jacol35500 16.03.2019 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 A jak przygotowujesz CWU? Zwykły bojler elektryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.03.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Gotowiec TK19 z drobnym dostosowaniem do swoich potrzeb, split Gree Lomo Economic 3,2kW, wisi niemal w rogu (teraz bym umiejscowił bardziej do środka pokoju) za kanapą na wysokości ok 230cm, 95% chodzi na najniższym biegu, nie czuję wiatru, delikatnie tylko szumi.CWU mam z bojlera elektrycznego 80L, wcześniej grzałem rano między 4-6 godz (taryfa G12w), teraz przestawiłem na 11-11.30 z uwagi na PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.03.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Gotowiec TK19 z drobnym dostosowaniem do swoich potrzeb, split Gree Lomo Economic 3,2kW, wisi niemal w rogu (teraz bym umiejscowił bardziej do środka pokoju) za kanapą na wysokości ok 230cm, 95% chodzi na najniższym biegu, nie czuję wiatru, delikatnie tylko szumi. CWU mam z bojlera elektrycznego 80L, wcześniej grzałem rano między 4-6 godz (taryfa G12w), teraz przestawiłem na 11-11.30 z uwagi na PV. Właśnie spojrzałem na projekt, bardzo fajny. I jednym takim klimatyzatorem i gdzie nikim w sypialnie opedziles cały dom? A w łazience jakąś drabinka elektryczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.03.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Dokładnie tak, klima + grzejnik. Pozostałe 2 pokoje nie są dogrzewane (utrzymuje się bez problemu temp 20-21* przy przymkniętych drzwiach). W łazience farelka włączana tylko na czas kąpieli i w zasadzie tylko przeze mnie, dziewczyna jakoś jej nie potrzebuje. Przymierzam się do założenia coś a'la kurtyny powietrznej nad drzwiami, takiej badziewnej z casto, ale jakoś mi tak schodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 16.03.2019 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Zastanawiałem się mocno nad takim rozwiązaniem czyli klima i grzejniki na wypadek wielkich mrozów. Jednak skłaniam się bardziej ku kablom w posadzce grzanym w drugiej taryfie. Ponoć komfort większy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.03.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Też na początku myślałem nad kablami, ale przy obecnym rozwiązaniu chodzę okrągły rok bez kapci (nie lubię ich) i nie czuję dyskomfortu, a jestem raczej ciepłolubny. Klima daje COP, kable nie, ale klima "wieje", a kable nie. Koszt instalacji kabli u mnie był kilka razy większy od klimy i grzejników, lecz nie jestem w stanie podać na ten moment sumy bo nie pamiętam dokładnie ale wychodziło coś ok 8-9kpln razem ze sterownikami, a i rachunki za prąd byłyby wyższe od obecnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.03.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 To pełen szacunek. Mój projekt ma 70m2 a i reszta pomieszczeń jakby bardziej otwarta na całość. Jeszcze chce mały Komineczek dla klimatu.A powiedz jaki masz rekuperator? Ile wydajności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.03.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Reku Brink Renovent Excellent 180. Komineczek... też myślałem i... mam biokominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.03.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 A grzejesz ta klima w jednej czy w dwóch taryfach? Masz pv wiec myślę że przy samych konwektorach grzalbys prawie za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 16.03.2019 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Mam rozumieć że te 22kwh/m2 to tylko grzanie w sezonie grzewczym. Jak wyglądały Twoje rachunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 16.03.2019 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Klimą grzeję bez uwzględniania taryf, przychodzi czas to włączam i nie dotykam do końca sezonu. PV mam od stycznia br. Tak, 22kWh/m2/rok to jest samo grzanie, koszt ogrzewania za poprzedni sezon to 850pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol35500 17.03.2019 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Jeśli klima grzejesz bez uwzględnienia taryfy. To wydaje mi sie, że rachunek przy kablach grzewczych działających tylko w drugiej taryfie, byłyby podobny w skali roku. Te 80 litrów cwu starcza wam na dobę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 17.03.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 CWU jak wspomniałem 80L grzane jest na 60-65* (na wyjściu z bojlera jest zawór termostatyczny ustawiony na 45*) i spokojnie wystarcza na 2 osoby. Klima ma COPa i większość czasu chodzi (jeśli chodzi, bo robi sobie przerwy nie mogąc zejść już niżej z grzaniem, nie wiem, czy nie za duża jednostka) z poborem rzędu 470-500W i zjadła za ub sezon 1620kWh, co daje średnio ok 9kWh na dobę. Oczywiście do tego dochodzi grzejnik w sypialni, ale w tym roku jakoś mało go używam, bo źle mi się spało, i odkąd go wyłączyłem sypiam znacznie lepiej (podbijał temp tylko 1*). Nie wiem ile zjadłyby kable, ale liczę, że klima chodzi średnio z COP ok 2.0 (a myślę, że bardziej 2,5-3) więc kable wzięłyby na okrągło 3200kWh w taniej taryfie co daje 960pln (u mnie cena za 1kWh wynosiła 30gr) kontra moje 850pln, więc tak, koszt podobny. Tylko niektórzy mając kable i tak montują klimy... Dlaczego? Czy ich wyniki z kabli podawane na forum są inne od rzeczywistych? Tego nie wiem ale fakt jest faktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Przyzwoita klima wyciągnie w sezonie bez większego problemu COP=3 - a prąd w drogiej strefie jest ze 2-3x droższy niż w taniej. Więc nawet gdyby klima ciągnęła tylko drogi prąd, to i tak się opłaci. Ale w g12w % czasu drogiej strefy to 42% a w G12w 58% i do tego w taniej strefie (nocą) brak zysków słonecznych i marne bytowe i temperatura na zewnątrz niższa, to klima ciągnie więcej prądu taniego. Problemów z grzaniem klimą jest kilka1. Niekorzystny rozkład temperatury (im wyżej tym cieplej)2. brak ciepłej podłogi - komfort cieplny zależy nie tylko od temperatury powietrza, ale też od temperatury przegród. Wiec przy cieplej podłodze niższa temperatura powietrza da poczucie komfortu cieplnego. To razem z punktem pierwszym powoduje, że do domu trzeba dostarczyć więcej ciepła.3. Brak masy ogrzanej powyżej temperatury powietrza powoduje szybkie odczuwanie braku ogrzewania (np. w czasie ostatnich wichur u mnie były dwie kilkugodzinne przerwy w dostawie prądu).4. Brak (a przynajmniej nie znam) sensownego sterownika. Maks co da się ustawić, to np. ustawienie grzania 13:00-15:00. Nie można ustawić różnych temperatur w różnych porach. Pomimo tych wad ogrzewanie klimą powinno wyjść taniej, niż ogrzewanie podłogówka prądem z COP=1. Jednak niewiele. Za to różnica w komforcie zdecydowanie na korzyść podłogówki. Nawet, jak namnożymy jednostek czy zrobimy kanałówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.03.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Tak spojrzałem na Twój model i generalnie jeszcze mógłby sporo zejść z tym poborem (przynajmniej wg producenta:)) Co nie zmienia faktu, że masz ekonomiczne, niemalże bezobsługowe ogrzewanie, za tak naprawdę "parę groszy" porównując np z pompą PW. A jeśli jeszcze mogę parę pytań Jak masz wykończoną podłogę? Jakieś panele, parkiet płytki? I jak ma się to do komfortu, tzn uczucia zimnej podłogi? Bo to bardzo często podnoszony argument dyskryminujący ogrzewanie nadmuchowe jako, ze jest bez komfortowe w porównaniu z np podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 17.03.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Miałbym jeszcze taniej, bo w łazience i wiatrołapie mam pod płytkami maty elektryczne, a wcale z tych mat nie korzystam bo nie takiej potrzeby. Co do danych producenta... to chyba tak jak ze spalaniem w autach... Moja klima nie schodzi poniżej 450W i to po dociepleniu rurek idących na zewnątrz. Może bardziej markowe sprzęty utrzymują dane lecz nie mam porównania. Gdy zakładałem Gree była w dobrej cenie i wyszedłem z założenia, że jeden ch.. pieron Miałem do czynienia z klimatyzacjami w autach więc uznałem, że fizyka przecież jest taka sama dla wszystkiego na ziemi i wielkiej filozofii w tym nie ma. Na podłodze panele (także w kuchni) i jak wspomniałem, jestem ciepłolubny, nie lubię kapci i nie czuję efektu zimnej podłogi (35cm styro), bez problemu nawet rano/wieczorem poruszam się po domu z gołymi stopami. Termometr mam na wysokości 30cm od podłogi i wg niego utrzymuję temp 23*. Przy 22* faktycznie było mniej przyjemnie. Bywałem w domach z podłogówką i jakoś nie miałem efektu "WOW", ot normalne ciepło jak u mnie, podłoga obojętna dla stóp, nie wiem czym się podniecać. Oczywiście tyczy się to paneli, bo na płytkach już będzie odczuwalna różnica, lecz jakoś nie zwracam to uwagi podczas korzystania z toalety, więc chyba tak źle nie jest. Przy ciągłym grzaniu (a tak grzeję) temp przegród się wyrównują, więc jakby dla argument średnio trafiony. Kaizen piszesz o wichurach, przeważnie wieje w nocy i jak pozrywa linie energetyczne to ta podłogówka też za wiele nie nagrzeje... W ub roku w grudniu chyba nie było u mnie prądu przez 1,5 DOBY, temp w domu spadła do 19*. Teraz mam agregat (chyba 4 albo 4,5kW) i klima z argeratu pociągnie i jeszcze na resztę domu starczy, za to kabli z tego nie odpalisz, przynajmniej nie w całym domu. Sorki za przydługi wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.03.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Tak po prawdie podłogówka niby grzeje ale ciepła od niej nie czuć a wiem co gadam bo mam , zasilana jest 29 stopniami prawie całą zimę a beton połowę z tego odbiera i w domu 24 stopnie a podłoga prawie nie wyczuwalna dla stopy i tak to wyglada , też medytuję nad porządną klimą tak ok 3,5 kw właśnie na takie okresy jak obecnie i wczesną jesienią bo podłogówka a grzanie jej teraz mija się z celem BO zona cały dzień wietrzy , wszystkie okna do mola otwarte a wieczorem miałczy że jest jej zimno i babsko myśli że te 12 ton betonu za 15 minut zagrzeje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 17.03.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Ja byłem przekonany do kabli. Jednak EP mnie nie puścił a u nas często sprawdzają budowy przy oddawaniu do użytku. Szukałem taniej pompy do co i cwu. Znalazłem lg 7kw za 13600z montażem. W tej cenie postaw komin, piec na węgiel lub pellet, albo nitke gazu pociągnij do domu... Mam grzane co i cwu. Za 6000 samo cwu? Ta inwestycja może Ci się nie zwrócić. No i zbiornik CWU. Przy gazie tego nie potrzebujesz. Fakt tania PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 No i zbiornik CWU. Przy gazie tego nie potrzebujesz. .. Przy gazie nie potrzeba zasobnika cwu?, przy 2 funkcyjnym zapewne nie ale przy pozostałych kotłach tak. Czy to bedzie wbudowany czy wolno stojacy ale bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 24.03.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Mam pewną wątpliwość a mianowicie czy w takim małym domu wentylacja mechaniczna ma jakieś sensowne uzasadnienie ekonomiczne? Oczywiście komfort ponad wszystko ale przy dobrym dociepleniu, małym zapotrzebowaniu na ciepło, ile mogą wzrosnąć rachunki za ogrzewanie w porównaniu do WG (bierzemy tylko to pod uwagę). Ja się pewnie i tak zdecyduje na rekuperacje ale może komuś się taka mała "dywagacja" przyda.Nie traktujcie tego jako off-topic bo to też się tyczy ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts