Petros601 10.03.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Witam Chcę zautomatyzować oświetlenie/ogrzewanie/rolety w domu który zaczyna się budowaćNie chcę inwestować w drogie systemy inteligentnego domu. Większość mogę zrobić sam (jestem elektronikiem/programistą) Czy dobrym pomysłem jest do każdego włącznika pociągnąć skrętkę UTP cat5 ( do każdego gniazdka i włącznika światła)Ile może kosztować "robicizna" za równoległe położenie utp cat5 do zwykłej instalacji el. Resztę zrobię sam na RS485 lub innym...Ważne aby wszystkie kable sygnałowe mieć w jednym miejscu Ma co zwrócić uwagę? Dzięki P.S. Przepraszam zmieniłem treść pytania Edytowane 10 Marca 2019 przez Petros601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Da się zrobić normalną instalacją czy trzeba robić automatykę? Prosta automatyka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 10.03.2019 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 dzięki za film. Myślałem nad takim rozwiązaniem:W puszcze za włącznikiem światła jest standardowa instalacja elektryczna i dodatkowo skrętka internetowa. Jak pogodzić sterowanie światłem przy pomocy tradycyjnego włącznika i sygnału cyfrowego w skrętce? NIE CHCĘ INTEGROWAĆ W ŻADEN SPOSÓB W SKRZYNKĘ ROZDZIELCZĄ. Czyli cała logika musi być w puszce za włącznikiem i w osobnej centralce poza skrzynką bezpieczników. Co będę musiał dać do puszek? Przekaźnik bistabilny? Jak ni sterować przy pomocy zwykłego włącznika LUB 12V ze skrętki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 dzięki za film. [...] Co będę musiał dać do puszek? Przekaźnik bistabilny? Jak ni sterować przy pomocy zwykłego włącznika LUB 12V ze skrętki Naprawdę w filmie nie znalazłeś odpowiedzi na te pytania? To może jeszcze opis i komentarze pod filmem poczytaj. I oczywiście drugą część obejrzyj (inne filmy na tym kanale też nie zaszkodzi - może nabierzesz ochoty na szersze zastosowanie domoticza i RPi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 10.03.2019 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 W filmie niestety jest zrobiona automatyka na skrętce ale takie podejście wymaga skomplikowanej/dużej skrzynki rozdzielczej.Ja muszę zostawić standardową elektryczną skrzynkę rozdzielczą w stanie oryginalnym i zrobić osobną elektroniczną skrzynkę sterującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 W filmie niestety jest zrobiona automatyka na skrętce ale takie podejście wymaga skomplikowanej/dużej skrzynki rozdzielczej. Ja muszę zostawić standardową elektryczną skrzynkę rozdzielczą w stanie oryginalnym i zrobić osobną elektroniczną skrzynkę sterującą Masz też taką opcję opisaną - z wemosem, zasilaczem i przekaźnikami w puszcze. Gdzie jest wtedy RPi i domoticz nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petros601 10.03.2019 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Dzięki, ale wemos jest bezprzewodowy (rozważałem już Shelly - też na układzie wifi ESP)Ale chciałbym żeby wszystko było "po kablu" Dalej nie wiem jak sterować oświetleniem jeśli w puszce za włącznikiem mam 230V i skrętke (na drugim końcu skrętki ardiuno (lub cokolwiek innego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.03.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Dzięki, ale wemos jest bezprzewodowy (rozważałem już Shelly - też na układzie wifi ESP) Ale chciałbym żeby wszystko było "po kablu" Dalej nie wiem jak sterować oświetleniem jeśli w puszce za włącznikiem mam 230V i skrętke (na drugim końcu skrętki ardiuno (lub cokolwiek innego) To masz po szóstej minucie w filmie. Naprawdę go oglądałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts