cocolada 10.03.2019 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Witajcie, Szperam po forum od kilku godzin i nie mogę znaleźć wątku, który udzieliłby mi informacji na pytania, które kłębią się w głowie. Nigdy nie budowaliśmy domu. Nigdy nikt z bliskich osób tego nie robił. Nie mamy wiedzy na ten temat. Od miesiąca mierzymy się z tematem w formie przygotowań - czytamy, pytamy itd. Niestety piętrzą się pytania, a odpowiedzi jest mniej niż wątpliwości. Wybraliśmy działkę. Wybraliśmy projekt - będą wprowadzane w nim zmiany. Mamy dla działki WZ, jej stan prawny jest sprawdzony. Mamy fundusze na zakup - w przyszłym tygodniu planujemy finalizować zakup. Co dalej ? Czytałam wiele artykułów na ten temat, ale żaden nie wydaje mi się zupełny. Natomiast przy okazji czytania o poszczególnych rozwiązaniach co chwilę napotykam info, że coś warto już zaplanować na etapie projektu np. instalacje, projekt ogrodu, rozwiązania inteligentnego domu itd. Przy zamówieniu projektu domu możliwy jest zakup dodatkowo projektu instalacji np. wentylacji, fotowoltaiki itp. czy warto z tego skorzystać czy też lepiej jak poszczególne projekty wykonają odpowiednie firmy ? Mam ekipę budowlaną do stanu ssz. Mam kierownika budowy i geodetę. W poniedziałek mam umówić się z architektem poleconym przez znajomego - tu moje pytanie o to co taki architekt może dla mnie zrobić - adaptacja do działki plus zmiany w samym budynku, ale czy coś poza tym robi ? Jaki to orientacyjny koszt ? Wybaczcie moje pytania, ale naprawdę mam mętlik w głowie. Wiem co byśmy chcieli. 1.Działka ma media poza gazem - jak wygląda kwestia przyłączy ? na jakim etapie i co w tej kwestii należy zrobić ? 2. Dom parterowy z możliwością adaptacji poddasza - jeśli nie planuje na razie użytkowania poddasza to mimo to do jakiego etapu najlepiej go wykończyć, by później jego wykończenie do mieszkania nie wprowadzało chaosu i bałaganu w domu, ale by nie wydawać za dużo kasy na tą część domu w tym momencie. 3. Chcemy wprowadzić takie rozwiązania jak: - wentylacja z rekuperacją; - fotowoltaika; - pompa ciepła; - ogrzewanie podłogowe; - odprowadzenie wody deszczowej do zbiornika umożliwiającego później wykorzystanie jej do podlewania ogrodu; - system automatycznego nawadniania; - inteligentny dom zarządzający automatyką w domu - przynajmniej stworzenie instalacji do późniejszego rozbudowania; Na jakim etapie zająć się tymi tematami - to mój największy problem... czy przed rozpoczęciem budowy powinnam mieć wybranych wykonawców, którzy zaprojektują poszczególne instalacje i te projekty muszą być uwzględnione w projekcie domu ? Czy też na późniejszym etapie budowy wykonuje się takie plany instalacji. Czytałam, że jeszcze przed budową, gdyż rzutuje to na technologię budowy domu już od fundamentów, a wiele ziemnych robót można zrobić już na wstępie. Jeśli tak to czy poszczególne firmy wykonują te projekty czy robi to np. architekt a firmy później wykonują tylko ? Pytanie kolejne. W jaki sposób policzyć wstępny budżet budowy tak by to miało ręce i nogi ? Czy na rozwiązania energooszczędne pozyskiwaliście dotację lub braliście preferencyjne kredyty, pożyczki i jak się to ma do kredytu hipotecznego ? Czy to w ogóle się opłaca ? Mam jedynie szacunek firmy budowlanej bardzo wstępny po pokazaniu projektu bez szczegółów, że ssz 100 000 - 120 000 zł. Jak pozbierać pozostałe koszty ? Najbardziej interesuje mnie kwestia instalacji, przyłączy i wszelkich inteligentnych rozwiązań. Boje się, że decydując się na pewne rozwiązania zrezygnuje z innych, a później okaże się, że kasy brakło, a powrót do tych innych tradycyjnych i tańszych nie jest już możliwy. Czy ktoś miałby cierpliwość do rozpisania mi tematu i dokończenie zdania: Mam działkę i wz, kupuję projekt domu i ..... WIELKIE DZIĘKI z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.03.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Co dla ciebie znaczy inteligentny dom? Koszt przyłączy zależy od lokalizacji działki względem sieci i może być to kilkaset złotych z może iść grube tysiące , popytaj u swoich dostawców o koszty i sposoby podłączenia. Koszt stanu surowego 100-120 tyś co masz na myśli? robota i materiał , sama robota czy sam materiał? Dom się buduje parterowy albo pietrowy czy tam z poddaszem, jak wykończysz poddaszu musisz go ogrzewać , więc ma to mały sens.Jak planować budżet , - szykuj gruby portfel (po wymaganiach jakie wypisujesz) tak licz 5-6 tys/m2 Ogólnie to na większość pytań są na FM odpowiedzi wiec coś słabo czytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Co konkretnie chcesz sterować tymi inteligentnymi systemami? Zastanów się czy kiedykolwiek skorzystasz z takiego systemu, jeśli dom nie jest duży i "budżetowy". Popatrz sobie na system Fibaro. ***Ja miałam projekt podłogówki i wentylacji wraz z projektem domu, dzięki czemu np. można było ekonomicznie rozplanować rury rozprowadzające. Woda deszczowa do podlewania ogrodu może być bardzo skomplikowanym systemem niewartym świeczki, bo taniej będzie wywiercić studnię. Edytowane 10 Marca 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocolada 10.03.2019 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Co dla ciebie znaczy inteligentny dom? Koszt przyłączy zależy od lokalizacji działki względem sieci i może być to kilkaset złotych z może iść grube tysiące , popytaj u swoich dostawców o koszty i sposoby podłączenia. Koszt stanu surowego 100-120 tyś co masz na myśli? robota i materiał , sama robota czy sam materiał? Dom się buduje parterowy albo pietrowy czy tam z poddaszem, jak wykończysz poddaszu musisz go ogrzewać , więc ma to mały sens. Jak planować budżet , - szykuj gruby portfel (po wymaganiach jakie wypisujesz) tak licz 5-6 tys/m2 Ogólnie to na większość pytań są na FM odpowiedzi wiec coś słabo czytasz. Odpowiadając: Inteligentny dom - sterowanie automatyką zainstalowaną w domu - na wstępie ogrzewanie, nawadnianie, rolety zewnętrzne, brama wjazdowa i garażowa, wentylacja i alarm, z możliwością rozbudowy o dodatkowe "bajery". Koszt przyłączy - jasna sprawa - kanalizacja na działce - kilkanaście m do studzienki, woda około 20 m, prąd podobnie maks 30 m. Co do kosztów ssz: - za robociznę od fundamentów do dachu (bez dachu) 35 tys. - za dach (materiał + robocizna) 25 tys. Gdy zapytałam o całość z materiałami to otrzymałam info: 90 000 -100 000 już łącznie. 20 - 30 tys stolarka. Buduję dom z poddaszem, bo na dziś pater mi wystarczy (jeden dzidziuś w drodze). Zakładając, że Rodzina może się powiększyć, a dzieci będą chciały osobne pokoje - planujemy przenieść je na poddasze (kiedyś). Pytając chodzi mi o to co w takim wypadku najlepiej zrobić. Pozostawić poddasze w stanie surowym - tak jest u moich znajomych, czy też zrobić już instalacje i tynki ? Co do planowania budżetu to powiem tak: mamy limit więc chcę tak wycenić nasze marzenia, by się nie sfrajerować i zrezygnować w odpowiednim czasie z bajerów, które chcielibyśmy mieć. Zakładam jakiś plan 100%, bo od czegoś muszę zacząć, ale jestem realistką i nastawiam się na cięcia w planach i chcę to zrobić jak najwcześniej by później nie wpaść w problemy, że ciężko będzie się wycofać z pewnych tematów. Może się mylę, ale z tego co szukam i czytam to pompa - 25 000, wentylacja 15 000, fotowoltaika 25 000, inteligentny dom 30 000, ogrzewanie podłogowe 10 000 - pytanie ile pozostałe instalacje, bo nasz budżet na ten etap to 120 000 zł. Biorę też pod uwagę taki wariant, że podciągam potrzebne instalacje na etapie budowy, by później nie kuć ścian, podłóg i nie ryć w ziemi - czyli bez robienia generalnego remontu móc je uzupełnić i uruchomić. Nie wszystko (jeśli braknie funduszy) musi działać od razu. Ciągle przeszukuję forum, ciężko wczytać się we wszystko po kolei (tematów trochę jest). Może kiepsko szukam. Edytowane 10 Marca 2019 przez cocolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocolada 10.03.2019 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Co konkretnie chcesz sterować tymi inteligentnymi systemami? Zastanów się czy kiedykolwiek skorzystasz z takiego systemu, jeśli dom nie jest duży i "budżetowy". Popatrz sobie na system Fibaro. *** Ja miałam projekt podłogówki i wentylacji wraz z projektem domu, dzięki czemu np. można było ekonomicznie rozplanować rury rozprowadzające. - wielkie dzięki , ja też mam taką opcję tylko zastanawiałam się czy później firma wykonująca instalację nie powie mi, że nie my projektowaliśmy więc będzie drożej albo gorzej coś zrobić. Woda deszczowa do podlewania ogrodu może być bardzo skomplikowanym systemem niewartym świeczki, bo taniej będzie wywiercić studnię. - super! Dzięki za radę, właśnie o takie uwagi mi chodzi. Porównam opcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 10.03.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Co do kosztów ssz: - za robociznę od fundamentów do dachu (bez dachu) 35 tys. - za dach (materiał + robocizna) 15 tys. Gdy zapytałam o całość z materiałami to otrzymałam info: 90 000 -100 000 już łącznie. 20 - 30 tys stolarka. Może się mylę, ale z tego co szukam i czytam to pompa - 25 000, wentylacja 15 000, fotowoltaika 25 000, inteligentny dom 30 000, ogrzewanie podłogowe 10 000 - pytanie ile pozostałe instalacje, bo nasz budżet na ten etap to 120 000 zł. Biorę też pod uwagę taki wariant, że podciągam potrzebne instalacje na etapie budowy, by później nie kuć ścian, podłóg i nie ryć w ziemi - czyli bez robienia generalnego remontu móc je uzupełnić i uruchomić. Nie wszystko (jeśli braknie funduszy) musi działać od razu. Ciągle przeszukuję forum, ciężko wczytać się we wszystko po kolei (tematów trochę jest). Może kiepsko szukam. Może napisz, jaki to ma być dom w sensie ile m2 powierzchni całkowitej/powierzchni podłóg i jakim dysponujecie budżetem, bo same instalacje i SSZ to nie jest jeszcze dom, po drodze są tynki wylewki, hydraulika, izolacje itd, itp. Jest masa rzeczy o których się nie myśli, a wszystko kosztuje. Fotowoltaika czy PC tutaj się zorientuj w gminie czy nie ma żadnych dotacji, czasami w gminie funkcjonują jakieś programy, które mogą w części sfinansować takie sprawy, ewentualnie program Czyste Powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 10.03.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Krótko będzie. Prosty dom 130m2 do wprowadzenia z otoczeniem kosztuje ok 550tys bez działki. Jeśli ta kwota Cię nie przeraża to możesz dalej myśleć o automatyce, reku itp. W przeciwnym razie zapomnij. Dach prosty 170m2 to kosztuje 50tys a nie 15. Dla bezpieczeństwa załóż budżet 600tys bez żadnych pomp ciepla, reku itp. Doloz do tego cała resztę o której piszesz i zdecyduj czy Cię stać. Poddasze też musisz wykończyć, bo przecież nie zostawisz go bez ocieplenia czy płyt gk na suficie. Co najwyżej z łazienką i podłogami możesz się wstrzymać ale to niewielka oszczędność. Wyobrażasz sobie tynkarzy na Twoim poddaszu kiedy Ty mieszkasz na parterze albo hydraulika robiacego przepusty młotem pneumatycznym? Radzę ocenić realnie możliwości finansowe, wybudować dom od a do z i zamknąć ten projekt. Teraz jesteś napalona po przeczytaniu kilku numerów muratora jak to wszystko ładnie i fachowo wygląda ale gwarantuje Ci że za rok jak zmierzysz się z rzeczywistością to będziesz mieć tego syfu serdecznie dosyć. Edytowane 10 Marca 2019 przez michal_wro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Buduj parterowy. Z możliwością dobudowania w poziomie dodatkowych pokoi. BEZ SCHODÓW. Mówi ci to osoba, która miała złamaną nogę i męża z rwą kulszową Mnie ekipa nic nie mówiła, poprowadziła rury wentylacji w wyznaczonych miejscach. Podłogówka nie była dokładnie rozrysowana do do rurki, a podane obciążenie cieplne dla pomieszczeń z sugerowanym zagęszczeniem pętli. No i umiejscowienie rozdzielaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 michał_wro - moim zdaniem przesadzasz cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocolada 10.03.2019 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Może napisz, jaki to ma być dom w sensie ile m2 powierzchni całkowitej/powierzchni podłóg i jakim dysponujecie budżetem, bo same instalacje i SSZ to nie jest jeszcze dom, po drodze są tynki wylewki, hydraulika, izolacje itd, itp. Jest masa rzeczy o których się nie myśli, a wszystko kosztuje. Fotowoltaika czy PC tutaj się zorientuj w gminie czy nie ma żadnych dotacji, czasami w gminie funkcjonują jakieś programy, które mogą w części sfinansować takie sprawy, ewentualnie program Czyste Powietrze. Monitorujemy kwestie programów finansujących OZE - jeśli się uda coś uzyskać na pewno skorzystamy. Projekt domu sarti B http://www.slonecznedomy.pl/projekty/sarti-b Budżet na samą budowę bez kosztów działki i bez kosztów projektu i jego adaptacji to 450 tys. Zaznaczam przy tym, że Koszty z jakimi spotykam się w Internecie od użytkowników są bardzo różne i często dużo wyższe niż realia naszego regionu. niektórzy nie wierzą, że ekipa może liczyć mi 90 tys za sso z materiałami i 25 tys za dach z materiałami, a tak właśnie jest i jest to ekipa z polecenia, która wybudowała już domy moim znajomym i takie były też koszty. Znajoma Męża z pracy niedawno zapytana powiedziała, że za dach wielospadowy dla domu 200 m zapłaciła 40 tys z materiałami i uważa, że to dużo (kryła dachówką, my wybieramy blachodachówkę). Kolega zakończył dom o niemal takiej samej bryle za 280 000 z wykończeniem (bez mebli) - fakt nie ma bajerów - tradycyjne instalacje plus trochę automatyki, ale wszystko robiła firma plus przyłącza wyniosły go sporo - kopał studnie i robił szambo. Nie liczę kosztów ogrodzenia na już, kostki wokół domu itp. Nie liczę kosztów robocizny przy wykończeniu, bo Teść i Wujek zajmują się tym zawodowo więc nie będzie mnie to prawie wcale kosztować, nie liczę kosztów geodety i elektryka jeśli chodzi o robociznę, bo również mam to za symboliczny zwrot kosztów jedynie materiały - to już jakaś oszczędność. Ekipę mam z tej samej wsi - więc nie mam kosztów dojazdu (wiem, że to też może windować cenę). Edytowane 10 Marca 2019 przez cocolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocolada 10.03.2019 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Krótko będzie. Prosty dom 130m2 do wprowadzenia z otoczeniem kosztuje ok 550tys bez działki. Jeśli ta kwota Cię nie przeraża to możesz dalej myśleć o automatyce, reku itp. W przeciwnym razie zapomnij. Dach prosty 170m2 to kosztuje 50tys a nie 15. Dla bezpieczeństwa załóż budżet 600tys bez żadnych pomp ciepla, reku itp. Doloz do tego cała resztę o której piszesz i zdecyduj czy Cię stać. Poddasze też musisz wykończyć, bo przecież nie zostawisz go bez ocieplenia czy płyt gk na suficie. Co najwyżej z łazienką i podłogami możesz się wstrzymać ale to niewielka oszczędność. Wyobrażasz sobie tynkarzy na Twoim poddaszu kiedy Ty mieszkasz na parterze albo hydraulika robiacego przepusty młotem pneumatycznym? Radzę ocenić realnie możliwości finansowe, wybudować dom od a do z i zamknąć ten projekt. Teraz jesteś napalona po przeczytaniu kilku numerów muratora jak to wszystko ładnie i fachowo wygląda ale gwarantuje Ci że za rok jak zmierzysz się z rzeczywistością to będziesz mieć tego syfu serdecznie dosyć. Wiem, że takie koszty, w niektórych miejscach Polski są realne, ale uwierz, że tu gdzie mieszkam naprawdę za pół miliona to można duuuużo więcej niż piszesz - tego akurat jestem pewna. Dziękuję za info co do poddasza A znajomi mają bez wykończenia poddasze - nie żebym pochwalała, sama się zdziwiłam, ale żyją tak już 2 rok. Edytowane 10 Marca 2019 przez cocolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 10.03.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 cocolada nic nie napisałeś o powierzchni można 100m można i 200 można i pałac.Napisz kwotę jaką dysponujesz.Prostą stodołę 100m2 postawisz za 250tyś z dużym wkładem pracy własnej,Jak masz działkę to tylko parterowy, nie mowie o wypadkach losowych bo na piętro nie wejdziesz jak złamiesz nogę np. na nartach.Kumpel z pracy wystawił 230m2 prawie milion złotych i nie ma "złotych klamek";).On na ekipę do SSO wydał tyle ile mnie kosztowało postawienie SSO 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocolada 10.03.2019 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 cocolada nic nie napisałeś o powierzchni można 100m można i 200 można i pałac. Napisz kwotę jaką dysponujesz. Prostą stodołę 100m2 postawisz za 250tyś z dużym wkładem pracy własnej, Jak masz działkę to tylko parterowy, nie mowie o wypadkach losowych bo na piętro nie wejdziesz jak złamiesz nogę np. na nartach. Kumpel z pracy wystawił 230m2 prawie milion złotych i nie ma "złotych klamek";). On na ekipę do SSO wydał tyle ile mnie kosztowało postawienie SSO 100m2. Projekt - Sarti B Powierzchnia użytkowa: 114,2 m2 Garaż: 32,9 m2 Pom. gosp. / kotłownia: 5m2 Poddasze: 51,4 (97,5) m2 Powierzchnia zabudowy: 189,9 m2 Kąt nachylenia dachu:30 o Powierzchnia dachu:280 m2 Wysokość budynku: 7,08 m Min. wymiary działki:21,44 x 25,64 m Kubatura pom. ogrzewanych: 649m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.03.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 niektórzy nie wierzą, że ekipa może liczyć mi 90 tys za sso z materiałami i 15 tys za dach z materiałami, Też nie wierzę, a w 15 za dach to już nic a nic, sama blacha bez obróbek i bez polozenia to najtańsza lekko licząc 5-6 tyś. a gdzie obróbki gdzie więźba? zakładając jednak że to Ty a nie my masz racje będziesz mieć SSO za 105 tyś ( wg mnie fajnie jak sie zmiescisz w 150-160) SSO to jakieś 25 % inwestycji , 105*4 = masz 420 bez bajerów, inteligentnych, fotowoltaikow itd. Inteligentny dom 30 tyś, - może jak ktoś sam to ogarnia czyli tylko materiał , ale chyba to tez trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 10.03.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Krótko będzie. Prosty dom 130m2 do wprowadzenia z otoczeniem kosztuje ok 550tys... Zgadzam się. Przy obecnych cenach materiałów i ekip, jak planujecie robić rekuperatory, pompy ciepła, pewnie też dobre okna, ocieplenie itp. to pół bańki trzeba spokojnie liczyć. No chyba, że dużo będziecie robić sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cocolada 10.03.2019 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Wybaczcie błąd ! Dach 25 z materiałami nie 15 tys co do reszty bez zmian. Cóż mogę się mylić, bo nie mam doświadczenia, ale opieram te wyliczenia na danych od firmy i znajomych. W mojej kalkulacji zakładam właśnie 150 tys za ssz (na wszelki wypadek). Zapomniałam dodać, że co do dachu to blachodachówka plus robota za więźbę i krycie 35 zł za m2. Materiał na więźbę mnie nie kosztuje - mam duży własny las, sprzedaje drewno co kilka lat - tu materiał na dach biorę w rozliczeniu co do drewna z pozyskanej w tym roku wycinki. Niestety nikt z moich znajomych nie pokusił się o rozwiązania przeze mnie wskazane - poza pompą ciepła i ogrzewaniem podłogowym nikt nie zdecydował się na fotowoltaikę, inteligentny dom czy choćby wentylację mechaniczną. Moje plany są bardzo wstępne i naprawdę nie zamierzam bujać w obłokach, ale w ogóle się na nie odważam, bo skoro widziałam, że bez tych bajerów domy powstają za 350 tys pod klucz to mając 100 tys więcej uznałam, że coś mogę już wstawić dodatkowo... a wiem też, że pewne koszty (nie może duże) przy zaplanowaniu już na początku takich a nie innych rozwiązań można ograniczyć - co mam na myśli np. koszt budowy kominów pod wentylację grawitacyjną odpada - więc jeśli zdecyduje się na mechaniczną od razu to zapłacę odrobinę mniej niż robiąc to przy okazji remontu domu za parę lat. Nie mniej wszystko musi być z głową. Zaczynam się zastanawiać czy nie polecieć z parterówką 160 m zamiast tego poddasza.... Myślicie, że to wyjdzie taniej ? Edytowane 10 Marca 2019 przez cocolada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 10.03.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Wybaczcie błąd ! Dach 25 z materiałami nie 15 tys co do reszty bez zmian. Cóż mogę się mylić, bo nie mam doświadczenia, ale opieram te wyliczenia na danych od firmy i znajomych. W mojej kalkulacji zakładam właśnie 150 tys za ssz (na wszelki wypadek). Zapomniałam dodać, że co do dachu to blachodachówka plus robota za więźbę i krycie 35 zł za m2. Materiał na więźbę mnie nie kosztuje - mam duży własny las, sprzedaje drewno co kilka lat - tu materiał na dach biorę w rozliczeniu co do drewna z pozyskanej w tym roku wycinki. 35pln za m2 roboty więźby i blachy? Prawie jak za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 10.03.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Wybaczcie błąd ! Dach 25 z materiałami nie 15 tys co do reszty bez zmian. Cóż mogę się mylić, bo nie mam doświadczenia, ale opieram te wyliczenia na danych od firmy i znajomych. W mojej kalkulacji zakładam właśnie 150 tys za ssz (na wszelki wypadek). Zapomniałam dodać, że co do dachu to blachodachówka plus robota za więźbę i krycie 35 zł za m2. Materiał na więźbę mnie nie kosztuje - mam duży własny las, sprzedaje drewno co kilka lat - tu materiał na dach biorę w rozliczeniu co do drewna z pozyskanej w tym roku wycinki. Niestety nikt z moich znajomych nie pokusił się o rozwiązania przeze mnie wskazane - poza pompą ciepła i ogrzewaniem podłogowym nikt nie zdecydował się na fotowoltaikę, inteligentny dom czy choćby wentylację mechaniczną. Moje plany są bardzo wstępne i naprawdę nie zamierzam bujać w obłokach, ale w ogóle się na nie odważam, bo skoro widziałam, że bez tych bajerów domy powstają za 350 tys pod klucz to mając 100 tys więcej uznałam, że coś mogę już wstawić dodatkowo... a wiem też, że pewne koszty (nie może duże) przy zaplanowaniu już na początku takich a nie innych rozwiązań można ograniczyć - co mam na myśli np. koszt budowy kominów pod wentylację grawitacyjną odpada - więc jeśli zdecyduje się na mechaniczną od razu to zapłacę odrobinę mniej niż robiąc to przy okazji remontu domu za parę lat. Nie mniej wszystko musi być z głową. Zaczynam się zastanawiać czy nie polecieć z parterówką 160 m zamiast tego poddasza.... Myślicie, że to wyjdzie taniej ? Twój projekt ma już po podłogach parter ponad 150 m2 (tak liczę w tym garaż i nawet kotłownie bo w tych pomieszczeniach też pewnie będziesz robiła tynki itd). 450k to bardzo optymistyczne założenie, ja bym nawet w tej kwocie nie marzył, żeby zrobić na poddaszu. Wg mnie kwota nierealna na zakładane założenia i ten metraż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 10.03.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Mylisz się i to bardzo. W tych 550, ok 130 to robocizna. Ceny sprzed roku. Materialy kupisz ok 20% drożej niż ja na robociznie niech Ci będzie może i z 30% mniej od moich cen, zakładając że Twojego miejsca zamieszkania podwyżki cen robocizny nie dotyczą. Popelniasz podstawowy błąd sugerując się opiniami osób które budował 3, 5 ,10 lat temu. Jak nie dysponujesz grubym portfelem to proponuję zostać na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.03.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Zapomniałam dodać, że co do dachu to blachodachówka plus robota za więźbę i krycie 35 zł za m2. Tania blacho dachówka to 20zł/2-25 ulożenie to może i być 10 zł /m2 wiec masz sumę 35zł. Ale do blachy dochodzą obróbki liczone od metra bieżącego , wzdłuż rynny idą 2 lub 3 .......x10zł/mb + materiał , gąsiory podobnie za mb + materiał zawsze droższy niż pokrycie, do tego dojdą kominki od jakies wywiewów. Z tego wynika że montaż więźby, folii, łat i kontrałat - jakieś 10 dni roboczych sprawnej ekipy ktoś wykona gratis - GRATULUJE takiej ekipy. Niestety nikt z moich znajomych nie pokusił się o rozwiązania przeze mnie wskazane - poza pompą ciepła i ogrzewaniem podłogowym nikt nie zdecydował się na fotowoltaikę, inteligentny dom czy choćby wentylację mechaniczną. Moje plany są bardzo wstępne i naprawdę nie zamierzam bujać w obłokach, ale w ogóle się na nie odważam, bo skoro widziałam, że bez tych bajerów domy powstają za 350 tys pod klucz to mając 100 tys więcej uznałam, że coś mogę już wstawić dodatkowo... a wiem też, że pewne koszty (nie może duże) przy zaplanowaniu już na początku takich a nie innych rozwiązań można ograniczyć - co mam na myśli np. koszt budowy kominów pod wentylację grawitacyjną odpada - więc jeśli zdecyduje się na mechaniczną od razu to zapłacę odrobinę mniej niż robiąc to przy okazji remontu domu za parę lat. Nie mniej wszystko musi być z głową. Zaczynam się zastanawiać czy nie polecieć z parterówką 160 m zamiast tego poddasza.... Myślicie, że to wyjdzie taniej Jakiś czas temu sprawdzałem fotowoltaikę to niżej 40 tyś ciężko było, a to już było 'tanio' ale nie mam nie znam sie na tym nie zniechęcam. Walcz. Kalkulacja że brak kominów idzie w reku to słuszna idea. Ale kominy wentylacyjne drogie nie są, w kominach kosztuje zbajerowne wykończenie góry, przyjmij ze cena kominów pokrywa rurki, a reku musisz dołożyć do wentylacji. Ta 'inteligencja' domu to jest cos co przyda sie tylko nielicznym fanom takich bajerów. Automatyka sterowania CO, czy brama nie ma nic wspólnego z inteligentnym domem. Co do 160 po podłogach + dźwigar i nieużytkowe poddasze wyjdzie sporo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts