Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny - wybór

przemty

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed wyborem kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego. Według wyliczonego OZC mam zapotrzebowanie domu na ciepło 7 kW, Więc szukam kotła z małą moca minimalną.

Po wstępnych poszukiwaniach i selekcji wybór padł na:

- Immergas Victrix TT 2 ErP 12kW

- Vaillant jeden z serii EcoTec o niskiej mocy minimalnej.

I teraz pytania:

- który z kotłów pomiędzy tymi dwoma producentami wybrać?

- jeżeli wybrałbym Vaillanta to który dokładnie kocioł warto brać?

- jakie są późniejsze koszty serwisowe dla obu producentów?

Z oferty Vaillanta dla takiego zapotrzebowania w rachubę wchodzi VC-146.

Moc minimalna pierwszego to 1.9 kW natomiast drugiego to 3kW

Odnośnie kosztów serwisowych to u Vaillanta kształtuje się to w granicach 250 zł na rok.

Kwota może się różnić +- 50 zł ze względu na region i koszty dojazdu

Podczas serwisu oprócz czyszczenia itp.wymieniany jest każdorazowo komplet uszczelek więc ponad połowa kosztu bierze się z materiałów.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...

Czy któryś z aktualnie produkowanych kotłów Vaillant posiada jeszcze niską moc minimalną jak Vaillant ecoTec 146/5-5. ?

Wogole są sądzicie o tym kotle i sterowniku VRC 700?

Dom w całości w podłogówce, dół rozdzielacz 11 pętli i góra rozdzielacz 11 pętli. NA dole sterownik dla całości. Czy rozbudowywać układ o jakieś dodatkowe zestawy pompowo-mieszające, sprzęgła czy tylko spiąć to z kotłem i bazować na pompie kotła?

Podłogówka robiona pewnie bez projektu tym samym nie można stwierdzić czy pompa kotłowa da radę.Ale myślę że przy 22 obiegach nie ma szans aby to poszło bezpośrednio z kotła,przynajmniej nie z kotłem Vaillant.Będzie potrzebne sprzęgło hydrauliczne a za nim mocniejsza pompa.Jak sama podłogówka to nie ma potrzeby zadnych mieszaczy

Podłogówka robiona pewnie bez projektu tym samym nie można stwierdzić czy pompa kotłowa da radę.Ale myślę że przy 22 obiegach nie ma szans aby to poszło bezpośrednio z kotła,przynajmniej nie z kotłem Vaillant.Będzie potrzebne sprzęgło hydrauliczne a za nim mocniejsza pompa.Jak sama podłogówka to nie ma potrzeby zadnych mieszaczy

I tu Cię zaskoczę bo robiona z projektu, nawet pilnowałem ekipę aby wszystkie pętle rozłożyła tak jak przewiduje projekt.

MAsz może jakiś schemat jak to powinno być podłączone po kolei?

Edytowane przez przemty

I tu Cię zaskoczę bo robiona z projektu, nawet pilnowałem ekipę aby wszystkie pętle rozłożyła tak jak przewiduje projekt.

To w projekcie powinny być podane takie parametry pompy jak: 1)obliczeniowy strumień czynnika grzewczego pompowanego przez pompę[m3/h] 2)wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę w [Pa] lub [kPa] Posiadając te dwie wartości patrzysz na wykres charakterystyki pompy zamontowanej w danym modelu kotła i jesteś w stanie określić czy pompa kotłowa podoła twojej instalacji

To w projekcie powinny być podane takie parametry pompy jak: 1)obliczeniowy strumień czynnika grzewczego pompowanego przez pompę[m3/h] 2)wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę w [Pa] lub [kPa] Posiadając te dwie wartości patrzysz na wykres charakterystyki pompy zamontowanej w danym modelu kotła i jesteś w stanie określić czy pompa kotłowa podoła twojej instalacji

To co znalazłem:

Pompa obiegowa: 1,04 m3/h

Wysokość podnoszenia 2,5 m,

Opór hydrauliczny dP dla każdej pętli.

O to chodzi?

Jeżeli tak to opory należy zsumować ?

Edytowane przez przemty

To co znalazłem:

Pompa obiegowa: 1,04 m3/h

Wysokość podnoszenia 2,5 m,

Opór hydrauliczny dP dla każdej pętli.

O to chodzi?

.... ?

Vaillant VC146.jpg

Z wydajności pompy Vaillant VC146 oraz opisanych parametrów podłogówki wynikało by ze da radę, natomiast z podanej wcześniej liczby 22 pętli podłogówki jestem raczej pełen obaw.

1,04 m3/h = 1040 l/h :60 = 17,4 l/min : 22 pętle = 0,78l/min

Nie wiem jak wygląda projekt i jakie są długości poszczególnych pętli ale to według mnie troszkę mało.

Edytowane przez Mareks77

Witam,

A czy zastanawiał się Pan również nad wyborem kotła kondensacyjnego innego producenta?

Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch