Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

potrzebuję nr księgi wieczystej danej lokalizacji, które jestem najemcą, a której zakup rozważam.

Chciałem sprawdzic jej stan prawny.

W internecie to kosztuje, a nie mogę się doprosić zarządcy.

Może Ktoś ma dostęp do płatnej bazy i może jednorazowo pomóc - jeśli tak proszę o wiadomość.

pozdrawiam,

Bertha, korzytajac z Twojej rady zadzwoniłem do wydziału, który tym zajmuje się udzielaniem takich informacji (w zamyśle na wniosek pisemny).

Pani zdziwiona bo klapki na oczach pozwalają im udzielać informacji tyko właścicielom lub osobom upoważnionym.

Na wiadomość, że pokaże umowę najmu oraz mam konkretny, uzasadniony interes prawny, po dłuższej konsultacji stwierdziła, że umowa z X roku może być nieaktualna i, że o numer trzeba sie zwrócić do wlaściciela.

Mowie, ze mam ten adres wpisany w dowodzie - nie ma znaczenia.

Radca, też się dziwi - mówi, że to jawne dane.

Pomyślę, jak to rozwiązać. nie chce mi sie pisać do wlaciciela bo czas na odpowiedz ma do 30 dni. Myślałem, że może Ktoś tutaj pomoże, ma dostęp.

No nic...

Właściciel może nie wiedzieć, że tenzin chce to kupić.

W Ewidencji Gruntów (i w KW) są dane osobowe, których ujawnienie przez dany organ osobie nieuprawnionej byłoby sprzeczne z ustawą.

Jeśli chcesz pełny wypis z Ewidencji Gruntów - musisz prosić sprzedającego o pełnomocnictwo.

Jeśli chcesz numer KW - najprościej jest poprosić sprzedającego.