Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie energooszczędnego 70mkw.

jacol35500

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gotowiec TK19 z drobnym dostosowaniem do swoich potrzeb, split Gree Lomo Economic 3,2kW, wisi niemal w rogu (teraz bym umiejscowił bardziej do środka pokoju) za kanapą na wysokości ok 230cm, 95% chodzi na najniższym biegu, nie czuję wiatru, delikatnie tylko szumi.

CWU mam z bojlera elektrycznego 80L, wcześniej grzałem rano między 4-6 godz (taryfa G12w), teraz przestawiłem na 11-11.30 z uwagi na PV.

Gotowiec TK19 z drobnym dostosowaniem do swoich potrzeb, split Gree Lomo Economic 3,2kW, wisi niemal w rogu (teraz bym umiejscowił bardziej do środka pokoju) za kanapą na wysokości ok 230cm, 95% chodzi na najniższym biegu, nie czuję wiatru, delikatnie tylko szumi.

CWU mam z bojlera elektrycznego 80L, wcześniej grzałem rano między 4-6 godz (taryfa G12w), teraz przestawiłem na 11-11.30 z uwagi na PV.

Właśnie spojrzałem na projekt, bardzo fajny. I jednym takim klimatyzatorem i gdzie nikim w sypialnie opedziles cały dom? A w łazience jakąś drabinka elektryczna?

Dokładnie tak, klima + grzejnik. Pozostałe 2 pokoje nie są dogrzewane (utrzymuje się bez problemu temp 20-21* przy przymkniętych drzwiach). W łazience farelka włączana tylko na czas kąpieli i w zasadzie tylko przeze mnie, dziewczyna jakoś jej nie potrzebuje. Przymierzam się do założenia coś a'la kurtyny powietrznej nad drzwiami, takiej badziewnej z casto, ale jakoś mi tak schodzi...

Też na początku myślałem nad kablami, ale przy obecnym rozwiązaniu chodzę okrągły rok bez kapci (nie lubię ich) i nie czuję dyskomfortu, a jestem raczej ciepłolubny. Klima daje COP, kable nie, ale klima "wieje", a kable nie. Koszt instalacji kabli u mnie był kilka razy większy od klimy i grzejników, lecz nie jestem w stanie podać na ten moment sumy bo nie pamiętam dokładnie ale wychodziło coś ok 8-9kpln razem ze sterownikami, a i rachunki za prąd byłyby wyższe od obecnych.

CWU jak wspomniałem 80L grzane jest na 60-65* (na wyjściu z bojlera jest zawór termostatyczny ustawiony na 45*) i spokojnie wystarcza na 2 osoby.

Klima ma COPa i większość czasu chodzi (jeśli chodzi, bo robi sobie przerwy nie mogąc zejść już niżej z grzaniem, nie wiem, czy nie za duża jednostka) z poborem rzędu 470-500W i zjadła za ub sezon 1620kWh, co daje średnio ok 9kWh na dobę. Oczywiście do tego dochodzi grzejnik w sypialni, ale w tym roku jakoś mało go używam, bo źle mi się spało, i odkąd go wyłączyłem sypiam znacznie lepiej (podbijał temp tylko 1*). Nie wiem ile zjadłyby kable, ale liczę, że klima chodzi średnio z COP ok 2.0 (a myślę, że bardziej 2,5-3) więc kable wzięłyby na okrągło 3200kWh w taniej taryfie co daje 960pln (u mnie cena za 1kWh wynosiła 30gr) kontra moje 850pln, więc tak, koszt podobny. Tylko niektórzy mając kable i tak montują klimy... Dlaczego? Czy ich wyniki z kabli podawane na forum są inne od rzeczywistych? Tego nie wiem ale fakt jest faktem.

Przyzwoita klima wyciągnie w sezonie bez większego problemu COP=3 - a prąd w drogiej strefie jest ze 2-3x droższy niż w taniej. Więc nawet gdyby klima ciągnęła tylko drogi prąd, to i tak się opłaci. Ale w g12w % czasu drogiej strefy to 42% a w G12w 58% i do tego w taniej strefie (nocą) brak zysków słonecznych i marne bytowe i temperatura na zewnątrz niższa, to klima ciągnie więcej prądu taniego.

Problemów z grzaniem klimą jest kilka

1. Niekorzystny rozkład temperatury (im wyżej tym cieplej)

2. brak ciepłej podłogi - komfort cieplny zależy nie tylko od temperatury powietrza, ale też od temperatury przegród. Wiec przy cieplej podłodze niższa temperatura powietrza da poczucie komfortu cieplnego. To razem z punktem pierwszym powoduje, że do domu trzeba dostarczyć więcej ciepła.

3. Brak masy ogrzanej powyżej temperatury powietrza powoduje szybkie odczuwanie braku ogrzewania (np. w czasie ostatnich wichur u mnie były dwie kilkugodzinne przerwy w dostawie prądu).

4. Brak (a przynajmniej nie znam) sensownego sterownika. Maks co da się ustawić, to np. ustawienie grzania 13:00-15:00. Nie można ustawić różnych temperatur w różnych porach.

Pomimo tych wad ogrzewanie klimą powinno wyjść taniej, niż ogrzewanie podłogówka prądem z COP=1. Jednak niewiele. Za to różnica w komforcie zdecydowanie na korzyść podłogówki. Nawet, jak namnożymy jednostek czy zrobimy kanałówkę.

Tak spojrzałem na Twój model i generalnie jeszcze mógłby sporo zejść z tym poborem (przynajmniej wg producenta:)) Co nie zmienia faktu, że masz ekonomiczne, niemalże bezobsługowe ogrzewanie, za tak naprawdę "parę groszy" porównując np z pompą PW.

A jeśli jeszcze mogę parę pytań:)

Jak masz wykończoną podłogę? Jakieś panele, parkiet płytki? I jak ma się to do komfortu, tzn uczucia zimnej podłogi? Bo to bardzo często podnoszony argument dyskryminujący ogrzewanie nadmuchowe jako, ze jest bez komfortowe w porównaniu z np podłogówką

Miałbym jeszcze taniej, bo w łazience i wiatrołapie mam pod płytkami maty elektryczne, a wcale z tych mat nie korzystam bo nie takiej potrzeby.

Co do danych producenta... to chyba tak jak ze spalaniem w autach... Moja klima nie schodzi poniżej 450W i to po dociepleniu rurek idących na zewnątrz. Może bardziej markowe sprzęty utrzymują dane lecz nie mam porównania. Gdy zakładałem Gree była w dobrej cenie i wyszedłem z założenia, że jeden ch.. pieron ;) Miałem do czynienia z klimatyzacjami w autach więc uznałem, że fizyka przecież jest taka sama dla wszystkiego na ziemi i wielkiej filozofii w tym nie ma.

Na podłodze panele (także w kuchni) i jak wspomniałem, jestem ciepłolubny, nie lubię kapci i nie czuję efektu zimnej podłogi (35cm styro), bez problemu nawet rano/wieczorem poruszam się po domu z gołymi stopami. Termometr mam na wysokości 30cm od podłogi i wg niego utrzymuję temp 23*. Przy 22* faktycznie było mniej przyjemnie. Bywałem w domach z podłogówką i jakoś nie miałem efektu "WOW", ot normalne ciepło jak u mnie, podłoga obojętna dla stóp, nie wiem czym się podniecać. Oczywiście tyczy się to paneli, bo na płytkach już będzie odczuwalna różnica, lecz jakoś nie zwracam to uwagi podczas korzystania z toalety, więc chyba tak źle nie jest.

Przy ciągłym grzaniu (a tak grzeję) temp przegród się wyrównują, więc jakby dla argument średnio trafiony. Kaizen piszesz o wichurach, przeważnie wieje w nocy i jak pozrywa linie energetyczne to ta podłogówka też za wiele nie nagrzeje... W ub roku w grudniu chyba nie było u mnie prądu przez 1,5 DOBY, temp w domu spadła do 19*. Teraz mam agregat (chyba 4 albo 4,5kW) i klima z argeratu pociągnie i jeszcze na resztę domu starczy, za to kabli z tego nie odpalisz, przynajmniej nie w całym domu.

Sorki za przydługi wpis :)

Tak po prawdie podłogówka niby grzeje ale ciepła od niej nie czuć a wiem co gadam bo mam , zasilana jest 29 stopniami prawie całą zimę a beton połowę z tego odbiera i w domu 24 stopnie a podłoga prawie nie wyczuwalna dla stopy i tak to wyglada , też medytuję nad porządną klimą tak ok 3,5 kw właśnie na takie okresy jak obecnie i wczesną jesienią bo podłogówka a grzanie jej teraz mija się z celem BO zona cały dzień wietrzy , wszystkie okna do mola otwarte a wieczorem miałczy że jest jej zimno i babsko myśli że te 12 ton betonu za 15 minut zagrzeje .:)

Ja byłem przekonany do kabli. Jednak EP mnie nie puścił a u nas często sprawdzają budowy przy oddawaniu do użytku. Szukałem taniej pompy do co i cwu. Znalazłem lg 7kw za 13600z montażem. W tej cenie postaw komin, piec na węgiel lub pellet, albo nitke gazu pociągnij do domu...

Mam grzane co i cwu. Za 6000 samo cwu? Ta inwestycja może Ci się nie zwrócić.

No i zbiornik CWU. Przy gazie tego nie potrzebujesz. Fakt tania PC.

Mam pewną wątpliwość a mianowicie czy w takim małym domu wentylacja mechaniczna ma jakieś sensowne uzasadnienie ekonomiczne? Oczywiście komfort ponad wszystko ale przy dobrym dociepleniu, małym zapotrzebowaniu na ciepło, ile mogą wzrosnąć rachunki za ogrzewanie w porównaniu do WG (bierzemy tylko to pod uwagę). Ja się pewnie i tak zdecyduje na rekuperacje ale może komuś się taka mała "dywagacja" przyda.

Nie traktujcie tego jako off-topic bo to też się tyczy ogrzewania.