Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamera zewnętrzna wifi-- jak podłączyć do TV

Recommended Posts

Witam, bardzo proszę o poradę co kupić aby podłączyć kamerę zewnętrzną (monitoring) pod telewizor. Może napiszę trochę szerzej o co mi chodzi... Chce zakupić jakąś kamerę wifi zewnętrzną z której obraz będę mógł mieć na telewizorze. Zamontowana będzie na ścianie od strony wejścia na posesję z ulicy(furtka, brama wjazdowa) Służyć ma ona tylko do chwilowego podglądu obrazu czyli np. siedzę w pokoju(pokój z drugiej strony budynku niż furtka) i słyszę że ktoś dzwoni do furtki wtedy bym chciał przełączyć TV na jakiś tam kanał (AV, hdmi... czy coś innego) i widzę kto jest pod domem. Nie potrzeba mi aby obraz był rejestrowany ale istotne by było aby kamera mogła się łączyć z TV przez WiFi bo nie mam jak poprowadzić kabli. Zapewne są jakieś urządzenia które można podłączyć pod np. wejście AV w telewizorze a sama kamera będzie przesyłała obraz bezprzewodowo do tego urządzenia. Nie zależy też mi na jakimś super obrazie... Mam nadzieję że w miarę czytelnie opisałem o co mi chodzi, zatem proszę pomoc jakiego urządzenia i kamery mam szukać. Jak to się nazywa... dodam że nie chce też wydawać góry pieniędzy na to.

Zależy od TV i od kamery.

Wiele kamer WiFi ma wbudowany serwer i wystarczy otworzyć w przeglądarce ich stronę. Jak to smart TV - może zadziałać.

Jak to stupid TV, to trzeba dołożyć komputerek - może być np. tani klon RPI typu OrangePi czy coś podobnego.

Ale może lepszym rozwiązaniem będzie wideo domofon łączący się z urządzeniem z Androidem? Do odebrania nie tylko na TV (z androidem) w domu, ale i na telefonie na drugim końcu świata. Np. coś takiego:

Niestety mój telewizor ma WebOS... więc chyba póki co pozostaje opcja tylko rejestratora. Tym bardziej że można go podłączyć do TV przez hdmi co w każdej chwili i bardzo szybko pozwoli na przełączanie aby zobaczyć obraz z kamery. To co zaproponował mi kolega Kaizen też jest rozwiązaniem ale wymaga dłuższego czasu żeby zobaczyć obraz bo trzeba by było otwierać przeglądarkę w TV dopiero potem można zobaczyć obraz z kamery. Możesz mi podlinkowac jakiś tani rejestrator i kamerkę które spełnia moje wymagania. Jest tego trochę a ja nie bardzo wiem na jakie parametry mam zwracać uwagę. Oczywiście mając na uwadze podlaczenie do TV o którym pisałem. Z góry dziękuję...