Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie dymu papierosowego

magag1

Recommended Posts

Witam. Wynajmuję mieszkanie w którym poprzedni lokator palił. Mieszkał tam około półtora roku. Osoby które mieszkały przed nim nie paliły a więc w mieszkaniu tylko przez około te półtora roku palono. Jest to kawalerka , 25 mkw. Czy jest szansa że pozbędę się dymu papierosowego? Z tego co czuje to kanapa i meble nie przeszły papierosami. Ściany może trochę. Chcę spróbować zwalczyć to octem, sodą , kawą , odświeżaczami powietrza jakaś lawenda czy coś podobnego. Firanki i rolety założę nowe. Co będzie najlepsze do umycia okien ? alkohol izopropylowy ? Nie wiem co mogę użyć do umycia ścian podłogi i mebli. Ponoć herbaciane olejki sprawdzą się najlepiej ale czy to prawda ?

Chce się skutecznie pozbyć tego dymu tak aby nic nie było czuć.

• 3 months później...
Zapach dymu papierosowego ciężko wywabić. Najbardziej wnika w wszelkie materiały takie jak właśnie firanki, dywany, kanapy i fotele. Jednak osadza się też na innych meblach i ścianach oraz podłogach. Na pewno trzeba wszystko umyć. Jeśli nie grozi to zniszczeniem powierzchni mi podziałał płyn do szyb z odrobiną octu. Ściany raczej po tak długim czasie też przeszły. Jeśli jest na nich farba można ją trochę papierem ściernym zetrzeć, przejechać wilgotną szmatką, jeszcze raz zagruntować i pomalować na świeżo. Ziołowe kadzidełka są fajne ale też trzeba uważać bo niektóre podczas palenia fajnie pachną a później pozostawiają mało atrakcyjny, duszący zapach.