Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur oporowy wokół płyty fundamentowej

Bocian_s

Recommended Posts

Szanowni forumowiczki oraz forumowicze

Przymierzam się do adaptacji projektu. Jestem na etapie fundamentów. W projekcie są klasyczne ławy ale skłaniam się ku płycie. Grunt to 40cm humus a potem glina ile wiertło sięgnęło... Dodatkowo teren całej działki chcę podnieść więc i płyta musi być wyżej niż obecny poziom terenu. Izolacji pod płytą nie przewiduję bo w projekcie mam 50 cm podniesiony salon względem garażu więc jest spoooro miejsca na izolację nad płytą w części mieszkalnej a dodatkowo nie przewiduję ogrzewania garażu więc ciepło z pod domu też się "przyda"

W poszukiwaniu optymalnych sposobów przygotowania gruntu pod płytę wpadłem na pomysł stworzenia muru oporowego wokół pyty w sposób taki aby cała płyta była wewnątrz i nie opierała się na murze. Dolna płaszczyzna płyty byłaby około 20cm ponad obecnym poziomem terenu (miejsce gdzie ma być dom to niewielki dołek ale w stosunku do drogi to pewnie już dobre 30cm).

Po zdjęciu humusu wykopałbym po obrusie płyty rowek ok 80cm głębokości i wypoziomował go suchym betonem. Sam mur myślę wykonać z pustaków szaunkowych jako szalunek tracony dodatkowo wzmacniając wszystko drutem zbrojeniowym po jednym na każdą warstwę pustaków oraz co kawałek pionowym drutem wzmacniającym. Łącznie jakieś 5 warstw więc ok.125 cm wysokości. Wnętrze wypełnić jakimś materiałem typu mielony gruz czy żwir (no właśnie czym to zasypać). Mur pracowałby tylko przy poziomym obciążeniu wynikającym z naporu gruntu z pod domu na boki. Od zewnątrz też będzie obsypany gliną/ziemią.

Bonusem muru oporowego jest łatwe jak przy klasycznych ławach zabezpieczenie przeciwwysadzinowe wykonane pionowo w dół.

Dwa pytania

1. Czym można tak zrobić

2. czy warto tak zrobić.

Wg mnie, na tyle ile jasno napisałeś:

1 . nie można tak zrobić

2. nie warto tak robić.

Opisany przez Ciebie mur oporowy nie będzie działał poprawnie i rozsypie się.

Zrób szkic rzutu budynku i przekrój przez budynek z pokazaną koncepcją tego rozwiązania.

Dlaczego garaż masz mieć 50cm poniżej posadzki salonu?

PS. Zleć opracowanie swojej wizji projektantom: architektowi i konstruktorowi.

Chcę umieścić spód płyty 15-20cm ponad obecnym poziomem gruntu. Musiałbym usypać sporawą górkę. Wszyscy w około podnoszą teren działek więc chcę mieć zapas na przyszłość. I podłoże to glina a ona "lubi" pracować na mrozach więc trzeba zrobić solidną warstwę przeciwwysadzinową...

Geolog który mi robił odwierty mówił że w tej okolicy jest nawet 30m gliny i więcej...

Pionowy xps ma być przy krawędzi płyty czy dalej. Bo jeśli przy samej płycie to może faktycznie można go użyć jako szalunku traconego po obwodzie zamiast muru. Tylko jak potem obrobić wjazd do garażu?

^^

No to niestety pozostaje jakiś zbiornik zamkniety lub otwarty czyli w przypadku otwartego moze to byc stawik , jeżeli nie zrobisz drenazu to w tej podbudowie bedziesz mial wieszky lub mniejszy "stawik " - w zaleznosci od wodprzepuszczalnosci glniy i od pory roku.

Co do xpsa pionowego ja jestem zwolennikiem aby był tak jak narysowałeś czyli w oddaleniu od krawędzi płyty , jeżeli chodzi o te cześć opaski w poziomie to dobierz ją tak aby zminimalizować docinki tzn albo szerokosci calej płyty czyli 60 cm albo np polówa czyli 30cm

Edytowane przez jacentyy

Przez opaskę z kamieni wilgoć ze ściany fundamentowej wyparuje... to raz, a po drugie, przy opadzie deszczu ściana się nie brudzi... zresztą nie musi być pasek.

Dom z dwóch stron ma okap, a jaki szeroki? nie wiem...

Pozdrawiam. Twoje posty są logiczne !!! :yes: :)

Edytowane przez Alessandro