Magnus1984 07.03.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Cześć wszystkim, Rozpoczynam budowę domu . Planuję ogrzewać dom ogrzewaniem podłogowym elektrycznym a wodę bojlerem elektrycznym . Aby zmniejszyć rachunki za prąd mam zamiar założyć instalacje fotowoltaiczną 8kWp. Współczynnik straty ciepła to 59,5 W/m2. Było wiele dyskusji na ten temat na tym forum ale szczerze to jest tyle opinie ile użytkowników forum a ja dalej nie wiem czy to się opłaca i jakie będę miał rachunki. Poszukuję więc osoby która ma podobną instalację z okolic Dębicy, Mielca, Rzeszowa, Tarnowa aby porozmawiać szczerze jak się wychodzi na takim systemie . Najlepiej aby osoba ta miała już dane po okresie grzewczym . Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnus1984 07.03.2019 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 https://www.extradom.pl/projekt-domu-dora-BSE1029?gclid=Cj0KCQiAn4PkBRCDARIsAGHmH3eJ29Ba4iArDyvFB1-eLBlKNutPT3WE2o7Kta6XHndtvuPp0DUjq_caAgnsEALw_wcB 138m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Cześć wszystkim, Rozpoczynam budowę domu . Planuję ogrzewać dom ogrzewaniem podłogowym elektrycznym a wodę bojlerem elektrycznym . Aby zmniejszyć rachunki za prąd mam zamiar założyć instalacje fotowoltaiczną 8kWp. Współczynnik straty ciepła to 59,5 W/m2. Było wiele dyskusji na ten temat na tym forum ale szczerze to jest tyle opinie ile użytkowników forum a ja dalej nie wiem czy to się opłaca i jakie będę miał rachunki. Poszukuję więc osoby która ma podobną instalację z okolic Dębicy, Mielca, Rzeszowa, Tarnowa aby porozmawiać szczerze jak się wychodzi na takim systemie . Najlepiej aby osoba ta miała już dane po okresie grzewczym . Pozdrawiam Wszystkich. Jak już to pompa ciepła a dopiero potem ewentualne zbijanie rachunków za pomocą fotowoltaiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy75 08.03.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Jak już to pompa ciepła a dopiero potem ewentualne zbijanie rachunków za pomocą fotowoltaiki... jasiek71 widze ze masz kable u siebie , nie jestes z nich zadowolony ze polecasz pompe ?. Sam sie zastanawiam miedzy kablami a pompa powietrzna . Jakie masz koszty ogrzewania kablami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 jasiek71 widze ze masz kable u siebie , nie jestes z nich zadowolony ze polecasz pompe ?. Sam sie zastanawiam miedzy kablami a pompa powietrzna . Jakie masz koszty ogrzewania kablami? Sam system grzewczy na kablach jest jak najbardziej Ok ale jeżeli chcesz się bawić w fotowoltaikę która pokryje praktycznie całe zapotrzebowanie na energię to w przypadku pompy ciepła instalacja będzie znacznie mniejsza... Ogólnie koszt całości przy pompie ciepła i fotowoltaice będzie niższy niż w przypadku ogrzewania typowo elektrycznego i fotowoltaiki która pokryje całość... Sam system grzewczy "wodny" jest też bardziej uniwersalny... Moja chałupa bierze 10kkWh na ogrzewanie, 2kkWh na CWU i ok 2kkWh na bytowe.czyli instalacja fotowoltaiczna powinna mieć przynajmniej 16kWp ( nawet większa bo powyżej 10kWp jest 30% "daniny" na rzecz ZE...) a ta sama chałupa z pompą ciepła potrzebowała by odpowiednio 2,5kkWh na CO, 0,7kkWh na CWU i 2kkWh bytowego czyli instalacja fotowoltaiczna o mocy ok 6,3kWp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.03.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Ogólnie koszt całości przy pompie ciepła i fotowoltaice będzie niższy niż w przypadku ogrzewania typowo elektrycznego i fotowoltaiki która pokryje całość... Jak to liczysz? U mnie podłogówka z bojlerem to jakieś 10k zł. 8kvp (OZC 7MWh nawet z zapasem) to jakieś 32k razem ze 42k k zł Przy PC wydajemy 10k zł na PV i zostaje 32k zł na kotłownię i podłogówkę. Trudno zrobić za taką cenę. Chyba, że samodzielne układanie rur. Koszty instalacji podobne są (ale raczej kable z PV wyjdą taniej). Tyle, że eksploatacja pc będzie droższa przez przeglądy i naprawy. Ale nikt rozsądny nie montuje PV żeby zastępować prąd po 35 gr czy tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Jak to liczysz? U mnie podłogówka z bojlerem to jakieś 10k zł. 8kvp (OZC 7MWh nawet z zapasem) to jakieś 32k razem ze 42k k zł Przy PC wydajemy 10k zł na PV i zostaje 32k zł na kotłownię i podłogówkę. Trudno zrobić za taką cenę. Chyba, że samodzielne układanie rur. Koszty instalacji podobne są (ale raczej kable z PV wyjdą taniej). Tyle, że eksploatacja pc będzie droższa przez przeglądy i naprawy. Ale nikt rozsądny nie montuje PV żeby zastępować prąd po 35 gr czy tańszy. " Otwieram lodówkę a tam Kaizen"... Znam kilkanaście domów z kablami... Zrobiłem kilkadziesiąt instalacji z pompami ciepła... Mieszkam od kilkunastu lat w domu z kablami... Mam fotowoltaikę którą cały czas rozbudowuję... Ale co ja tam mogę się do Ciebie równać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts