przemty 04.03.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Witam, Stoję przed wyborem kotła kondensacyjnego jednofunkcyjnego. Według wyliczonego OZC mam zapotrzebowanie domu na ciepło 7 kW, Więc szukam kotła z małą moca minimalną.Po wstępnych poszukiwaniach i selekcji wybór padł na:- Immergas Victrix TT 2 ErP 12kW- Vaillant jeden z serii EcoTec o niskiej mocy minimalnej. I teraz pytania:- który z kotłów pomiędzy tymi dwoma producentami wybrać?- jeżeli wybrałbym Vaillanta to który dokładnie kocioł warto brać?- jakie są późniejsze koszty serwisowe dla obu producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.03.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 (edytowane) Z oferty Vaillanta dla takiego zapotrzebowania w rachubę wchodzi VC-146.Moc minimalna pierwszego to 1.9 kW natomiast drugiego to 3kW Odnośnie kosztów serwisowych to u Vaillanta kształtuje się to w granicach 250 zł na rok.Kwota może się różnić +- 50 zł ze względu na region i koszty dojazduPodczas serwisu oprócz czyszczenia itp.wymieniany jest każdorazowo komplet uszczelek więc ponad połowa kosztu bierze się z materiałów. Edytowane 5 Marca 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.03.2019 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Czy któryś z aktualnie produkowanych kotłów Vaillant posiada jeszcze niską moc minimalną jak Vaillant ecoTec 146/5-5. ? Wogole są sądzicie o tym kotle i sterowniku VRC 700? Dom w całości w podłogówce, dół rozdzielacz 11 pętli i góra rozdzielacz 11 pętli. NA dole sterownik dla całości. Czy rozbudowywać układ o jakieś dodatkowe zestawy pompowo-mieszające, sprzęgła czy tylko spiąć to z kotłem i bazować na pompie kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 17.03.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Podłogówka robiona pewnie bez projektu tym samym nie można stwierdzić czy pompa kotłowa da radę.Ale myślę że przy 22 obiegach nie ma szans aby to poszło bezpośrednio z kotła,przynajmniej nie z kotłem Vaillant.Będzie potrzebne sprzęgło hydrauliczne a za nim mocniejsza pompa.Jak sama podłogówka to nie ma potrzeby zadnych mieszaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.03.2019 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Podłogówka robiona pewnie bez projektu tym samym nie można stwierdzić czy pompa kotłowa da radę.Ale myślę że przy 22 obiegach nie ma szans aby to poszło bezpośrednio z kotła,przynajmniej nie z kotłem Vaillant.Będzie potrzebne sprzęgło hydrauliczne a za nim mocniejsza pompa.Jak sama podłogówka to nie ma potrzeby zadnych mieszaczy I tu Cię zaskoczę bo robiona z projektu, nawet pilnowałem ekipę aby wszystkie pętle rozłożyła tak jak przewiduje projekt. MAsz może jakiś schemat jak to powinno być podłączone po kolei? Edytowane 17 Marca 2019 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 17.03.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 I tu Cię zaskoczę bo robiona z projektu, nawet pilnowałem ekipę aby wszystkie pętle rozłożyła tak jak przewiduje projekt. Jak jest projekt to pewno wiadomo jakie opory tłoczenia i w którym kotle będzie taka pompka co to przepchnie bez dodatkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 17.03.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 I tu Cię zaskoczę bo robiona z projektu, nawet pilnowałem ekipę aby wszystkie pętle rozłożyła tak jak przewiduje projekt. To w projekcie powinny być podane takie parametry pompy jak: 1)obliczeniowy strumień czynnika grzewczego pompowanego przez pompę[m3/h] 2)wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę w [Pa] lub [kPa] Posiadając te dwie wartości patrzysz na wykres charakterystyki pompy zamontowanej w danym modelu kotła i jesteś w stanie określić czy pompa kotłowa podoła twojej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 17.03.2019 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) To w projekcie powinny być podane takie parametry pompy jak: 1)obliczeniowy strumień czynnika grzewczego pompowanego przez pompę[m3/h] 2)wymagane ciśnienie wytwarzane przez pompę w [Pa] lub [kPa] Posiadając te dwie wartości patrzysz na wykres charakterystyki pompy zamontowanej w danym modelu kotła i jesteś w stanie określić czy pompa kotłowa podoła twojej instalacji To co znalazłem: Pompa obiegowa: 1,04 m3/h Wysokość podnoszenia 2,5 m, Opór hydrauliczny dP dla każdej pętli. O to chodzi? Jeżeli tak to opory należy zsumować ? Edytowane 17 Marca 2019 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 17.03.2019 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Nie sumujesz oporów, liczy się pętla o największym oporze, ale ona powinna być już uwzględniona w wysokości podnoszenia 2,5m.Czyli szukasz kotła z pompą o wyliczonych parametrach lub mocniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.03.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 (edytowane) To co znalazłem: Pompa obiegowa: 1,04 m3/h Wysokość podnoszenia 2,5 m, Opór hydrauliczny dP dla każdej pętli. O to chodzi? .... ? Z wydajności pompy Vaillant VC146 oraz opisanych parametrów podłogówki wynikało by ze da radę, natomiast z podanej wcześniej liczby 22 pętli podłogówki jestem raczej pełen obaw. 1,04 m3/h = 1040 l/h :60 = 17,4 l/min : 22 pętle = 0,78l/min Nie wiem jak wygląda projekt i jakie są długości poszczególnych pętli ale to według mnie troszkę mało. Edytowane 20 Marca 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.03.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Witam, A czy zastanawiał się Pan również nad wyborem kotła kondensacyjnego innego producenta? Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts