Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zakończyć budowę ?

Michal1567

Recommended Posts

Witam. Kupuje dom od pewnej Pani. Po umowie przedwstępnej przyszło składać dokumenty do rozpoczęcia kredytu, dom który ma 134m2 ma pozwolenie na użytkowanie tylko 84m2, dom wybudowany był w 1999 roku. Od tamtej pory Pani nie zakończyła ów budowy (tzn. Nie zgłosiła tego) dom jest wykończony i teoretycznie do zamieszkania na całości powierzchni. Jak sie okazuje dziennik budowy zaginął a kierownik budowy niestety odszedł z tego świata. Byłem w urzędzie, powiedzieli mi, ze trzeba złożyć wniosek o zakończeniu budowy i dołączyć wszystkie dokumenty których juz po prostu fizycznie (chyba) nie ma. Co można zrobić ?

Czyli jest wybudowany niezgodnie z jakimś projektem. Papierów brak, KB brak. Wykonujesz casting na KierBudowy, naświetlasz mu temat, udajecie sie razem do PINB. Po zreferowaniu tematu dowiecie się co i jak. To co usłyszysz dla ciebie może być chińszczyzną, lecz KB bedzie wiedział co i jak będzie wymagane.

Jest zbudowany zgodnie z projektem, ponieważ w księdze wieczystej i na wypisie i wyrysue wszystko sie zgadza, jedyne co sie nie zgadza to powierzchnia użytkowa, ponieważ Państwo chcieli sie wprowadzić wcześniej i oddali cześć do użytku. W każdym razie dziękuje za odpowiedz, trochę mnie Pan nakierował. Jednakże mam jescze pytanie, ponieważ wziąłem druk o zakończeniu budowy, mimo iż pozwolenie na nią juz pewnie sie przedawniło, jest tam wypisane 27 dokumentów które trzeba przynieść. Czy większość z nich nie powinna posiadać instytucja w której oddawana była ta cześć użytkowa ?

Jest zbudowany zgodnie z projektem, ponieważ w księdze wieczystej i na wypisie i wyrysue wszystko sie zgadza, jedyne co sie nie zgadza to powierzchnia użytkowa, ponieważ Państwo chcieli sie wprowadzić wcześniej i oddali cześć do użytku. W każdym razie dziękuje za odpowiedz, trochę mnie Pan nakierował. Jednakże mam jescze pytanie, ponieważ wziąłem druk o zakończeniu budowy, mimo iż pozwolenie na nią juz pewnie sie przedawniło, jest tam wypisane 27 dokumentów które trzeba przynieść. Czy większość z nich nie powinna posiadać instytucja w której oddawana była ta cześć użytkowa ?

Szan Użytkowniku Forum!

Jeśli 134 = 84 :jawdrop: , to faktycznie masz rację a ja spadam.

Mnie na arytmetyce w szkole powszechnej uczyli, że nie ma równości w tym przypadku.

Lecz nauczycielką była przedwojenna arystokratka, o czym dowiedzieliśmy się 30 lat później.

Złote serduszko dla młodzieży miała ..., głosu nigdy nie podniosła...

Wymienione dokumenty sa zgodne dla celów EGiB i KW. Dla celów PB zgodności brak.

Jesli masz listę 27. dokumentów wymaganych, to chcesz instytucję pouczać?

Życzę powodzenia.

Racz zauważyć , że to ty jesteś petentem.

Ale masz 18 lat i chyba wiesz co robisz :wtf: