Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel UTP cat5 w gniazdkach i włącznikach

Recommended Posts

Witam

Chcę zautomatyzować oświetlenie/ogrzewanie/rolety w domu który zaczyna się budować

Nie chcę inwestować w drogie systemy inteligentnego domu. Większość mogę zrobić sam (jestem elektronikiem/programistą)

Czy dobrym pomysłem jest do każdego włącznika pociągnąć skrętkę UTP cat5 ( do każdego gniazdka i włącznika światła)

Ile może kosztować "robicizna" za równoległe położenie utp cat5 do zwykłej instalacji el.

Resztę zrobię sam na RS485 lub innym...

Ważne aby wszystkie kable sygnałowe mieć w jednym miejscu

Ma co zwrócić uwagę?

Dzięki

P.S. Przepraszam zmieniłem treść pytania

Edytowane przez Petros601

dzięki za film.

Myślałem nad takim rozwiązaniem:

W puszcze za włącznikiem światła jest standardowa instalacja elektryczna i dodatkowo skrętka internetowa. Jak pogodzić sterowanie światłem przy pomocy tradycyjnego włącznika i sygnału cyfrowego w skrętce? NIE CHCĘ INTEGROWAĆ W ŻADEN SPOSÓB W SKRZYNKĘ ROZDZIELCZĄ. Czyli cała logika musi być w puszce za włącznikiem i w osobnej centralce poza skrzynką bezpieczników.

Co będę musiał dać do puszek? Przekaźnik bistabilny? Jak ni sterować przy pomocy zwykłego włącznika LUB 12V ze skrętki

dzięki za film.

[...]

Co będę musiał dać do puszek? Przekaźnik bistabilny? Jak ni sterować przy pomocy zwykłego włącznika LUB 12V ze skrętki

Naprawdę w filmie nie znalazłeś odpowiedzi na te pytania?

To może jeszcze opis i komentarze pod filmem poczytaj. I oczywiście drugą część obejrzyj (inne filmy na tym kanale też nie zaszkodzi - może nabierzesz ochoty na szersze zastosowanie domoticza i RPi).

W filmie niestety jest zrobiona automatyka na skrętce ale takie podejście wymaga skomplikowanej/dużej skrzynki rozdzielczej.

Ja muszę zostawić standardową elektryczną skrzynkę rozdzielczą w stanie oryginalnym i zrobić osobną elektroniczną skrzynkę sterującą

Masz też taką opcję opisaną - z wemosem, zasilaczem i przekaźnikami w puszcze. Gdzie jest wtedy RPi i domoticz nie ma znaczenia.

Dzięki, ale wemos jest bezprzewodowy (rozważałem już Shelly - też na układzie wifi ESP)

Ale chciałbym żeby wszystko było "po kablu"

Dalej nie wiem jak sterować oświetleniem jeśli w puszce za włącznikiem mam 230V i skrętke (na drugim końcu skrętki ardiuno (lub cokolwiek innego)

To masz po szóstej minucie w filmie. Naprawdę go oglądałeś?