budo123 06.03.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Witam, piszę z prośba o poradę/polecenie konkretnego urządzenia. Niecałe dwa miesiące temu zalało mi większą część domu. Okazało się, że pod moją nieobecność w łazience na piętrze pękł wężyk od umywalki. Dom był ubezpieczony, w związku z czym koszty remontu zostały pokryte (praktycznie cały parkiet musiał zostać wymieniony..). Pytanie dotyczy jednak nie ubezpieczenia a systemu (urządzenia?) dzięki któremu byłaby możliwość zabezpieczenia się w przyszłości przed podobnym zdarzeniem. Czy ktoś orientuje się w tym temacie i mógłby polecić mi firmę zajmującą się tego typu zabezpieczeniami? Myślę o systemach umożliwiających zamknięcie dopływu wody w momencie kiedy nie będę obecna w domu. Z góry dziękuję za każdą poradę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.03.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 taaaaa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.03.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Myślę o systemach umożliwiających zamknięcie dopływu wody w momencie kiedy nie będę obecna w domu. Z góry dziękuję za każdą poradę! Przykładowe precyzyjne urządzenie bezpośredniego sterowania https://allegro.pl/oferta/zawor-kulowy-3-4-wz-grand-raczka-200-116-7586292739?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MDU3MjczY2MtM2U0My00M2M0LThmZjctNmFkNmZmMGNjMDJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1f84dacc-c602-44a7-a457-7e902fb7b09f Edytowane 6 Marca 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 06.03.2019 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Może jakiś elektrozawór sterowany z systemu alarmowego np. https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-3-4-dn20-cewka-230v-nc-do-wody-7766885352 Można też do systemu alarmowego podłączyć bezprzewodową czujkę zalania. Satel ma coś takiego w ofercie.Jak poleci woda da CI sygnał na smartfona.Pewnie będzie można zaprogramować centralę tak że jeżeli czujnik zalania wykryje płyn to wyłącza zasilanie na elektrozaworze i zawór zamyka dopływ wody. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.03.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 spokojnie .... zara się dowiemy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.03.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 wychodząc do pracy, wejść do kotłowni i zakręcić zawór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.03.2019 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Np.W łazience jeśli ma byc prysznic to wykonać go mniej wiecej w ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 06.03.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Może takie coś : https://www.grohe.pl/pl_pl/smarthome/grohe-sense-inteligentny-czujnik-wody.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.03.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Jak już to ja bym wolał elektrozawor np.24vna głównym dojściu W piwnicy kotłowni a od niego kabel leżący np na podłodze w niewidocznym miejscu pod wanną za szafka pojawią się woda w łazience kuchni obwód się zamyka i uruchamia zawor tylko to by trza przewidzieć i zrobić przed kafelkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 08.03.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Np.W łazience jeśli ma byc prysznic to wykonać go mniej wiecej w ten sposób dla mnie nie jest to estetyczne, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.03.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 dla mnie nie jest to estetyczne, sorki Wkleiłem zdjęcie pierwsze jakie miałem pod ręką chodzi mi o odplyw liniowy który jest poniżej poziomu podłogi i tam popłynie woda z peknietego np.wezyka a jeśli nie podoba ci się mozaika możesz położyć płytki jak w reszcie łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts