kveldulv 05.03.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Cześć Kilka dni temu zauważyłem niepokojące zjawisko w moim domu, że drży i buczy główna rura z przyłącza z wodociągów.Ciśnienie wody w kranie jest trochę mniejsze. Co ciekawe - po zakręceniu zaworu głównego w kotłowni nic się nie zmienia. Nadal rura drży.Nie jest to drganie jakieś bardzo mocno, bo rura jest przymocowana do ściany, ale słuchać w domu buczenie.Mam wrażenie, że z dnia na dzień buczenie lekko narasta. To jest stary dom i stara rura wodociągowa, ale w domu instalacja jest nowa. Pracownik z wodociągów przyjechał, zakręcił główny dopływ wody na dworzu no i buczenie ustało (co było dość oczywiste).Większość osób sugeruje uszkodzoną rurę między zaworem na dworzu a domem. Wodociągi są gotowe przyjechać i szukać dziury, ale czy to nie jest ostateczność?Czy spotkał się ktoś już z podobnym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.03.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Niekontrolowany wyciek. Niekiedy potrafi to znaleźć różdżkarz. Szansa na poprawne trafienie wynosi 50% do 50% że będzie pudło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.03.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Niech naprawią.Pytasz czy naprawa jest ostatecznością. A masz jakiś inny pomysł poza naprawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 05.03.2019 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Za różdżkarza podziękuję. Tym bardziej, że w domu kuć niczego nie chcę - mam podłogówkę.Natomiast pytanie czy to może być jakaś inna przyczyna niż wyciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.03.2019 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Proponuję nie gdybać tylko sprawdzić, zmierzyć czy jest to wyciek pomiędzy zaworem na zewnątrz a Twoim zaworem w kotłowni. Przecież to takie proste, próba ciśnieniowa i tyle. Jak ciśnienie się trzyma to wycieku nie ma jak spada to jest i trzeba naprawić, nie da się tego zaczarować. Likwidacja przecieku powinna być w gestii wodociągów jak jest to przed licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogu86 09.06.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Za różdżkarza podziękuję. Tym bardziej, że w domu kuć niczego nie chcę - mam podłogówkę. Natomiast pytanie czy to może być jakaś inna przyczyna niż wyciek. Czy po roku udało sie ustalić jaka jest przyczyna buczenia rury? Mam od kilku dno ten sam problem, rezonuje główna rura przyłączeniowa wody, zazwyczaj w godzinach porannych, nie ma zwiazku z poborem wody w domu, ogrzewaniem czy recyrkulacja cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts