jacol35500 10.03.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Witam. W założeniu ma to być dom energooszczędny. Liczę, że zapotrzebowanie na energię to będzie jakieś 25kwh/mkw*rok. Myślę, że rozsądnym wyjściem będą kable grzewcze w posadzce, oraz klimatyzator z opcją grzania. Oczywiście będzie rekuperacja oraz prawdopodobnie rurowe GWC. Mam dylemat do co CWU prawdopodobnie będzie to pompa ciepła powietrze-woda z zasobnikiem 200l (2 osoby + kiedys jedno dziecko). Co myślicie o takim zestawie? Ma to sens? Może macie inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.03.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Jeśli myślisz o PC do CWU, to lepiej użyć innej, mocniejszej i zasilić też wodną podłogówkę.Wodną podłogówkę możesz również zasilić prądem tak jak kable, a nie zamykasz sobie drogi do innych źródeł ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 11.03.2019 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Chciałbym uniknąć inwestycji w droga pompę ciepła, taka do cwu mógłbym kupić za 6tyś. Chyba, że macie jakaś inna propozycje na rozsądne grzanie cwu? Bojler elektryczny grzany w nocnej taryfie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 11.03.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 A jeśli się okaże że PC do co i cwu kupisz za 12000 to dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.03.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Chciałbym uniknąć inwestycji w droga pompę ciepła, taka do cwu mógłbym kupić za 6tyś. Chyba, że macie jakaś inna propozycje na rozsądne grzanie cwu? Bojler elektryczny grzany w nocnej taryfie ? Możesz kupić używaną lub nową ale leżak za ok 7 tys , a do cwu to lepiej kupić PC typu drops i swój bojler bo wydać za takie barachło 6 tys to jednak za dużo , drops kupisz za 3 tys i w razie czego tylko bojler wymienisz a jak ci rurki w tym czymś rozciekną to leżysz a zdarza się to często . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 11.03.2019 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Ja byłem przekonany do kabli. Jednak EP mnie nie puścił a u nas często sprawdzają budowy przy oddawaniu do użytku. Szukałem taniej pompy do co i cwu. Znalazłem lg 7kw za 13600z montażem. W tej cenie postaw komin, piec na węgiel lub pellet, albo nitke gazu pociągnij do domu...Mam grzane co i cwu. Za 6000 samo cwu? Ta inwestycja może Ci się nie zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 11.03.2019 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Czyli twierdzicie, że przy tak małym domku I niskim zapotrzebowaniu na energię warto inwestować w pc i wodna podlogowke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Chciałbym uniknąć inwestycji w droga pompę ciepła, taka do cwu mógłbym kupić za 6tyś. Możesz kupić za 2400zł z zasobnikiem Czyli twierdzicie, że przy tak małym domku I niskim zapotrzebowaniu na energię warto inwestować w pc i wodna podlogowke? IMO nie. Pytanie tylko jak tani wyprowadzić EP na poziom wymagany prawem. Może klima, może być koza, może być kolektor, może być tania PC do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 11.03.2019 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Zacząłem trochę liczyć i wychodzi na to, że inwestycja w pompę ciepła do wodnej podłogówki i cwu za 14tys. nie zwróci mi się przez 20 lat w porównaniu z pompa ciepła do cwu za 5 tyś i kablami w posadzce. Kaizen dzięki za link, ciekawe rozwiązanie. Chociaż martwi mnie to, że pobiera cieplo z pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki1 11.03.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Ile mkw domu będziesz mieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.03.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Chociaż martwi mnie to, że pobiera cieplo z pomieszczenia W pomieszczeniu technicznym latem trochę zaoszczędzi prądu. Zimą bez sensu, bo pompuje tylko z CO do CWU - ale wtedy odpalasz grzałkę. To ma służyć do podrasowania EP, a nie do realnych oszczędności na prądzie. Chociaż jakieś oszczędności da - a latem może i próbować jakoś chłód przekierować do salonu (a w najgorszym wypadku trochę go reku odzyska). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 13.03.2019 04:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Dom ma mieć 70mkw powierzchni użytkowej. Mam duży dylemat co do przygotowania CWU bo zapotrzebowanie na energię potrzebną do tego celu będzie wyższe niż do ogrzewania domu. Zakładając średnio 150L dziennie to jakieś 2190kWh. Gdy już będziemy mieć dom planujemy dziecko i wtedy będziemy potrzebować 200L to 2920kwh. Więc na przygotowanie cwu w drugiej taryfie (200l) potrzebne mi będzie 1080zł rocznie. (Rozmawiałem z kilkorgiem znajomych za tania taryfę płacą 37gr brutto wraz z opłatami przesylowymi). Gdybym zainwestował w pc do cwu ze średnim cop 3 ta kwota zmniejszyła by się do max 400zł rocznie. Natomiast ogrzanie domu czystym prądem za pomocą kabli przy zapotrzebowaniu 20kWh/m2*rok to tylko 1400kWh czyli 518zł. No i doszedłem do wniosku, że do CO nie ma sensu inwestować w pompę ciepła. Za to cwu już jakiś sens ma, bo w tym wypadku pompa pozwoli mi zaoszczędzić ponad 600zl rocznie. Chyba że coś źle liczę. Wtedy proszę o poprawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Zakładając średnio 150L dziennie to jakieś 2190kWh. Nie masz danych że zakładasz? 4,5m3 miesięcznie nawet na 2+2 to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 13.03.2019 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Z danych wynika, że dzienne zużycie cwu na osobę to 50L. Ja założyłem 150L na dwie osoby i nie wydaje mi się to jakoś dużo biorą pod uwagę codzienne prysznice... chociaż mogę się mylić. Sugerujesz, że te 100L na dwie osoby na dobe będzie wystarczające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 13.03.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Nie masz danych że zakładasz? 4,5m3 miesięcznie nawet na 2+2 to dużo. Nie wiem czy dużo, statystyki to jedno w realu jest różnie, ja mieszkając w bloku przy 2+2 mam zużycie ciepłej wody 139m3/rok a zimnej 143m3 rok, co daje na miesiąc 11,5m3 ciepłej, 380 litrów na dobę, a realnie bliżej 500 litrów, bo kilkadziesiąt dni w roku nie ma nas w domu. Edytowane 13 Marca 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Nie wiem czy dużo, statystyki to jedno w realu jest różnie, ja mieszkając w bloku przy 2+2 mam zużycie ciepłej wody 139m3/rok Gratulacje. W bloku, który rozliczałem rekordzista zużył 84m3 przez rok. 2+2. Średnia całego bloku w okolicach 3m3/mies. Edyta. Blok z 2009r. Czyli wszędzie dosyć nowa armatura i AGD. Może czas wymienić sprzęty i zainstalować perlatory? Bo zużycie masz kosmiczne. Edytowane 13 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Z danych wynika, że dzienne zużycie cwu na osobę to 50L. Z Twoich danych? Statystyka to stare zwyczaje i stare perlatory. Wciąż wiekszość naczyń jest myta ręcznie w ciepłej wodzie, w niejednym domu jeszcze funkcjonują pralki typu frania i leje się do nich ciepłą wodę i brak perlatorów. W nowych domach sprzęty już fabrycznie oszczędzają wodę a pranie i zmywanie zużywa zimną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 13.03.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ja póki co mieszkam tylko z żona i zużywamy ok 30m3 wody ogólnie zimnej i ciepłej(na 6 miesięcy), bo takie dostajemy rozliczenia). Ciężko będzie podzielić ponieważ mamy tylko zimną a ciepła przygotowujemy przez ogrzewacz gazowy ale tak z palca licząc będzie to napewno koło 100L na dobę. Jesteśmy raczej oszczędnymi osobami, Latem weekendy spędzamy poza domem.Temat mnie bardzo zainteresował ponieważ ja też mam już projekt domku dokładnie 69m2. Nie planuję tak niskiego zapotrzebowania na energie na 1m2 ponieważ jest to w założeniu dom letniskowy całoroczny. Rekuperacja będzie na pewno (ze względu na pracę szkoda by było nie wykorzystać możliwości). Też się zastanawiałem nad kablami ale ze względu na bezwładność będę musiał zrezygnować bo jak wpadnę jesienią na jeden dzień to w życiu nie zdążę tego ogrzać. Jeszcze zobaczę jaki mi wyjdzie bilans energetyczny i wtedy zdecyduje czy klima (i tu raczej kanałowa) czy jakiejś lepszej klasy konwektory. Aha na pewno będzie kominek, czy piec wolnostojący a może zdecyduje się na nie duży piec kaflowy. Ktoś powie, że to chory pomysł ale dla mnie klimat musi być zachowany. A jak ktoś nie "czuje" kominka to go nie założy i ja to rozumiem. Kwestia "taniego" ogrzewania jest jeszcze w pełni otwarta.Powiem Ci że przy tak małym zapotrzebowaniu sprawdź czy nawet PC 5kw nie wystarczy. Przy pompie masz całość CO I CWU przy COP+/- 3. W tym przypadku chyba warto dołożyć te kilka tysięcy (ale rozumiem jeżeli ktoś liczy każdą złotówkę) To tylko taka moja luźno propozycja.U mnie CWU na pewno bojler ok 100L i wtedy przejdę na taryfą G12W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 13.03.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 W nowych domach sprzęty już fabrycznie oszczędzają wodę ... Czyli, że jak ktoś często robi siku, to powinien spuszczać wodę co drugi raz, bo trzeba oszczędzać ? A wiadomo, kibel perlatora nie ma ... A jak ktoś zupełnie naturalnie ma potrzebę umycia rąk po każdej wizycie w łazience lub powrocie do domu, to źle...bo trzeba oszczędzać ? Jak ktoś się poci, bo jest marnego zdrowia, to ma się myć czy nie myć ? Granice obłędu są przekraczane...oblicz więc na jakiej skali sam się znajdujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Czyli, że jak ktoś często robi siku, to powinien spuszczać wodę co drugi raz, bo trzeba oszczędzać ? Rozmawiamy dalej o CWU? A wiadomo, kibel perlatora nie ma ... Ma za to przycisk - często dwa albo start/stop. I regulację ilości wody do spłukania. A jak ktoś zupełnie naturalnie ma potrzebę umycia rąk po każdej wizycie w łazience lub powrocie do domu, to źle...bo trzeba oszczędzać ? A ileż tej CWU zużyjesz na mycie rąk, jak perlator daje 1,2l zmieszanej wody na minutę? Podałem faktyczne dane z rzeczywistego bloku. Nie jakieś ogólne statystyki. Takie są liczby. Większość par nie ma problemu z mieszczeniem się w 5m3 zużycia całej wody miesięcznie jak swierol. Z czego przy pralce i zmywarce i wymaganej prawem temperaturze CWU 55-60* znacząco ponad połowa to woda zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts