Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe elektryczne + fotowoltaika - Podkarpacie

Magnus1984

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Rozpoczynam budowę domu . Planuję ogrzewać dom ogrzewaniem podłogowym elektrycznym a wodę bojlerem elektrycznym . Aby zmniejszyć rachunki za prąd mam zamiar założyć instalacje fotowoltaiczną 8kWp. Współczynnik straty ciepła to 59,5 W/m2.

Było wiele dyskusji na ten temat na tym forum ale szczerze to jest tyle opinie ile użytkowników forum a ja dalej nie wiem czy to się opłaca i jakie będę miał rachunki.

Poszukuję więc osoby która ma podobną instalację z okolic Dębicy, Mielca, Rzeszowa, Tarnowa aby porozmawiać szczerze jak się wychodzi na takim systemie . Najlepiej aby osoba ta miała już dane po okresie grzewczym .

Pozdrawiam Wszystkich.

Cześć wszystkim,

Rozpoczynam budowę domu . Planuję ogrzewać dom ogrzewaniem podłogowym elektrycznym a wodę bojlerem elektrycznym . Aby zmniejszyć rachunki za prąd mam zamiar założyć instalacje fotowoltaiczną 8kWp. Współczynnik straty ciepła to 59,5 W/m2.

Było wiele dyskusji na ten temat na tym forum ale szczerze to jest tyle opinie ile użytkowników forum a ja dalej nie wiem czy to się opłaca i jakie będę miał rachunki.

Poszukuję więc osoby która ma podobną instalację z okolic Dębicy, Mielca, Rzeszowa, Tarnowa aby porozmawiać szczerze jak się wychodzi na takim systemie . Najlepiej aby osoba ta miała już dane po okresie grzewczym .

Pozdrawiam Wszystkich.

Jak już to pompa ciepła a dopiero potem ewentualne zbijanie rachunków za pomocą fotowoltaiki...

jasiek71 widze ze masz kable u siebie , nie jestes z nich zadowolony ze polecasz pompe ?. Sam sie zastanawiam miedzy kablami a pompa powietrzna .

Jakie masz koszty ogrzewania kablami?

Sam system grzewczy na kablach jest jak najbardziej Ok ale jeżeli chcesz się bawić w fotowoltaikę która pokryje praktycznie całe zapotrzebowanie na energię to w przypadku pompy ciepła instalacja będzie znacznie mniejsza...

Ogólnie koszt całości przy pompie ciepła i fotowoltaice będzie niższy niż w przypadku ogrzewania typowo elektrycznego i fotowoltaiki która pokryje całość...

Sam system grzewczy "wodny" jest też bardziej uniwersalny...

Moja chałupa bierze 10kkWh na ogrzewanie, 2kkWh na CWU i ok 2kkWh na bytowe.czyli instalacja fotowoltaiczna powinna mieć przynajmniej 16kWp ( nawet większa bo powyżej 10kWp jest 30% "daniny" na rzecz ZE...) a ta sama chałupa z pompą ciepła potrzebowała by odpowiednio 2,5kkWh na CO, 0,7kkWh na CWU i 2kkWh bytowego czyli instalacja fotowoltaiczna o mocy ok 6,3kWp...

Ogólnie koszt całości przy pompie ciepła i fotowoltaice będzie niższy niż w przypadku ogrzewania typowo elektrycznego i fotowoltaiki która pokryje całość...

Jak to liczysz? U mnie podłogówka z bojlerem to jakieś 10k zł. 8kvp (OZC 7MWh nawet z zapasem) to jakieś 32k razem ze 42k k zł

Przy PC wydajemy 10k zł na PV i zostaje 32k zł na kotłownię i podłogówkę. Trudno zrobić za taką cenę. Chyba, że samodzielne układanie rur. Koszty instalacji podobne są (ale raczej kable z PV wyjdą taniej).

Tyle, że eksploatacja pc będzie droższa przez przeglądy i naprawy.

Ale nikt rozsądny nie montuje PV żeby zastępować prąd po 35 gr czy tańszy.

Jak to liczysz? U mnie podłogówka z bojlerem to jakieś 10k zł. 8kvp (OZC 7MWh nawet z zapasem) to jakieś 32k razem ze 42k k zł

Przy PC wydajemy 10k zł na PV i zostaje 32k zł na kotłownię i podłogówkę. Trudno zrobić za taką cenę. Chyba, że samodzielne układanie rur. Koszty instalacji podobne są (ale raczej kable z PV wyjdą taniej).

Tyle, że eksploatacja pc będzie droższa przez przeglądy i naprawy.

Ale nikt rozsądny nie montuje PV żeby zastępować prąd po 35 gr czy tańszy.

" Otwieram lodówkę a tam Kaizen"...;)

Znam kilkanaście domów z kablami...

Zrobiłem kilkadziesiąt instalacji z pompami ciepła...

Mieszkam od kilkunastu lat w domu z kablami...

Mam fotowoltaikę którą cały czas rozbudowuję...

Ale co ja tam mogę się do Ciebie równać...