enes19 04.03.2019 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Komin odnośnie spalin , bo oczywiście komin wentylacyjny zostaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Komin odnośnie spalin , bo oczywiście komin wentylacyjny zostaje ? Komin wentylacyjny też warto wymienić na rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Jeżeli już się zdecyduje na pompę ciepła które źródłoc będzie najlepszym wyborem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.03.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Nie dalej jak wczoraj, z popularnej strony dostawcy elementów wentylacyjnych, zestawiłem i podsumowałem składniki do wentylacji mechanicznej.Dla mojego domu wyszło 6200,- z dostawą. W tym rekuperator z ozona. Montaż zamierzam wykonać we własnym zakresie. WM jest jedną z najłatwiejszych do wykonania, jak klocki Lego. @enes19 ile zapłacisz za kominy wentylacyjne i ich obróbkę na dachu? Ile stracisz ciepła w czasie ich eksploatacji, bo kominy są mostkiem termicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 04.03.2019 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Nie jestem w stanie ci podać orientacyjnych kosztów budowy komina wentylacyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.03.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Nie jestem w stanie ci podać orientacyjnych kosztów budowy komina wentylacyjnego Moje pytania były raczej retoryczne. Bardziej, aby dać Ci do myślenia. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.03.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Za 20000 to bardzo tani scenariusz pompy ciepła , w okolicy u mnie ludzie mówią o kwotach rzędu 50000 wpisz sobie tcap wiadomo gdzie i zobaczysz jakie są ceny . Gruntówki są dwa razy droższe , ale czy warto dopłacać ? według mnie , nie . PC nie zejdzie niżej z COPem niż 1:1 (jak w przypadku kabli w wylewce , którymi grzejesz cały sezon) . zadaj sobie pytanie ...Ile jest dni w sezonie w Twoim rejonie z mrozem przekraczającym -5 /-10 stopni ? 14 ? więcej ? mniej ? bo do tylu PC śmigają z COPem powyżej 2 , czy budżet nie zniesie wydatku na grzanie grzałką 1:1 nawet w drogiej taryfie ? U mnie w tym sezonie bodaj dwa razy temperatura zeszła poniżej -3 Zerknij w dział PC i poczytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enes19 05.03.2019 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Panowie a co Wy na to żeby iść na taki układ :Butla z gazem na działce na własnośćKocioł kondesacyjnyWentylacja grawitacyjna ( chodzi głównie tutaj o finanse )I samo ogrzewanie gazowe Czy ktoś z forumowiczów ma taki układ zastosowany u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2019 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 (edytowane) Panowie a co Wy na to żeby iść na taki układ : Chcesz konkurs strzałów i deklaracji wiary? Nieodmiennie Czytaj, zbieraj oferty, licz. W jednym domu w perspektywie X lat wyjdzie najtaniej co innego, niż w innym. Jednemu przeszkadza zbiornik zajmujący kawałek działki i konieczność jego zabezpieczenia przed dziećmi, inny lubi przerzucać worki z pelletem. Mi najtaniej wyszły kable - a do tego najwygodniej. Opłacalności rekuperacji nawet nie liczyłem - bo tu komfort dla mnie bezcenny jest - brak zimnego smerania po plecach zimą, tyle świeżego powietrza ile zechcę nawet w upalny, bezwietrzny dzień i tyle chłodnego wietrzenia w chłodną letnią noc między upalnymi dniami ile zechcę. Ale ekonomicznie też nie wyglądałoby źle, bo pozwala zainstalować tanie, szczelne, ciepłe fixy, odzyskuje ciepło i pozwala zrezygnować z kominów wentylacyjnych i ich obróbek blacharskich (które niosą też ryzyko przeciekania dachu), uwalnia m2 PU. Pewnie, że wyjdzie drożej od grawitacyjnej - ale nie o tyle, co się wydaje na pierwszy rzut oka. Edytowane 5 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.03.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Czyli według Was szukać mam pompy ciepła na prąd elektryczny dobrze rozumiem ? Nie jestem zwolennikiem pompy ciepła powietrznej Witaj ponownie, pompy ciepła to urządzenia zasilane energią elektryczną, ale o wysokim współczynniku efektywności. Pobierając 1 kWh energii elektrycznej są w stanie wygenerować np. 3-4 razy więcej energii cieplnej. Dlatego mówi się o ich wysokiej wydajności. Wszystko zależy oczywiście od urządzenia i od rodzaju dolnego źródła. Piszesz, że obawiasz się powietrznej pompy ciepła. Mogę spytać dlaczego? JEśli obawiasz się tego, że gdy jest zimno, np w ziemi pompa nie będzie działać. Owszem, będzie ale z nieco mniejsza wydajnością. To, że na zewnątrz jest zimno i że my, ludzie odczuwamy zimno, nie oznacza, że czynnik chłodniczy ma problemy. Substancje stosowane w pompach ciepła mogą odparować w bardzo niskich temperaturach. W ekstremalnych przypadkach mogą być wspomagane grzałkami elektrycznymi no ale umówmy się - ile w ciągu roku będzie w naszym klimacie takich sytuacji? Jeśli jednak nie dasz sie przekonac na powietrzną pompę ciepła - stabilna i równie wydajna będzie pompa gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 20.03.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Panowie a co Wy na to żeby iść na taki układ : Butla z gazem na działce na własność Kocioł kondesacyjny Wentylacja grawitacyjna ( chodzi głównie tutaj o finanse ) I samo ogrzewanie gazowe Czy ktoś z forumowiczów ma taki układ zastosowany u siebie ? Do tego pasuje jeszcze tylko koza. Postawisz w pokoju i będziesz mógł kiełbaski podgrzewać nie wychodząc z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 23.03.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Przy takim domku i gazie robił bym tylko i wylcznie podłogówke bez grzejników. robisz sama podłogówke na pompie z pieca. Rurki ci wyjdzie ok 1000mb i to bedzi e najprostrze. Ja mam dom piertowy i sama podłogówke i ta zima jak narazie oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts