jeżeli chodzi o schody, powinienem wypuścić folię i „zalistwować” ją ponad poziomem schodów? Co wtedy z wykończeniem? A może na równi z linią schodów i zalać te listwy razem ze schodami? (zdjecie 1)

3) Czy styropian XPS mogę normalnie potraktować klejem, a potem siatką, gruntem i tynkiem/wykończeniem? Wydaje mi się, że nie powinno być problemów.

4) Idąc dalej pkt. 3 – klej i siatkę powinienem puścić również po skosie, jako punkt odniesienia biorąc listwę folii kubełkowej?

5) Mam również wątpliwości jak załatwić sprawę schodów z parteru do piwnicy, o których wspomniałem wyżej. Czy na pewno mają być lane? Jeżeli tak to może między nimi, a ścianą piwnicy nie powinno być folii kubełkowej?

Pozdrawiam,

Przemek

zdjecie1.jpg

zdjecie2.jpg

Cześć, dzięki za odpowiedź.

Folia kubełkowa - przeczytałem to w którymś z tematów na forum. Czyli rozumiem, że ma być na równo z gruntem/płytkami?

XPS jest położony na całej powierzchni ścian piwnicy, również w odsłoniętych miejscach. Tak zostało to zaprojektowane przez projektanta. Czy ma to jakieś negatywne konsekwencje? Tak czy siak, chyba tego nie cofnę. Nie chcę tego zrywać, materiał był dość drogi.

Edytowane przez beno118

Tak, membrana na równi z gruntem. Zasadniczo jest tak, że cokół ma nieco grubszą termoizolację niż część podziemna, więc ta folia "chowa się" pod termoizolacją cokołu.

Nie wiem, czy XPS na odsłoniętej części budynku ma jakieś negatywne strony, ale raczej na pewno jest zbędny, szczególnie jeśli zastosujesz prawidłową hydroizolację cokołu.

Tak, membrana na równi z gruntem. Zasadniczo jest tak, że cokół ma nieco grubszą termoizolację niż część podziemna, więc ta folia "chowa się" pod termoizolacją cokołu.

Nie wiem, czy XPS na odsłoniętej części budynku ma jakieś negatywne strony, ale raczej na pewno jest zbędny, szczególnie jeśli zastosujesz prawidłową hydroizolację cokołu.

Ok dzięki. Jak sytuacja ma się na ścianie wschodniej, gdzie będą lane schody?

Bardzo ważne, aby XPS był zaciągnięty siatką i klejem, który nie zaciąga kapilarnie wilgoci. Mówi się o tym kleju, bezcementowy.

U mnie zwykły klej na fundamencie już po dwóch latach zaczął odparzać się od mrozu. Musiałem poprawiać klejąc ten bezcementowy.

Folię kubełkową miałem, już nie mam. Na cokół naciągnąłem ozdobny tynk, który lekko jest zagłębiony w gruncie.

• 2 weeks później...