Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerobienie projektu (willa diamentowa): jak do tego podejść

Recommended Posts

Dzień dobry,

znalazłem projekt domu, który się podoba najbardziej: https://www.extradom.pl/projekt-domu-willa-diamentowa-WAH1868

Co się podoba:

1. Design

2. Prosta bryła, klasyczny wygląd

3. Piętro jest pełnowymiarowe, nie poddasze z ciętym dachem

Co się nie podoba:

1. Garaż wbudowany w bryłę domu. Nie podoba mi się taka idea ogólnie z wielu powodów...spaliny, chemia, bezpieczeństwo, wykorzystanie kubatury, i td

2. Mały metraż. Potrzebuję ok 180, nie 134

Jak podejść do adaptacji takiego projektu? Przypuszczam, że dobry architekt jest w stanie zmodyfikować projekt tak by powiększyć dom, trochę zmienić układ pokoi i zamiast garażu wymyślić coś innego.

Jak podchodzicie do podobnych zmian? Czy lepiej jest pracować z architektem od zera, czy się wzorować na takim projekcie i dopracować zmiany tak, by pasowały?

Czy znacie architektów, którzy się dobrze znają na tym by bardzo dobrze przemyśleć wykorzystanie przestrzeni, są kreatywni, ale też super się znają na efektywnej wentylacji i ociepleniu, użytych materiałach i t.d?

• 6 months później...
  • 6 months później...
  • 4 weeks później...
Ten projekt jest chyba bardzo modny, bo to kolejny wątek, w którym ktoś go prezentuje. To oznacza, że w krótkim czasie w wielu miejscowościach będą stały takie domy. Lepiej, jeśli możliwości finansowe na to pozwalają, zrobić projekt na zamówienie. Będzie niepowtarzalny i na miarę potrzeb właścicieli.

• 2 years później...
Willa Diamentowa to najładniejszy projekt jaki widziałem (a trochę ich przejrzałem). W następnym roku rozpoczynam budowę. Dajcie znać czy ktoś z was też się zdecydował na ten projekt.

Hey witam, Własinie planujemy zacząć budowę tego projektu wyglonda super na projekcie proszę o podpowiedź na co trzeba uważać co jest do zmian ewentualnie bardzo byłbym wdzięczny o jakieś foty z budowy i już jak jest skończone

Hey witam, Własinie planujemy zacząć budowę tego projektu wyglonda super na projekcie proszę o podpowiedź na co trzeba uważać co jest do zmian ewentualnie bardzo byłbym wdzięczny o jakieś foty z budowy i już jak jest skończone

garaż jest ciasny - nie otworzysz swobodnie drzwi samochodu.

Jedna łazienka na 4 sypialnie to kiepsko. Brak pralni.

Edytowane przez Elfir