Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przekonajcie mnie do PC gruntowej

lord10

Recommended Posts

Przejrzałem te wypowiedzi i mam kilka moich przemyśleń. Być może dlatego że mieszkam w cieplejszej strefie Polski ,ale nie wiem jaki jest sens instalowania pomp gruntowych za 50 tyś a nie powietrznych 3 krotnie tańszych. Przeglądając fora temperatura dolnego źródła to żadna rewelacja a ich przewaga w dni mroźne których jest kilka-kilkanaście w sezonie też do mnie nie przemawia. Może czegoś nie wiem. Zakładam że PC grunt i powietrze przy jednakowej temp.dolnego źródła mają jednakowe parametry, czy się mylę ?

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przejrzałem te wypowiedzi i mam kilka moich przemyśleń. Być może dlatego że mieszkam w cieplejszej strefie Polski ,ale nie wiem jaki jest sens instalowania pomp gruntowych za 50 tyś a nie powietrznych 3 krotnie tańszych. Przeglądając fora temperatura dolnego źródła to żadna rewelacja a ich przewaga w dni mroźne których jest kilka-kilkanaście w sezonie też do mnie nie przemawia. Może czegoś nie wiem. Zakładam że PC grunt i powietrze przy jednakowej temp.dolnego źródła mają jednakowe parametry, czy się mylę ?

1. Dlaczego mamy cie przekonywać?

2. Skoro mieszkasz w cieplejszym klimacie to pompa pw ci wystarczy.

3. Jaki planujesz dom?

4. Koszt gruntówki troche przesadzony.

5. Każdy gatunek pomp ciepła ma swoje zalety i wady. Jest ich więcej niż te 2. Zastanów sie co potrzebujesz, jaką instalacje chcesz itd. Zaletą gruntu jest na pewno niższy koszt uzytkowania i chyba większa trwałość.

Ho, ho, ho...To ja poprosze o namiar na tę PG za 20 tysięcy. Odpalę nawet jakąś prowizję za fatygę:) Jakieś mrzonki. No chyba, że bez DZ..Teraz to nawet PW mi cenią na 30 tysięcy, a jedna pewna bardzo znana firma na literę V na 43 tysiące. I nie buduję pałacu 500m2 tylko domek 200m2.

1. Dlaczego mamy cie przekonywać?

2. Skoro mieszkasz w cieplejszym klimacie to pompa pw ci wystarczy.

3. Jaki planujesz dom?

4. Koszt gruntówki troche przesadzony.

5. Każdy gatunek pomp ciepła ma swoje zalety i wady. Jest ich więcej niż te 2. Zastanów sie co potrzebujesz, jaką instalacje chcesz itd. Zaletą gruntu jest na pewno niższy koszt uzytkowania i chyba większa trwałość.

1.taka polemika łamane wiedzy

2.wiem mam i dlatego się zastanawiam

3.mieszkam w starym poniemieckim

4.akurat mój kolega robi gruntów Kętrzyn i tyle mu zaśpiewali

5.właśnie o tych wadach i zaletach chciałem pogadać np czy są warte różnicy w cenie

No akurat mnie to wyniosło 18 tys. Dolne źródło i montaż zrobiłem sobie sam. Wiadomo, że odwierty , najdroższa marka najwięcej bajerów itd i zrobi się 50.

Mnie wyniosła 11000 z montażem taka była promocja. Podpieli do istniejącej instalacji.

Stary piec zostawiłem w razie dużych mrozów bo nie chciałem grzałek ,naradzie pieca nie odpalałem.

Samo urzadzenie to ta sama kasa od 20tys sama pompa( tania) do 30-35tys (droga all in one) do tego trzeba dołozyć montaż i ewentualnie dolne źródło do gruntowej

Jeśli ktoś patrzy tylko na kase to powietrzna jest lepszym wyborem. Dołożenie kasy do gruntowej zwróci nam się w 15-25lat (ostatnio liczyłem i mi wyszło 20-23lata przy odwiertach) im bardziej przeszacujemy zapotrzebowanie energetyczne domu tym dłużej.

Jest jednak kilka zalet gruntowej które mozna sobie wycenić:

1. brak jednostki zewnetrznej, hałasującej, produkujacej lodowisko

2. gruntowa nie jest narażona na zjawiska atmosferyczne jak jednostka zew popwietrznej (lokalizacja nadmorska może tu byc dodatkowym bodźcem)

3. przy wymianie pompy po 20-30 latach wymieniamy tylko urządzenie a wymiennik zostaje

4. pasywne chłodznie latem (raczej tylko przy odwierrtach)

5. stabilne parametry (w powietrznej przy srogiej zimie koszty mocno wzrastają za to przy delikatnej zimie są podobne do gruntowej)

50k/3= 16 666,66 PLN

gdzie masz takie pompy w normalnej wielkości? nie jakieś mini z 3kw ?

zalety gruntu - większa wytrzymałość, stabilna praca, totalna bezoobsługowość, lepsze osiągi w zimie

zalety powietrznej - cena instalacji, brak rycia w terenie

minusy gruntu - cena instalacji, rycie gruntu (raz, ale zawsze)

minusy powietrznej - większe problemy z zużyciem sprzętu - jednostki zewnętrznej narażonej na warunki atmosferyczne, hałas i drgania (modele coraz cichsze ale wciąż słyszalne), wygląd i miejsce przy ścianie zewnętrznej, możliwe problemy z lodowiskiem (pewnie zależy od instalacji, ale nie widziałem bezproblemowego)

każdy niech decyduje za siebie

ale niech najpierw obejrzy w rzeczywistości, a nie tylko zdjęcia u instalatora :)

3. przy wymianie pompy po 20-30 latach wymieniamy tylko urządzenie a wymiennik zostaje

Tyle, że nikt nie daje takiej gwarancji ani na PC, ani na DZ. A były tu przypadki rozszczelnienia DZ. W przypadku powietrznej wymiana jest nie tylko tańsza, to jeszcze DZ samo się wymienia co chwilę i nie ma ryzyka jego awarii.

4. pasywne chłodznie latem (raczej tylko przy odwierrtach)

Z pasywnego ani aktywnego nikt nie używa, bo podłogą jest mało komfortowo i nie osuszy powietrza (wręcz przeciwnie - zwiększy wilgotność względną, a w upały wilgotność nie mniej dokucza niż temperatura). A klimakonwektor kosztuje tyle co klima, a jest mniej skuteczny.

5. stabilne parametry (w powietrznej przy srogiej zimie koszty mocno wzrastają za to przy delikatnej zimie są podobne do gruntowej)

Za to latem do grzania CWU nadrabia co straci w coraz słabsze mrozy.

Tyle, że nikt nie daje takiej gwarancji ani na PC, ani na DZ. A były tu przypadki rozszczelnienia DZ. W przypadku powietrznej wymiana jest nie tylko tańsza, to jeszcze DZ samo się wymienia co chwilę i nie ma ryzyka jego awarii.

Z pasywnego ani aktywnego nikt nie używa, bo podłogą jest mało komfortowo i nie osuszy powietrza (wręcz przeciwnie - zwiększy wilgotność względną, a w upały wilgotność nie mniej dokucza niż temperatura). A klimakonwektor kosztuje tyle co klima, a jest mniej skuteczny.

Za to latem do grzania CWU nadrabia co straci w coraz słabsze mrozy.

ad1 - są firmy dające 25 lat (na targach kilka tak się reklamowało), w necie widziałem nawet 50 lat :p

ad2. piszesz ze nikt nie używa, i sie mylisz, bo nawet ja używam

czy jest to najwydajniejszy sposób? nie, ale nie pisz głupot że nikt nie używa...

ad3. nie nadrobi... zbliży się, ale nie nadrobi...

ad1 - są firmy dające 25 lat (na targach kilka tak się reklamowało), w necie widziałem nawet 50 lat :p

Wrzuć namiary na warunki gwarancji (nie na ulotkę marketingową). Ale nawet takiego marketingu PC nie widziałem. Ile kosztuje PC z taką gwarancją ?

czy jest to najwydajniejszy sposób? nie, ale nie pisz głupot że nikt nie używa...

Masz rację. Powinienem napisać "Nikt ceniący komfort nie schładza podłogą a potrafiący liczyć klimakonwektorami".

ad3. nie nadrobi... zbliży się, ale nie nadrobi...

To zależy jaka część ciepła to CWU.

Co do pytania z tytułu wątku - nie da się przekonać.

W obecnych czasach nic nie uzasadnia gruntówki w stosunku do PW. Chyba że mówimy o wysokopowierzchniowych budynkach >300m2

Gruntówka ma dla mnie takie zalety:

-jest cicha

-nie ma pudła przed/ za domem

-jest troche taniej ale przy domku 100m2 róznica nigdy sie nie zwroci.

Ma za to sporo wad:

-czy to poziome zrodlo czy odwierty masz działkę z ograniczeniami

-koszt zakupu i montazu (praktycznie nie do odrobienia nawet w 20lat)

Agrumenty o dwukrotniej roznicy w COP i mozliwosci chłodzenia latem uznam za żart bo do niczego wiecej się nie nadają.

@Kaizen

Jaki masz plan B na swoje kable grzejne jak jakiś obwód zostanie przerwany, uszkodzony? Coś się stanie - upływ prądu, jakaś wada fabryczna i po latach w którymś miejscu dojdzie do przegrzania i przepali się w danym punkcie. Tak sobie gdybam i zgaduję co by mogło się stać. Na pewno to nie jest instalacja na wieki. Nic nie jest wieczne - izolacja od temperatury będzie "pracować" a z racji zmęczenia materiałowego może paść. Nawet niech to będzie po 20-30 latach.

Jaki masz plan B na duże opłaty za prąd, które nadejdą prędzej, czy później i rząd nic tu nie pomoże. Farma paneli PV? Twój dom ani nie jest energooszczędny ani pasywny a zdecydowałeś się na kable grzejne. Tak wyszło z obliczeń, że PC nie ma kompletnego sensu, czy po prostu chciałeś kable dla większej wygody? Tu chyba nic nie przebije kabli, jeżeli chodzi o bezobsługowość.

Edytowane przez emigrus

DZ przy gruntowej to nie tylko rurka niebieska czy inna rzucone w ziemi ... co ze studzienką zbiorczą całą instalację pompki itd...

odnośnie AIO jak ktoś wyżej podał cenę około 30- tyś - to chyba z księżyca wyssana

moja AIO 18,800 brutto 9kw 1 f trzeba umieć szukać a nie zamawiać u forumowych kolegów

+ montaż 3400 brutto

wszystko na 23 vat

nie namawiam na nic z powyższych , sam decyduj

Edytowane przez toommm
dopisek

No ale dolne źródło bez odwiertów za 40 tysięcy da się zrobić za 3 tys zł zwłaszcza w trakcie budowy , koparkowy bierze ok 100zł/godz a rury niebieskie to koszt raczej pomijalny , więc naganianie na te wredne odwierty to trąci spamem .

Mi jeszcze żadna firma od pomp nie zaproponowała DZ w formie kolektora poziomego, wszystkie chcą wiercić! A działkę mam x ha samej gliny i to mokrej. Mam też kilka naturalnych oczek wodnych i staw, jakby woleli. To ja się pytam dlaczego? I sorry, ale nie każdy umie sobie sam zrobić, nawet jak to jest tylko zakopanie paruset metrów rury w ziemi. Zaraz sie zaczyna marudzenie - a ja nie wiem czy dobrze będzie zrobione, to ja w takiej sytuacji gwarancji na instalację dać nie mogę . I po rozmowie.

Edytowane przez Jolka Bobek