Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, piszę z prośba o poradę/polecenie konkretnego urządzenia.

Niecałe dwa miesiące temu zalało mi większą część domu. Okazało się, że pod moją nieobecność w łazience na piętrze pękł wężyk od umywalki. Dom był ubezpieczony, w związku z czym koszty remontu zostały pokryte (praktycznie cały parkiet musiał zostać wymieniony..). Pytanie dotyczy jednak nie ubezpieczenia a systemu (urządzenia?) dzięki któremu byłaby możliwość zabezpieczenia się w przyszłości przed podobnym zdarzeniem. Czy ktoś orientuje się w tym temacie i mógłby polecić mi firmę zajmującą się tego typu zabezpieczeniami? Myślę o systemach umożliwiających zamknięcie dopływu wody w momencie kiedy nie będę obecna w domu. Z góry dziękuję za każdą poradę! :)

Myślę o systemach umożliwiających zamknięcie dopływu wody w momencie kiedy nie będę obecna w domu. Z góry dziękuję za każdą poradę! :)

Przykładowe precyzyjne urządzenie bezpośredniego sterowania https://allegro.pl/oferta/zawor-kulowy-3-4-wz-grand-raczka-200-116-7586292739?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MDU3MjczY2MtM2U0My00M2M0LThmZjctNmFkNmZmMGNjMDJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1f84dacc-c602-44a7-a457-7e902fb7b09f

Edytowane przez Bertha

Może jakiś elektrozawór sterowany z systemu alarmowego np.

https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-3-4-dn20-cewka-230v-nc-do-wody-7766885352

Można też do systemu alarmowego podłączyć bezprzewodową czujkę zalania. Satel ma coś takiego w ofercie.

Jak poleci woda da CI sygnał na smartfona.

Pewnie będzie można zaprogramować centralę tak że jeżeli czujnik zalania wykryje płyn to wyłącza zasilanie na elektrozaworze i zawór zamyka dopływ wody.

michalsiak

Jak już to ja bym wolał elektrozawor np.24vna głównym dojściu W piwnicy kotłowni a od niego kabel leżący np na podłodze w niewidocznym miejscu pod wanną za szafka pojawią się woda w łazience kuchni obwód się zamyka i uruchamia zawor tylko to by trza przewidzieć i zrobić przed kafelkami