Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 130m2 Jakie ogrzewanie wybrać

enes19

Recommended Posts

Nie dalej jak wczoraj, z popularnej strony dostawcy elementów wentylacyjnych, zestawiłem i podsumowałem składniki do wentylacji mechanicznej.

Dla mojego domu wyszło 6200,- z dostawą. W tym rekuperator z ozona.

Montaż zamierzam wykonać we własnym zakresie. WM jest jedną z najłatwiejszych do wykonania, jak klocki Lego.

@enes19 ile zapłacisz za kominy wentylacyjne i ich obróbkę na dachu? Ile stracisz ciepła w czasie ich eksploatacji, bo kominy są mostkiem termicznym?

Za 20000 to bardzo tani scenariusz pompy ciepła , w okolicy u mnie ludzie mówią o kwotach rzędu 50000
wpisz sobie tcap wiadomo gdzie i zobaczysz jakie są ceny . Gruntówki są dwa razy droższe , ale czy warto dopłacać ? według mnie , nie . PC nie zejdzie niżej z COPem niż 1:1 (jak w przypadku kabli w wylewce , którymi grzejesz cały sezon) . zadaj sobie pytanie ...Ile jest dni w sezonie w Twoim rejonie z mrozem przekraczającym -5 /-10 stopni ? 14 ? więcej ? mniej ? bo do tylu PC śmigają z COPem powyżej 2 , czy budżet nie zniesie wydatku na grzanie grzałką 1:1 nawet w drogiej taryfie ? U mnie w tym sezonie bodaj dwa razy temperatura zeszła poniżej -3

Zerknij w dział PC i poczytaj...

Panowie a co Wy na to żeby iść na taki układ :

Chcesz konkurs strzałów i deklaracji wiary?

Nieodmiennie

Czytaj, zbieraj oferty, licz.

W jednym domu w perspektywie X lat wyjdzie najtaniej co innego, niż w innym. Jednemu przeszkadza zbiornik zajmujący kawałek działki i konieczność jego zabezpieczenia przed dziećmi, inny lubi przerzucać worki z pelletem.

Mi najtaniej wyszły kable - a do tego najwygodniej.

Opłacalności rekuperacji nawet nie liczyłem - bo tu komfort dla mnie bezcenny jest - brak zimnego smerania po plecach zimą, tyle świeżego powietrza ile zechcę nawet w upalny, bezwietrzny dzień i tyle chłodnego wietrzenia w chłodną letnią noc między upalnymi dniami ile zechcę. Ale ekonomicznie też nie wyglądałoby źle, bo pozwala zainstalować tanie, szczelne, ciepłe fixy, odzyskuje ciepło i pozwala zrezygnować z kominów wentylacyjnych i ich obróbek blacharskich (które niosą też ryzyko przeciekania dachu), uwalnia m2 PU. Pewnie, że wyjdzie drożej od grawitacyjnej - ale nie o tyle, co się wydaje na pierwszy rzut oka.

Edytowane przez Kaizen

Czyli według Was szukać mam pompy ciepła na prąd elektryczny dobrze rozumiem ?

Nie jestem zwolennikiem pompy ciepła powietrznej

Witaj ponownie, pompy ciepła to urządzenia zasilane energią elektryczną, ale o wysokim współczynniku efektywności. Pobierając 1 kWh energii elektrycznej są w stanie wygenerować np. 3-4 razy więcej energii cieplnej. Dlatego mówi się o ich wysokiej wydajności. Wszystko zależy oczywiście od urządzenia i od rodzaju dolnego źródła. Piszesz, że obawiasz się powietrznej pompy ciepła. Mogę spytać dlaczego? JEśli obawiasz się tego, że gdy jest zimno, np w ziemi pompa nie będzie działać. Owszem, będzie ale z nieco mniejsza wydajnością.

To, że na zewnątrz jest zimno i że my, ludzie odczuwamy zimno, nie oznacza, że czynnik chłodniczy ma problemy. Substancje stosowane w pompach ciepła mogą odparować w bardzo niskich temperaturach.

W ekstremalnych przypadkach mogą być wspomagane grzałkami elektrycznymi no ale umówmy się - ile w ciągu roku będzie w naszym klimacie takich sytuacji?

Jeśli jednak nie dasz sie przekonac na powietrzną pompę ciepła - stabilna i równie wydajna będzie pompa gruntowa.

• 2 weeks później...
Panowie a co Wy na to żeby iść na taki układ :

Butla z gazem na działce na własność

Kocioł kondesacyjny

Wentylacja grawitacyjna ( chodzi głównie tutaj o finanse )

I samo ogrzewanie gazowe

Czy ktoś z forumowiczów ma taki układ zastosowany u siebie ?

Do tego pasuje jeszcze tylko koza. Postawisz w pokoju i będziesz mógł kiełbaski podgrzewać nie wychodząc z domu.