Grzybek1550 06.03.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Witam, Zacząłem swoją przygodę w budowaniu domu i mam pewną zagwozdke. Mianowicie kierownik budowy polecił żeby wyłożyć styrodur na całej powierzchni fundamentów i na to dopiero wylać chudy beton. Ma to pozwolić odizolowac ściany działowe od zimnego podłoża. Na chudy beton normalnie idzie potem styropian. To miałby być taki dodatek. Czy ktoś z Was wie czy takie rozwiązanie jest opłacalne? Koszt takiego styroduru to około 18 tys zł, dlatego chciałbym się upewnić że dobrze lokuje te pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 06.03.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Ile potrzebujesz tego styroduru? Ja miałem 90m2 grubości 10cm kosztował mnie ok 4tyś zł z transportem. Średnia cena to 430zl za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.03.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Pod ławami nośnymi ten styrodur czy pod działówkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 06.03.2019 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Jeśli faktycznie on chce to dać na całej powierzchni pod chudziak to niezły as Ci się trafił i lepiej na niego uważaj bo przy dachu już będziesz bez kasy. Stopa zwrotu z takiej inwestycji podobna do stopy zwrotu z inwestycji w dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2019 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Czy ktoś z Was wie czy takie rozwiązanie jest opłacalne? Koszt takiego styroduru to około 18 tys zł, dlatego chciałbym się upewnić że dobrze lokuje te pieniądze. Miałem tak w projekcie. Przy BK jednak doszedłem do wniosku, ze nie ma to sensu ekonomicznego i nie dałem pod chudziaka. Ale mostek do gruntu jest (choć chyba głównie przez tynk - fotki z termowizji w sygnaturce "FLIRtuję"). Przy ścianach działowych z materiału o gorszej lambdzie od BK więcej sensu to ma - choć jak dasz na ściany fundamentowe pionowo kilkanaście cm XPSa, to pod domem i tak będzie w okolicach +8 przez cały rok - więc mostek nie taki wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts