enes19 04.03.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 (edytowane) Witam Was, stoję przed niemałym dylematem związanym z wyborem instalacji centralnego ogrzewania.Budynek o powierzchni 100m + 30m garaz , bez piwnicy, parterowy poddasze nie użytkowe ( być może będzie służyć jako strych )Brak nitki gazowej w mojej miejscowości , zmusza mnie przy wyborze ogrzewania gazowego do kupna butli gazowej. Słyszałem że dzierżawienie tej butli to strzał w kolano pod względem finansowym , jak wygląda sprawa związana z orientacyjnymi kosztami ogrzewania gazowego ?Jezeli chciałbym mieć podłogówkę tylko w kuchni łazienkach , a w pokojach i salonie grzejniki to nie będzie kolidowało z ogrzewaniem gazowym ?W garażu planuje również albo podłogówkę albo jeden grzejnik.Zastanawiam się równiez nad kotłem na pellet , aczkolwiek cenowo też wychodzi dosyć wysoko i trzeba już pamiętać o zasypywaniu , zrobieniu miejsca na pellet itp.Ekogroszek odrzucam jak narazie , chociaż byłem jego zwolennikiem.Kotłownia ma około 6m2 Rodzina dwuosobowaProszę o porady. Edytowane 4 Marca 2019 przez enes19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Najważniejsze - nie mieszaj grzejników z podłogówką. Co do optymalnego wyboru - pewnie przy tak małym domu wyjdzie najtaniej prąd. Ale warto upewnić się licząc OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Dlaczego mam nie mieszać grzejników z podłógówką ?Przecież to nie powinno wpłynąć na wydajność układu , a jednak mam większą swobodę w razie jakichkolwiek zmian/ czy w szukaniu usterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Dlaczego mam nie mieszać grzejników z podłógówką ? Przecież to nie powinno wpłynąć na wydajność układu , a jednak mam większą swobodę w razie jakichkolwiek zmian/ czy w szukaniu usterek Bo to trudne i drogie w sensownej realizacji i sterowaniu. Co chwilę są tematy typu "Ratunku, podłoga nie grzeje a grzejniki gorące" albo odwrotnie. Żeby to dobrze zrobić trzeba sprzęgło i osobne obiegi z pompami (dla podłogówki grupę mieszającą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Z obiegami i dodatkowymi pompami się zgadzam, aczkolwiek jest to do wykonania.Jeżeli chodzi o pompę ciepła to odpada w przedbiegach ze względu na koszty realizacji.W momencie gdy mam ogrzewanie podłogowe mogę np. w pokojach spokojnie położyć panele podłogowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Panowie a może kocioł na pellet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Panowie a może kocioł na pellet ? Można. Ale instalacja wychodzi drożej, niż na prąd. A w taniej strefie G12as cena kWh bardzo podobna. I do tego trzeba się narobić, robić przeglądy kominiarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.03.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Jeżeli chodzi o pompę ciepła to odpada w przedbiegach ze względu na koszty realizacji. A 6 m2 kotłowni Twojego domu, to ile będzie kosztowało, a kominy ile? Jak odliczysz powyższe będzie Cię stać na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Wytłumaczcie mi proszę , jeżeli rozmawiamy o grzaniu za pomocą prądu to mówicie o pompie ciepła tylko elektrycznej tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Wytłumaczcie mi proszę , jeżeli rozmawiamy o grzaniu za pomocą prądu to mówicie o pompie ciepła tylko elektrycznej tak ? Nie. Masz linki w sygnaturce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.03.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Grzanie czystym prądem to jest grzanie z COP=1, czyli 1kW energii elektrycznej daje 1kW energii cieplnej. Grzanie pompą ciepła to jest grzanie z np. COP=4, czyli 1kW energii elektrycznej daje 4kW energii cieplnej. Oba te systemy grzania wykorzystują energię elektryczną, tylko PC potrzebuje jej 4 razy mniej dla uzyskania tego samego efektu cieplnego. Średnio wychodzi zdaje się coś koło COP 2.8. Tak czy siak warto. Rozsądny piec na pellet to z 11 tys zł. Do tego komin, miejsce na pellet itd. Zbiornik na CWU potrzebny jest tu i tu. Pompa 5 czy 7kw to koszt od 20 tys zł ze zbiornikiem 200L. Samemu można policzyć. Mam ofertę na montaż pompy LG 9kW ze zbiornikiem CWu na poziomie 16 tys zł bez montażu podłączenia wody do pompy. Jedynie sama pompa plus freon. Można to pewnie jakoś pożenić z instalatorem wod kan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.03.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Mam peleciaka od 2011r , ale już myslę o przejsciu na PC(PV już jest) . Owszem jest to lepsza opcja niz ekogroszek , ale PC JESZCZE LEPSZA . Jesli jestes przed budową jeszcze to posluchaj rad powyżej i zrezygnuj z kotłowni i komina . Peleciak to teraz nawet pod 15 tyś , np chwalony tu FM , Edilkamin , granpal troche mniej bo coś pod 13 . Za 2 dychy masz PC przy której się nie narobisz , a będdziesz coraz starszy . Mamy XXI wiek i to nie powinno dziwić ,że w domu może byc ciepło bez tradycyjnego 'ogniska' z kominem na dachu ,a juz tymbardziej bez kotłowni w salonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Już teraz zwariowałem panowie sam nie wiem co wybrać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 A jak wygląda sprawa z ekonomią pompy ciepła przy większych mrozach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Za 20000 to bardzo tani scenariusz pompy ciepła , w okolicy u mnie ludzie mówią o kwotach rzędu 50000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Już teraz zwariowałem panowie sam nie wiem co wybrać . Czytaj, zbieraj oferty, licz. A jak wygląda sprawa z ekonomią pompy ciepła przy większych mrozach ? Masz tabele dla różnych pomp PC PW - nawet w największe mrozy COP w okolicach 2. Ale nawet jak w te kilka czy kilkanaście godzin w roku pociągną na grzałkach to nie wpływa zauważalnie na koszty (rząd albo i dwa rzędy wielkości więcej złotówek wydasz na przeglądy gwarancyjne). To, co może wpłynąć to kosztowna w naprawie awaria po gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.03.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Panowie a może kocioł na pellet ? Witam, Dla mnie, ogrzewanie stałopalne w nowym budynku to nie jest dobre rozwiązanie. Odchodzi się od tego typu ogrzewania, aszczególnie w nowych budynkach. To że nie masz przyłącza gazu nie oznacza, że musisz dzierżawić zbiornik... Gaz nie jest Twoją jedyną opcją... pamietaj że modne są teraz pompy ciepła - wygodne, tanie w eksploatacji, czyste, bezobsługowe. Nie rozważałeś takiej opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.03.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 A jak wygląda sprawa z ekonomią pompy ciepła przy większych mrozach ? Nie przejmuj się. Idzie ocieplenie klimatu. Na ceny możesz popatrzeć choćby na portalach aukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Za 20000 to bardzo tani scenariusz pompy ciepła , w okolicy u mnie ludzie mówią o kwotach rzędu 50000 50K to przesada (albo duża pompa gruntowa, która nie ma sensu we współczesnych domach - chyba, że to tysiąćmetrowa rezydencja). Mi partner Viessmann kotłownię całą na Vitocal 222-s wycenił na 36914.4zł brutto. A to chyba najdroższa marka i oferta. Z 10K taniej powinno dać się dobrze zrobić kotłownię na tańszych markach (ale też trzeba uważać, bo kotłownia to cała masa drobiazgów które w sumie robią też ładną kwotę i niektórzy na tym oszczędzają dając np. nie nadające się do CWU naczynia przeponowe jak PC nie ma wbudowanej czy nie dając wszędzie gdzie trzeba zaworów odcinających, zwrotnych czy innych drobiazgów, co potem może boleć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Czyli według Was szukać mam pompy ciepła na prąd elektryczny dobrze rozumiem ?Nie jestem zwolennikiem pompy ciepła powietrznej Muszę sobie to wszystko poukładać w głowie Rozumiem że jak zdecyduje się na pompę ciepła to komin jest zbędny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts