sadija 08.03.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Witam, bardzo proszę o poradę co kupić aby podłączyć kamerę zewnętrzną (monitoring) pod telewizor. Może napiszę trochę szerzej o co mi chodzi... Chce zakupić jakąś kamerę wifi zewnętrzną z której obraz będę mógł mieć na telewizorze. Zamontowana będzie na ścianie od strony wejścia na posesję z ulicy(furtka, brama wjazdowa) Służyć ma ona tylko do chwilowego podglądu obrazu czyli np. siedzę w pokoju(pokój z drugiej strony budynku niż furtka) i słyszę że ktoś dzwoni do furtki wtedy bym chciał przełączyć TV na jakiś tam kanał (AV, hdmi... czy coś innego) i widzę kto jest pod domem. Nie potrzeba mi aby obraz był rejestrowany ale istotne by było aby kamera mogła się łączyć z TV przez WiFi bo nie mam jak poprowadzić kabli. Zapewne są jakieś urządzenia które można podłączyć pod np. wejście AV w telewizorze a sama kamera będzie przesyłała obraz bezprzewodowo do tego urządzenia. Nie zależy też mi na jakimś super obrazie... Mam nadzieję że w miarę czytelnie opisałem o co mi chodzi, zatem proszę pomoc jakiego urządzenia i kamery mam szukać. Jak to się nazywa... dodam że nie chce też wydawać góry pieniędzy na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.03.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Jedynym znanym mi urządzeniem spełniającym Twoje wymagania jest właśnie rejestrator IP Wi-Fi. Z kamerami łączy się radiowo a z tv przez HDMI. W celu obniżenia kosztów można w nim nie montować HDD.Jeśli jesteś z moich stron to więcej info podam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.03.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Zależy od TV i od kamery. Wiele kamer WiFi ma wbudowany serwer i wystarczy otworzyć w przeglądarce ich stronę. Jak to smart TV - może zadziałać. Jak to stupid TV, to trzeba dołożyć komputerek - może być np. tani klon RPI typu OrangePi czy coś podobnego. Ale może lepszym rozwiązaniem będzie wideo domofon łączący się z urządzeniem z Androidem? Do odebrania nie tylko na TV (z androidem) w domu, ale i na telefonie na drugim końcu świata. Np. coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 08.03.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Po głębszym zastanowieniu się nad tym tematem proponuję wykonać próbę z kamerką i telewizorem, przy czym oba urządzenia muszą mieć Androida. Teoretycznie powinno działać. Rejestrator wtedy byłby niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadija 08.03.2019 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Niestety mój telewizor ma WebOS... więc chyba póki co pozostaje opcja tylko rejestratora. Tym bardziej że można go podłączyć do TV przez hdmi co w każdej chwili i bardzo szybko pozwoli na przełączanie aby zobaczyć obraz z kamery. To co zaproponował mi kolega Kaizen też jest rozwiązaniem ale wymaga dłuższego czasu żeby zobaczyć obraz bo trzeba by było otwierać przeglądarkę w TV dopiero potem można zobaczyć obraz z kamery. Możesz mi podlinkowac jakiś tani rejestrator i kamerkę które spełnia moje wymagania. Jest tego trochę a ja nie bardzo wiem na jakie parametry mam zwracać uwagę. Oczywiście mając na uwadze podlaczenie do TV o którym pisałem. Z góry dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts