Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, obecnie jestem na etapie projektu (koncepcji) domu jednorodzinnego podzielonego na dwa apartementy, które docelowo będą pod wynajem dla gości.

Dom ma być utrzymany w koncepcji nowoczesnej stodoły.

Chciałbym żebyście rzucili okiem na ten projekt i podpowiedzieli co jest okej a co byście zmienili.

Docelowo Dom ma być parterowy z poddaszem użytkowym, wymiary około 13,5 na 8,5. Dzieliłby się na dwa apartamenty.

Każdy apartament ma być przygotowany na przyjęcie 4-6osob, miec jedna łazienkę , aneks z salonem (rozkładana sofa) hol, a na poddaszu 2 sypialnie plus mały schowek.

Na koncepcji jest komin którego nie będzie (pompa ciepła) i pomieszczenie gospodarcze które będzie służyło jako narciarnia+ pomieszczenie gospodarcze na pompę ciepła itp)

ca92ba2f4f59ed9amed.jpg

3f134f0ea2dd18e3med.jpg

3a9b790459936db6med.jpg

f7bb62dc6b25d4efmed.jpg

732d527da113ad86med.jpg

63c98d95ef8e7e3cmed.jpg

821186683005b8fcmed.jpg

2905102d69729c58med.jpg

Osobiście nie dokona mi się podoba frontowa elewacja z tymi okapami, ale projektant mówi że to jest dobre rozwiązanie gdyż zwykle rynny mogą nie wytrzymać w zimie opadów śniegu itp.

Bardzo proszę o swoje opinie na temat tego projektu.

Nie przewidujesz telewizora, na wypadek deszczowej pogody?

czy prysznic na dale ma sens, skoro nie ma tam miejsc noclegowych?

Na poddaszu tracisz powierzchnię na jakiś wąski korytarzyk wzdłuż schodów.

Łazienka na dole o wiele większa niż na górze, mimo, że na górze są sypialnie.

Prysznic na dole też trochę na wyrost.

Bardzo dużo powierzchni zmarnowane na hol.

Edytowane przez Elfir

To powinno być 4 osobne apartamenty a nie 2 takie nie przypiął ni przyłatał. Zarobisz 2 tyle wydając tyle samo. Na dole wydziel schody, na górze dodaj lodowką, i miejsce na czajnik.

Co do bryły mi sie nie podoba, tysiace domów maja rynny i jakoś to działa.

Jak wygląda łączenie ściany dzielacej dwa apartamenty z oknem? tam jest szczelina?

Dwie obce rodziny mają ze sobą dzielić wspólnie taras? Osobiście byłoby to dla mnie mało komfortowe przy takich dużych przeszkleniach: biegające dzieci sąsiadów zaglądające jak leżę w gaciach na kanapie.

Efir

Telewizor będzie tam gdzie ścianka pod schodami ewentualnie na ścianie tam gdzie sofa

Ogólnie to zastanawiam się czy wogole łazienkę na piętrze zostawiać, temu łazienka na dole jest większa.

Co do holu też mi się to trochę nie podoba.

Jajmar

Prawdopodobnie koncepcja okapu odpada, mi się nie podoba a w zamian będzie coś takiego

301606f00d740e13med.jpg

Myślę też nad tym żeby zmniejszyć trochę sypialnie na poddaszu zrezygnować z łazienki i zrobic dodatkową mała sypialnie.

Edytowane przez wiertar