jasiek11 24.03.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Tak po prawdie podłogówka niby grzeje ale ciepła od niej nie czuć a wiem co gadam bo mam , zasilana jest 29 stopniami prawie całą zimę a beton połowę z tego odbiera i w domu 24 stopnie a podłoga prawie nie wyczuwalna dla stopy i tak to wyglada , też medytuję nad porządną klimą tak ok 3,5 kw właśnie na takie okresy jak obecnie i wczesną jesienią bo podłogówka a grzanie jej teraz mija się z celem BO zona cały dzień wietrzy , wszystkie okna do mola otwarte a wieczorem miałczy że jest jej zimno i babsko myśli że te 12 ton betonu za 15 minut zagrzeje . To jest mocno subiektywne, ja mocno odczuwam rożnice miedzy powierzchnia ogrzewaną i tam gdzie nie ma podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.03.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Mam pewną wątpliwość a mianowicie czy w takim małym domu wentylacja mechaniczna ma jakieś sensowne uzasadnienie ekonomiczne? Oczywiście komfort ponad wszystko ale przy dobrym dociepleniu, małym zapotrzebowaniu na ciepło, ile mogą wzrosnąć rachunki za ogrzewanie w porównaniu do WG (bierzemy tylko to pod uwagę). Ja się pewnie i tak zdecyduje na rekuperacje ale może komuś się taka mała "dywagacja" przyda. Nie traktujcie tego jako off-topic bo to też się tyczy ogrzewania. Z mojego punktu widzenia - Im mniejszy dom/koszt wykonania WM tym lepsza opłacalność w stosunku do ceny komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 24.03.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Nie wnikam w cenę instalacji jednej czy drugiej wentylacji. Bardziej chodzi mi o różnicę w kosztach ogrzewania. Obliczając OZC pewnie różnica się pojawi w kW/m2 ale jak to rzeczywiście wygląda w praktyce.Dla mnie wybór jest raczej oczywisty. Dostępu do kominów murowanych nie mam a systemami wentylacji mechanicznej zajmuję się na co dzień ale nie każdy ma dostęp do tanich elementów, bo uwierzcie mi, że na all.... nie wszystko jest takie super tanie.....Nawet wśród osób instalujących zdania są podzielone co do oszczędności na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 24.03.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Krótko i na temat, doświadczenie z domu mojej mamy z WG, w jednym osobnym WC jest zawsze (zimą) cholernie zimno, nie ma tam ogrzewania ale jest kanał WG, za to u mnie przy WM i praktycznie nieogrzewanej łazience nie ma takiej opcji. Przy koszcie założenia WM w małych domach nie ma się co zastanawiać. Ja co prawda nie liczyłem ewentualnych oszczędności ale chyba są, co widać po temp nawiewów zimą, prawdziwą zimą (o ile jeszcze takie w ogóle będą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.04.2019 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Witam. W założeniu ma to być dom energooszczędny. Liczę, że zapotrzebowanie na energię to będzie jakieś 25kwh/mkw*rok. Myślę, że rozsądnym wyjściem będą kable grzewcze w posadzce, oraz klimatyzator z opcją grzania. Oczywiście będzie rekuperacja oraz prawdopodobnie rurowe GWC. Mam dylemat do co CWU prawdopodobnie będzie to pompa ciepła powietrze-woda z zasobnikiem 200l (2 osoby + kiedys jedno dziecko). Co myślicie o takim zestawie? Ma to sens? Może macie inne propozycje? Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonej pompy ciepła typu powietrze-powietrze do podgrzewania ciepłej wody użytkowej, polecam pompę ciepła Logatherm WPT marki Buderus. Pompa może współpracować z innymi źródłami ciepła np. kotłem lub instalacją solarną poprzez wężownicę o dużej powierzchni wymiany ciepła znajdującej się w urządzeniu. Urządzenie cechuje się ciekawym wyglądem. Dzięki wykorzystaniu energii powietrza otoczenia urządzenie osiąga sprawność nawet do 430%. Do wyboru są cztery modele, z których trzy o pojemnościach 200 i 250 litrów pracują do temperatury powietrza 5°C, a czwarty model 270 nawet do -10°C. Więcej szczegółowych inforamcji znajduje się na stronie internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/do-cieplej-wody/logatherm-wpt.html Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.05.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Czy autor wątku się już na coś zdecydował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts