Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie różne PC Nibe vs. Steibel

robertoski

Recommended Posts

W sposobie o którym pisałem przy dłuższych przerwach temperatura na początku cyklu grzania jest niższa (rozpisałem to dokładnie ze stopniami - tak by to działało po 22:00 gdy w drogiej strefie pompa nie pracowała) - więc wręcz przeciwnie. COP rośnie z tego powodu oraz z powodu wyższych obrotów sprężarki (a maksymalny COP nie jest w danych warunkach na minimum)

A widzisz, właśnie, że jest tak jak pisał zibizz, COP zależy od temp. zasilania, im wyższa tym COP niższy. Pompa pracując non stop pracuje non stop na wyższej temperaturze zasilania,nazwij ją komfortową, pompa zaczynając pracować po przerwie zaczyna grzanie od niższej temp. zasilania jedynie dążąc do komfortowej.

Wniosek sobie sam wysnuj.

Przy czym są to pomijalne wartości wyrażone w groszach.

Edytowane przez Franek Dolas senior

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro jest zadana, to jak może być większa?

zadana =\= aktualna

Czasem temp aktualna jest wieksza niz zadana a czasem mniejsza. Kwestia tego żeby średnio było jak najbliżej zadanej. Im okres pracy/przerwy dłuzszy tym te odchyły wieksze.COP przy starcie jest lepszy ale przy końcu pracy gorszy. Oczywiście pompa powietrzna z inwerterem będzie mogła modulować moc i lepiej trzymac się zadanej temperatury, ale zawsze przyjdzie moment że będzie sie musiała wyłaczyć zupełnie. Nibe do sterownia uzywa całki róznicy(stopniominuty) a nie samej róźnicy, dzięki czemu lepiej trzyma zadaną temperature przy duzych odchyłach i pozwala zupełnie wyelimnować taktowanie.

A widzisz, właśnie, że jest tak jak pisał zibizz,

A co ja napisałem?

po przerwie zaczyna grzanie od niższej temp. zasilania jedynie dążąc do komfortowej.

Wniosek sobie sam wysnuj.

Nie ma czegoś takiego jak komfortowa temperatura zasilania. Od temperatury wody do temperatury podłogi daleka droga. Przyglądałeś się mojej matrycy fotek z termowizji? Nie zdziwiło Cię, że po 25 minutach grzania temperatura powierzchni wylewki spadła? A moc mam zainstalowaną 3x większą, niż obciążenie przy -20* i kable przez ten czas pracowały na 100% mocy?

Temperatura zewnętrzna tego dnia z najbliższej stacji meteo wyglądała tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=423637

Czyli przy PC dobranej pod obciążenie (czyli 3x słabszej niż kable na termowizji) reakcja byłaby jeszcze wolniejsza - zarówno nagrzewanie jak i stygnięcie.

Edytowane przez Kaizen