Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dopytam po raz trzeci ekipę.

Mam zaufanie do nich, bo to nie są obcy ludzie wzięci z ogłoszenia.

Zacytuję wiadomość:

"Witam. Rozmawiałem dzisiaj z ekipą od dachu i ustaliliśmy przy kryciu dachówką 35 zł za m przy kryciu blachodachówką. Pozdrawiam"

Na to moje pytanie: "Ta cena ekipy od dachu to cena za wykonanie całości dachu?"

Odpowiedź: "Cena za całość. Więźba i dach".

Albo coś tu nie gra albo zrobili promocję po kosztach...nie mam pojęcia, ale ostrożnie wybadam ponownie.

Z tych cytatów nie wynika jak wcześniej pisałaś ze to cena z materiałem.

Nasze wątpliwości biorą się z tego że wiemy że taki dach robi się 10-15 dniówek, w kilka osób. Masz z 220-250 m2 dachu (zakładając 35 to robocizna)- to daje 8 tyś za robotę..... dużo ? Wg mnie mało dla 4 osób to 2 tyś na głowę na czarno za prawie mc roboty........

Mówisz że to po kosztach, hmmmm

W jakim regionie ta budowa ma być?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze kolego Łukaszu, to nie pisałem do Ciebie. Zdarzyłem zorientować się że jesteś architektem. Nie zauważyłem jednak na forum żebyś napisał o tym jak wygląda praca architekta, ile rzeczy trzeba zrobić i dlaczego to musi kosztować.

Ps nie wiedziałem że jesteś taki 'artysta' że gardzisz adaptacjami, czy może jeszcze nie trafił się słaby okres w zlecenia w karierze ? Ja bym bardziej zaryzykował stwierdzeniem że prawdziwy architekt nie bawi się w projekty wnętrz.

Edytowane przez Domwmiodokwiqtach

jak wygląda praca architekta ?

- praca architekta jest złożonym, wieloetapowym procesem projektowania przestrzeni użytkowej, łączącym oczekiwania Inwestora z możliwościami jakie daje konkretna działka budowlana ( w przypadku budynków ) wraz z jej zmieniającymi się zależnościami przestrzennymi i wpisanymi w nią stałymi uwarunkowaniami ( strony świata, geotechnika, rzeźba terenu, otwarcia kompozycyjne, bliższe / dalsze otoczenie działki, … inne )

- jednocześnie praca architekta skoncentrowana jest na tworzeniu ARCHITEKTURY, która łączy sztukę i technikę, poprzez indywidualne rozwiązania w zakresie FORMY obiektu, FUNKCJI i TREŚCI, zawsze korespondując z danym ( nie innym ! ) miejscem na ziemi w którym powstaje.

- i tak : można mieć całościową wiedzę techniczną dot. budowania – bez „pierwiastka” sztuki dobra Architektura nie powstanie, i odwrotnie : można być wspaniałym artystą, bez rozwiązań i wiedzy technicznej „ artyzm ” pozostanie na papierze, a sam budynek ma wątpliwe szanse na jego realizację lub mocno ograniczone. W to wszystko „wchodzi” oczywiście przewidywany budżet przeznaczony na realizację inwestycji i sam sposób postrzegania przestrzeni przez Inwestora.

praca nad samym projektem ( przykładowego domu jednorodzinnego ) to kilka kluczowych etapów :

1rozmowy z Inwestorem, określenia tematu opracowania / uszczegółowienia podstawowych wytycznych projektowych i odpowiedzenia sobie na podstawowe pytania : do czego dążymy ?

( bez tej rozmowy, każdy obiekt może się mocno rozminąć z oczekiwaniami.

Też i nie chodzi o „rozmowę” telefoniczną w stylu „ ile kosztuje projekt domu ? ”

projektowanie nie jest „ grą w ciemno ” na żadnym z etapów !

w dalszej części pracy architekta jest :

2 – przeprowadzenie analiz przedprojektowych, dot.:

- analizy programu funkcjonalno użytkowego ( nie wszyscy wiedzą czego chcą ! )

- analizy działki budowlanej z wszystkimi jej uwarunkowaniami ( projektowanie budynku nie widząc działki jest nieporozumieniem )

- analizy Warunków Zabudowy ( określających ramy przyszłej zabudowy na danej działce w oparciu o przepisy lokalne – Decyzję o Warunkach Zabudowy lub zapisy Planu Miejscowego )

- analizy możliwości budżetowych, technicznych, budowlanych, instalacyjnych, … / ich określeniu w porozumieniu z Inwestorem

- wstępnych analiz obszaru oddziaływania obiektu

- innych analiz stanowiących podstawę do zaprojektowania obiektu

3 – na podstawie p.1 i p.2 opracowany jest Projekt Koncepcyjny budynku i zagospodarowania wraz z jego niejednokrotnie częstymi zmianami wynikającymi z uzgodnień z Inwestorem

4 – na podstawie uzgodnionego w 100% Projektu Koncepcyjnego – opracowywany jest Projekt Budowlany, gdzie poza częścią architektoniczną projektu ( budynku i zagospodarowania ), pracą architekta również jest koordynacja wszystkich opracowań branżowych wchodzących w skład Projektu, tj. branży konstrukcyjnej i instalacyjnych pod kątem zależności i wykluczenia możliwych kolizji ( budynek zawsze stanowi całość techniczno użytkową )

5 - możliwe opracowanie Projektu Wykonawczego ( uszczegóławiającego rozwiązania projektowe zawarte w Projekcie Budowlanym i dedykowane samej realizacji budynku ).

6 – sprawowanie nadzorów autorskich nad realizowanym budynkiem. Projektowanie budynku w oderwaniu od budowy – również w moim przekonaniu jest nieporozumieniem !

jw. w bardzo dużym skrócie !

- dot. adaptacji – póki co ( odpukać ) wielu Inwestorów zaufało mi dla rozwiązań projektowych indywidualnych ! – i dobrze !!!

- dot. wnętrz – jeśli dobrze jest zaprojektowany budynek, wnętrza same się tworzą ! a w zasadzie już są zaprojektowane. Im gorzej zaprojektowany, tym wnętrza zaczynają wchodzić w jakiś nieuzasadniony „misz masz”. Nie wiem dlaczego tak się dzieje ? ale niejednokrotnie tak to właśnie jest. Trudno też projektować budynek nie myśląc o wnętrzach i np. ograniczając się tylko do bryły zewnętrznej budynku – a tak niekiedy postrzegana jest Architektura – powierzchownie i błędnie.

jak wygląda praca architekta ?...

Piękna teoria. Szkoda tylko, że rzeczywistość wygląda inaczej. Zbyt często widać w krajobrazie potworki architektoniczne, które nie pasują do otoczenia. Zbyt często widzę pokoje z oknami od północy albo garaże zaprojektowane w ten sposób, że drzwi od samochodu w zasadzie nie da się otworzyć, bo wąsko.

Albo jakieś dziwne uskoki w murze, które tylko utrudniają aranżację wnętrz.

Wiele jest na tym forum wątków, gdzie ludzie proszę o ocenę funkcjonalności konkretnych projektów i jest wskazywane dużo niedociągnięć lub wręcz błędów.

Gdzie tu artyzm, gdzie analiza uwarunkowań konkretnego projektu?

Uważam, że każdy architekt powinien zamieszkać w budynku zaprojektowanym przez siebie. Wtedy może by dotarło, że pewne jego pomysły są bez sensu.

Edytowane przez Lukasz11

Ale prawdą jest też, że jednak gotowce są sygnowane przez architektów.

Nie rysuje ich Zdzisiek spod budki z piwem tylko osoba z dumnym arch. przed nazwiskiem.

I bez uwarunkowań działki, sam rzut wewnętrzny często woła o pomstę do nieba.

każdy może rysować " gotowca " - to bez znaczenia, czy ma "arch", czy nie "arch" przed nazwiskiem.

Elfir - Ty możesz narysować "gotowca " ! i sprzedawać go na wolnym rynku produktów gotowych. I tak za tym nie idzie żadna odpowiedzialność zawodowa, tak więc można tworzyć do woli.

projektowanie w oderwaniu od uwarunkowań działki jest nieporozumieniem, jak również rezygnacja Inwestora z p.1, 2, 3, 6 które wymieniłem wcześniej.

każdy może rysować " gotowca " - to bez znaczenia, czy ma "arch", czy nie "arch" przed nazwiskiem.

Elfir - Ty możesz narysować "gotowca " ! i sprzedawać go na wolnym rynku produktów gotowych. I tak za tym nie idzie żadna odpowiedzialność zawodowa, tak więc można tworzyć do woli.

projektowanie w oderwaniu od uwarunkowań działki jest nieporozumieniem, jak również rezygnacja Inwestora z p.1, 2, 3, 6 które wymieniłem wcześniej.

Ojej Elfir to Ty możesz zostać milionerką:)

Autorko, faktycznie dużo chcesz mieć w tym domu różnych bajerów. Dlatego jako osoba na finiszu budowy, mogę powiedzieć, że na wszystko pewnie nie wystarczy, ale też nie zniechęcaj się, ze z 450 tyś zł zostaniesz na stanie deweloperskim. Mega duże znaczenie ma region w którym budujesz i tym samym ceny w okolicy. Z tego co piszesz, to region nie powinien być jakiś drogi, ale jednak cena 35 zł za m2 dachu to nawet MEGA tanio za robociznę, a już nie wspomnę, że to mogłaby być niby cena z materiałem. Chyba że ja coś źle zrozumiałam. My w grudniu 2017 za krycie dachu wielospadowego płaciliśmy 55 zł m2 sama robocizna. Cały dach ok 240 m2 w dachówce ceramicznej wyszedł nas 46 000zł.( rob + mat) Co do całościowych kosztów, to dopiero zobaczysz jakie masz pole manewru przy wykończeniówce. Kupisz panele za 19,99 w promocji, jaki i za 50-70zł , albo drewno za ok 300 zł. I teraz przelicz sobie razy swoje metry i zobacz jaka różnica w wydatkach może być na samej podłodze. Aha i duuużo własnej roboty tez ma niebagatelny wpływ na powodzenie finansowe tej inwestycji :) Oczywiście na początku każdy patrzy przez różowe okulary i jednak z czasem życie weryfikuje plany, ale myślę ze kwota 450 z tyś jest kwotą przyzwoitą. Mało kto na starcie ma taki budżet. A poza tym przecież przez okres budowy pewnie tez się uda coś odłożyć.

ps. ku pokrzepieniu, my w momencie składania wniosku o budowę mieliśmy 26 tyś gotówki, he he , a teraz na dniach się wprowadzamy po 22 miesiącach budowy. BEZ kredytu bankowego , jedynie z pożyczką zakładową i zakupami na raty, wszystko na ok 35 tyś, co przy budowie wydaje mi się kwotę niezbyt dużą :)

[

Ja nie piszę, kto MOŻE, ale kto to faktycznie robi.

Lipińscy wyraźnie zaznaczają swoje arch. przy projektach.

Domy w Stylu - dumnie przy każdym projekcie pręży się arch. + nazwisko

itd.

(do projektów Archona ich autorzy oficjalnie się nie przyznają : )

Gotowce w Polsce są sygnowane tytułami architektów.

Edytowane przez Elfir