Michal1567 06.03.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Witam. Kupuje dom od pewnej Pani. Po umowie przedwstępnej przyszło składać dokumenty do rozpoczęcia kredytu, dom który ma 134m2 ma pozwolenie na użytkowanie tylko 84m2, dom wybudowany był w 1999 roku. Od tamtej pory Pani nie zakończyła ów budowy (tzn. Nie zgłosiła tego) dom jest wykończony i teoretycznie do zamieszkania na całości powierzchni. Jak sie okazuje dziennik budowy zaginął a kierownik budowy niestety odszedł z tego świata. Byłem w urzędzie, powiedzieli mi, ze trzeba złożyć wniosek o zakończeniu budowy i dołączyć wszystkie dokumenty których juz po prostu fizycznie (chyba) nie ma. Co można zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.03.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 https://www.prawo-budowlane.info/zmiana-inwestora-i-wznowienie-budowy-domu-po-latach,282,material_prawo_budowlane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1567 06.03.2019 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Nie jestem pewien czy to dwie takie same sprawy gdyż tutaj budynek jest skończony tylko ma mniejsza powierzchnie użytkowa niż powinien, a w temacie który Pan przedstawił jest budynek w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.03.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Czyli jest wybudowany niezgodnie z jakimś projektem. Papierów brak, KB brak. Wykonujesz casting na KierBudowy, naświetlasz mu temat, udajecie sie razem do PINB. Po zreferowaniu tematu dowiecie się co i jak. To co usłyszysz dla ciebie może być chińszczyzną, lecz KB bedzie wiedział co i jak będzie wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1567 07.03.2019 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Jest zbudowany zgodnie z projektem, ponieważ w księdze wieczystej i na wypisie i wyrysue wszystko sie zgadza, jedyne co sie nie zgadza to powierzchnia użytkowa, ponieważ Państwo chcieli sie wprowadzić wcześniej i oddali cześć do użytku. W każdym razie dziękuje za odpowiedz, trochę mnie Pan nakierował. Jednakże mam jescze pytanie, ponieważ wziąłem druk o zakończeniu budowy, mimo iż pozwolenie na nią juz pewnie sie przedawniło, jest tam wypisane 27 dokumentów które trzeba przynieść. Czy większość z nich nie powinna posiadać instytucja w której oddawana była ta cześć użytkowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.03.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Jest zbudowany zgodnie z projektem, ponieważ w księdze wieczystej i na wypisie i wyrysue wszystko sie zgadza, jedyne co sie nie zgadza to powierzchnia użytkowa, ponieważ Państwo chcieli sie wprowadzić wcześniej i oddali cześć do użytku. W każdym razie dziękuje za odpowiedz, trochę mnie Pan nakierował. Jednakże mam jescze pytanie, ponieważ wziąłem druk o zakończeniu budowy, mimo iż pozwolenie na nią juz pewnie sie przedawniło, jest tam wypisane 27 dokumentów które trzeba przynieść. Czy większość z nich nie powinna posiadać instytucja w której oddawana była ta cześć użytkowa ? Szan Użytkowniku Forum! Jeśli 134 = 84 , to faktycznie masz rację a ja spadam. Mnie na arytmetyce w szkole powszechnej uczyli, że nie ma równości w tym przypadku. Lecz nauczycielką była przedwojenna arystokratka, o czym dowiedzieliśmy się 30 lat później. Złote serduszko dla młodzieży miała ..., głosu nigdy nie podniosła... Wymienione dokumenty sa zgodne dla celów EGiB i KW. Dla celów PB zgodności brak. Jesli masz listę 27. dokumentów wymaganych, to chcesz instytucję pouczać? Życzę powodzenia. Racz zauważyć , że to ty jesteś petentem. Ale masz 18 lat i chyba wiesz co robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Wawel 08.03.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Powierzchnia użytkowa nie służy niczemu . A kto liczył tą powierzchnie użytkową ? I najważniejsze co do niej zaliczył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Wawel 08.03.2019 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Skąd masz pozwolenie na użytkowanie budynku mieszkalnego jednorodzinnego ? W poskim prawie nie ma takiego pojęcia dla budynków mieszkalnych jednorodzinnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts